A kutatás-fejlesztés támogatásának új útja

Gyakran hallhatunk manapság a gazdasági és politikai élet szereplőitől a kutatás-fejlesztésbe invesztálás és a magas hozzáadott értéket képviselő tudás jelentőségéről. A National Instruments (NI) szeptember 9-én átadott új Science Parkja azt bizonyítja, hogy ezeket a megkérdőjelezhetetlenül pozitív stratégiákat is lehet még átgondoltabban és hatékonyabban alkalmazni. Az NI tudományos parkja és annak Nyitott Laboratóriuma követésre érdemes példát állít más nagyvállalatok elé az innováció, valamint a kis- és középvállalkozások támogatása terén.


A mérőműszereket gyártó vállalat profiljához illően robot feszítette ki a szalagot a Science Park átadóünnepségén

„Magyarország legkomolyabb innovációs parkja”

A mérésautomatizálás területén piacvezető National Instruments tizennégy éve van jelen Magyarországon. Az Innotéka magazin többször beszámolt már a vállalat tevékenységéről és társadalmi felelősségvállalást célzó kezdeményezéseiről, így a Science Park 2013. októberi alapkőletételéről is, melynek ünnepélyes átadására mindössze tizenegy hónappal később, idén szeptemberben került sor. A 6000 négyzetméteres létesítményt Kósa Lajos, Debrecen polgármestere Magyarország legkomolyabb innovációs parkjának nevezte köszöntőjében. A megvalósításhoz közel kétmilliárd forintos uniós támogatást nyert a debreceni leányvállalat az Új Széchenyi Terv keretében, az Innovációs és technológiai parkok, valamint fejlesztési központok támogatása című pályázati kiíráson.

Az összesen négymilliárd forintos Science Park Projekt – mellyel a vállalatcsoport újabb tanúbizonyságát tette a magyar innováció iránti elkötelezettségének – három fő elemből épül fel. Az infrastrukturális bővülés háromszáz új munkaállomás kialakítását teszi lehetővé: ebben a modern és magas színvonalú munkakörnyezetben még hatékonyabban tudnak majd együttműködni az NI munkatársai. Emellett kutatás-fejlesztést szolgáló eszközök beszerzésére, harmadik összetevőként pedig egy jelentős mértékű informatikai fejlesztésre is sor került. A Science Park létrejötte újabb mérföldkő a National Instruments életében, de a projekt keretében kialakított Nyitott Laboratórium túlmutat a vállalat közvetlen érdekein, és a gazdasági és tudományos élet további élénkítésének ígéretét hordozza a régió számára.

A Nyitott Laboratórium és a National Instruments Hungary Innovációs Program

Világszerte tapasztalható tendencia, hogy a legjelentősebb tudományos és technológiai áttörések gyakran kisméretű, rugalmas, vállalkozó szellemű cégektől erednek, melyek sikeréhez azonban megfelelő üzleti környezet, szakmai támogatás és technológiai háttér szükséges. A ma már globálisan működő National Instruments vállalatcsoport 1976-ban maga is egy innovatív megoldásra épülő, három fiatal egyetemi kutató által életre hívott garázsvállalkozásként indult, és ez a hozzáállás beépült szervezeti kultúrájába: az NI minden szinten, munkatársai, vevői és partnerei körében is támogatja a kísérletezést és az innovációt, amiből több jelentős technológiai áttörés született már. A Science Park Nyitott Laboratóriuma ennek a támogató szellemnek a legújabb megnyilvánulása.

Az átadóünnepség vendégei betekinthettek az NI mérnöki életpályát népszerűsítő oktatási projektjeibe

A Nyitott Laboratórium a legfejlettebb NI hardver platformokkal és szoftverekkel teljesen felszerelt kutatólabor, ahol olyan kis- és középvállalkozások, startup cégek, illetve egyetemi kutatók és hallgatók valósíthatják meg innovatív ötleteiket, amelyek, illetve akik az NI grafikus rendszertervező platformját választják tudományos vagy ipari alkalmazásokat megcélzó rendszerük fejlesztéséhez. A National Instruments Hungary Innovációs Program a Nyitott Laboratórium működési kerete, melybe mindenki számára nyílt pályázat révén kerülhetnek be az ötletgazdák. Ez a kezdeményezés úgy juttatja lépéselőnyhöz a résztvevőket, hogy leveszi a vállukról az általában jelentős kezdeti technológiai beruházás terhét és kockázatát, megnövelve ezzel a hatékony és sikeres termék­fejlesztés, tesztelés és piacra jutás esélyét.

A Nyitott Laboratóriumban egyedülállóan kedvező feltételekkel a vállalatok és kutatók rendelkezésére bocsátott NI eszközök és a grafikus rendszertervezési megközelítés előnye, hogy zökkenőmentes átmenetet biztosítanak a tervezési és prototipizálási fázisból a nagy volumenű termelésbe, így csökken a termékek piacra vitelének ideje. A nagy rugalmasságú szoftver és hardver platformok használata lehetővé teszi továbbá, hogy a fejlesztők akár tízszer gyorsabban reagálhassanak a piac visszajelzéseire, ezzel is növelve versenyképességüket. A legújabb PC, beágyazott és szilícium technológia garantálja a megfelelő teljesítményt, a nyitottság elvére épülő szoftverek és hardverek pedig könnyen személyre szabhatók, és a jövőbeli igényeknek megfelelően továbbfejleszthetők.

A Nyitott Laboratórium eszközeihez való hozzáférés mellett az NI ingyenes oktatást és vizsgalehetőséget biztosít azok használatához kapcsolódóan, valamint garantálja a résztvevők műszaki alkalmazásaihoz szükséges legmagasabb szintű technikai támogatást, továbbá jelentős kedvezménnyel kínálja nekik szoftver és hardver termékeit. A termékfejlesztés és -tesztelés fázisain túl a program marketingelőnyöket is nyújt, például esettanulmányok közös elkészítése vagy az NI szakmai rendezvényein biztosított előadási, kiállítási lehetőség révén.

A National Instruments Hungary Innovációs Program célja az innováció serkentése még szélesebb körben, a Nyitott Laboratórium pedig a legfejlettebb eszközparkot kínálja az áttörő megoldások megvalósításához, most induló és már működő vállalkozásoknak, kutatócsoportoknak egyaránt.

Robot feszítette ki a szalagot az átadóünnepségen

A Science Park szeptember 9-ei átadása egyszerre volt alkalom a számvetésre és a programadó jövőbe tekintésre. A felszólalók saját nézőpontjukból igazolták az NI tudásalapú, emberközpontú üzleti stratégiáját. Kósa Lajos polgármester és André Goodfriend, az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője arra emlékeztették a megjelenteket, hogy tizennégy éve miért is telepedett meg Debrecenben a National Instruments „első fecskeként”: a tehetséges, magasan képzett és kiemelkedően motivált munkaerő ma is, mint annak idején, a vállalat versenyképességének záloga. Ez az a hozzáadott érték, ami miatt egy tonna NI termék akár százmillió forintba kerülhet, ahogy arra Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője rámutatott.

Az NI Magyarországon egyedülálló, 2009 óta működő mentorprogramjával és más, a gyakorlatorientált szakképzést elősegítő kezdeményezéseivel évről évre egyre több fiatalnak bizonyítja be, hogy a műszaki tudományoknak nem kell száraznak és unalmasnak lenniük. Ezt a mindannyiunk jövője szempontjából fontos küldetést, a mérnöki életpálya­modell népszerűsítését emelte ki Alex Davern, a National Instruments Corporation ügyvezető alelnöke. Az amerikai cégvezető szerint közös érdekünk és feladatunk az innovációt akadályozó falak lebontása, és ezen a téren nagy előrelépés a vállalkozások és egyetemi kutatók számára szeptembertől elérhető Nyitott Laboratórium.

Jól példázza a Science Park küldetésének idő­szerűségét, hogy országos szinten is nő a kutatás-fejlesztésre fordítható források mértéke. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter arról számolt be, hogy a 2014 és 2020 közötti európai uniós költségvetési ciklusban Magyarország 2,1 milliárd eurót, a korábbi keret kétszeresét fordíthatja kutatás-fejlesztésre, és a kormány célja, hogy a jelenlegi 1 százalék helyett a GDP 1,8 százalékát fektesse be az ország 2020-ra egy fenntartható, tudásalapú jövőbe. Komoly törekvések irányulnak tehát a K+F tevékenységek fokozására, de nem mindegy, hogy mennyire hatékonyan forgatjuk a rendelkezésre álló forrásokat.

„A Science Park Nyitott Laboratóriuma azért páratlan lehetőség a kis- és középvállalkozások vagy akár magánszemélyek számára, mert szinte tőkebefektetés nélkül próbálhatják ki ötleteiket, és már a meg­valósíthatónak bizonyult, prototípus fázisig fejlesztett termékkel a kezükben pályázhatnak állami vagy uniós forrásokra.” Ábrahám László ügyvezető ebben látja a nyitott laboratórium koncepció úttörő jelentőségét, és szorgalmazza hasonló lehetőségek kialakítását más iparágakban is, lehetőleg olyan egyetemvárosokban, ahol már eleve rendelkezésre áll a szükséges szellemi tőke.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka