A hatékonyság javítható

Lakótelepek, városrészek hőellátásának igen jó megoldása, amikor tőlük távol, nagy teljesítményű kazánokat üzemeltető fűtőművekben történik a szükséges hőenergia előállítása. Ezt nevezzük távhőszolgáltatásnak – olvasható a magyarországi távhőszolgáltatás meghatározó cégének honlapján.


A Weishaupt Hőtechnikai Kft. alaptevékenysége és egyben elsődleges feladata a hőtermelés és a hőszolgáltatás, melynek keretében a saját fűtőműveiben előállított, valamint közcélú erőművektől, illetve egyéb hőtermelőktől vásárolt hőenergiát juttatja el fogyasztóihoz. A távhőellátás – amennyiben a teljes folyamat minden eleménél törekednek a hatékonyságra – nagyon kedvező is lehet, nem csak kényelmes.

Az évtizedekkel ezelőtt épített, nagy teljesítményű (forró víz vagy gőz) kazánok vízcsöves, falazott szerkezetek, Magyarországon elterjedt képviselőjük a PTVM típusú hőtermelő, melynek két szemközti falán helyezkednek el a (gáz-, illetve olaj/gáz üzemű) tüzelőberendezések. Az üzemeltető arra törekszik, hogy az energiát a lehető leghatékonyabban juttassa el a hálózatba. Ezért a hőközlő rendszer szabályozására (szivattyúk stb.), a távvezetéki veszteségek csökkentésére minden mérési és beavatkozási lehetőséget kihasználnak a fűtőművekben. A hatékonyság javítható a tüzelőberendezések megfelelő kialakításával is: az égés minőségét befolyásoló tényezők precíz befolyásolásával.

A tüzelőberendezések egyik fontos jellemzője a tüzelőanyag-levegő keverék képzése. A korszerű berendezéseknél elektronikus vezérlésű, nagy pontosságú szabályozó-beavatkozó elemek adagolják az adott tüzelési teljesítményhez szükséges tüzelőanyagot, illetve levegőt, körültekintően kialakított keverőrendszer gondoskodik az optimális keverékképzésről. A cél, hogy az égő bármely teljesítményszintjén (a teljesítményátfogás 1 : 5) a legjobb keveredés, tehát a leghatékonyabb égés, egyben a legalacsonyabb emisszió valósuljon meg. A tüzelést irányító tüzelésvezérlő biztonsági elem (az előírásoknak megfelelően) SIL3-as besorolású, és a tüzelési folyamat minden pillanatát, valamint a tüzelést meghatározó elemek mindegyikét ellenőrzi és vezérli.

A tüzelési folyamat előszellőztetéssel indul, a keverék gyújtása elektronikus gyújtókészülékkel történik. Az égő teljesítményszabályozása folyamatos (fokozatmentes), ami nemcsak a ki-be kapcsolások számát csökkenti (a hatékonyságot növeli), hanem alacsonyabb üzemi zajt is eredményez. Az égőfej kialakítása biztosítja, hogy a füstgáz szabványos állapotára átszámított NOx-érték 100 milligramm alatti érték lesz. A tüzelés befejezése (az égők szabályozott leállítása) után a tüzelőberendezés légcsappantyúi bezárnak, így védhető a kazán a kihűlés ellen. A régi tüzelőberendezések felváltása új LOW-NOx égőkkel az üzemeltető számára számos előnnyel jár: alacsonyabb emisszió, magasabb tüzeléstechnikai hatékonyság, szélesebb szabályozhatóság, alacsonyabb tüzelőanyag-fogyasztás, egyszerűbb mechanikai kialakítás, könnyebb karbantarthatóság.

Folyamatos szabályzású LowNOx gázégő

A budapesti fűtőmű olyan innovatív megoldást keresett, mely a meglévő falazat átalakítása nélkül (tehát két szinten, oldalanként hat égő helyezendő el), új gázégők beépítésével nagyobb rugalmasságot, a szigorú előírásoknak megfelelő NOx-emisszió-értéket biztosít. Mindezt olyan egyszerű helyszíni és (a IV. kezelői osztálynak is megfelelő) távkezeléssel, mely a fölérendelt felügyeleti rendszerrel is kommunikál. A kezelőfelületi képernyőképek megalkotásakor a cél az volt, hogy a lehető legtöbb információt olvashassa le a kezelő a kazán és az égők üzeméről.

Az új kezelőfelület

A rendszert egy biztonsági vezérlő (W-FM 1000) irányítja. Ez az elektronika tartalmaz füstgáz maradó oxigénszabályozást is, és füstgáz CO-figyelést is. Az oxigénszabályozás garantálja a fosszilis energiákkal való takarékos üzemelést: állandóan alacsony légfelesleg mellett mindig csak az épp szükséges tüzelőanyag kerül a tűztérbe – elégetlen tüzelőanyag nincs. Az égők monoblokk kivitelűek (a ventilátor az égőtestre van szerelve), az égési levegőt a kazánház feletti – a külvilággal összekapcsolt – térből, légcsatornán keresztül kapják. Ezáltal a kazánházi zaj is csökken. Miután a motorok fordulatszám-szabályozásúak, a rendszer elektromos fogyasztása is lényegesen alacsonyabb.

Az elkövetkező fűtési időszakok fogják bizonyítani, hogy az élenjáró műszaki színvonalú berendezésekkel elvégzett korszerűsítés lényegesen kedvezőbb működési költségeket és megbízható üzemet eredményez.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka