A hobbihorgász mindent lát

Jóllehet az ökológiai kutatásokban egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a természettel együtt élő halászok, vadászok, juhászok helyi ökológiai tudásának, de csak az utóbbi évtizedben gondolják úgy a tudósok, hogy a hobbihorgászok ismeretei is hozzájárulhatnak a tudományos kutatásokhoz.


Hazánkban nyolcszázezer regisztrált horgász van, ők alkotják a felszíni vizeket használók legnépesebb táborát, ezért érdemes párbeszédet kezdeni velük a vizek állapotáról, védelméről.

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont szakemberei első lépésként a horgászok vízinövény-ismeretét mérték fel, és eddigi eredményeiket a Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine szakfolyóiratban tették közzé. Három helyszínen készítettek interjúkat horgászokkal: a Velencei-tónál, a Keleti-főcsatornánál, illetve egy Debrecen melletti horgásztónál, és az ökológusok a beszélgetések során rögzítették azt is, hogy mennyi ideje horgásznak, illetve hogyan viszonyulnak a természethez.

„A vizsgálat során 24 vízi- vagy vízparti növény képét mutattuk meg, melyek közül a horgászok átlagosan 4,6 fajt tudtak néven nevezni, és további 7,4-et felismertek, bár megnevezni nem tudtak. Vagyis a bemutatott növények felét ismerték fel a horgászok” – mondta Löki Viktor tudományos munkatárs, a kutatás vezetője.

Az eredményekből arra következtetnek az ökológusok, hogy a hobbihorgászok fontos ismereteket sajátítanak el az élővilágról, amit képesek magabiztosan felidézni, és önkéntelenül megfigyelnek olyan helyi jelenségeket, amelyek nem kifejezetten érdeklik őket, sőt az sem feltétlenül tudatosul bennük, hogy ismereteket gyűjtenek a növényekről.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka