A jövő IT technológiája érkezik a Wigner Adatközpontba

Felavatták az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont és az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) együttműködésében Csillebércen megvalósuló Wigner Adatközpont első géptermét. Az adatfeldolgozás új korszakát jelentő, világszínvonalú létesítmény a következő két évtizedben alapvető fontosságú lesz hazánknak a nemzetközi kutatási és kutatás-fejlesztési projektekben való részvétele szempontjából.


Tíz hónappal a CERN TIER0 számítógépközpontjának Genfen kívüli elhelyezésére kiírt nemzetközi tender eredményhirdetése után megindulhat az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban megépült új adatközpont felszerelése. A csillebérci campus egyik régi épületegyüttesének tel­jes körű átalakításával a legmodernebb IT technológia befogadására alkalmas komplexum létesül. Az összesen 2000 négyzetméteres, négy teremből álló adatközpont első, 300 négyzetméteres egysége tavaly december végére készült el. Az informatikai háttérrendszer és gépészeti kiszolgáló egységek sikeres üzempróbái után január végén került sor a felavatásra.

Lévai Péter, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont főigazgatójának köszöntője után Szász Domokos, az MTA alelnöke méltatta a mintegy 40 milliárd forint értékű eszköztelepítés jelentőségét, Frédéric Hemmer, a CERN IT igazgatója pedig azt hangoztatta, hogy a létesítmény első blokkjának átadása csupán egy hosszú és várhatóan eredményes együttműködés kezdete. Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere az önkormányzat nevében azt ígérte, hogy a továbbiakban is megadnak minden támogatást a beruházáshoz. „A magyar szakemberek méltóak voltak a bizalomra, mert bebizonyították, hogy képesek egy ilyen világszínvonalú létesítmény gyors megvalósítására” – mondta Vályi-Nagy Vilmos kormányzati informatikáért felelős államtitkár, aki egyúttal reményét fejezte ki, hogy a Wigner Adatközpont működése további lökést ad a hazai tudományos kutatásoknak is.

Az adatközpontban a CERN és a Wigner FK szakemberei a minap kezdték meg az IT egységek beüzemelését. Ehhez már rendelkezésükre állt a Nemzeti Információs Infra­struktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI), valamint az európai kutatói informatikai hálózatot működtető DANTE (Delivery of Advanced Network Technology to Europe) által Genf és Csillebérc között létesített 100 Gbit/sec (ultranagy) sávszélességű információs kapcsolat.

Az Európában egyedülálló eszköztelepítés következő lépéseként várhatóan februárban érkeznek az újabb számítógépek, s nyár elejére a többi gépterem is elkészül. A tervek szerint az idén körülbelül 600 kW össz­fogyasz­tású számítógépet installálnak a szakemberek, a következő három esztendőben az újabb berendezésekkel együtt már a 3 MW-ot is meghaladhatja az eszközök energiafogyasztása. A CERN Nagy Hadronütköztetőjét (LHC) a budapesti Wigner Adatközponttal összekötő optikai kapcsolat teljesítményét jellemzi, hogy önmagában a teljes hazai belső internetforgalommal összemérhető adatmennyiséget továbbít majd.

A Wigner Adatközpontban elhelyezett számítógépekkel a következő néhány évben a természettudomány egyik legizgalmasabb és legintenzívebben kutatott témáját, az elemi részecskék tömegéért felelős, korábban megjósolt és immár szinte teljes bizonyossággal kimutatott Higgs-bozon tulajdonságait vizsgálják a kutatók. A későbbiek­ben az elméletileg megjósolt szuperszimmetrikus részecskék kereséséhez járul majd hozzá az adatközpont.

A genfi szervezettel való együttműködést a jövőben kiegészíti az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontja által vállalt misszió is, miszerint további, nagy számításigényű nemzetközi kutatásokhoz szükséges számításokat is el­végeznek majd az idetelepített számítógépeken.

A Wigner Adatközpont iránt fokozott nemzetközi érdeklődés tapasztalható: Európa egyik legmodernebb IT infra­struktúrájának a következő két évtizedben meghatározó jelentősége lesz a magyar tudósok részvételével folyó nemzetközi kutatási és kutatás-fejlesztési projektekben.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka