2017. augusztus–szeptember: jegyzet, portré, tudomány, agykutatás, mikroszkópia, kiállítás/konferencia, energiagazdálkodás, innováció, mérés, ipari automatizálás, it, öntészet, szakképzés, vízgazdálkodás, zöldkörnyezet, fenntarthatóság, közlekedés

A legkisebb ipari számítógép

Az idei Hannoveri Vásáron mutatták be a Beckhoff Automation mérnökei a világ minden bizonnyal legkisebb ipari számítógépét. A magyar leányvállalat ügyvezető igazgatója, Perecz Tamás szerint a Beckhoff Technology Day konferencián hasonlóan izgalmas technológiai és termékújdonságokkal találkozhatnak az érdeklődők.


Perecz Tamás
Üzleti szempontból hogyan alakult az elmúlt időszakuk?

– A Beckhoff Automation 2016-os globális értékesítési árbevétele 679 millió euró volt, ami 2015-höz képest 9,5  százalékos növekedést jelent. Habár a növekedési ráta a 2015. év 22 százalé­ká­hoz képest szerényen alakult, ez a tendencia az automatizálási ágazat egé­szé­ben tapasztalható jóval lassabb ütemű bővüléséhez képest így is tiszteletre méltó. Ha pedig az elmúlt két évet összességében tekintjük, a 15 százalékos átlag kimagasló eredmény.

A C6015 típusú ultrakompakt ipari PC mérete a C6905 típusú változatnak – amely ezt megelőzően a Beckhoff legkisebb vezérlőszekrénybe építhető ipari számítógépe volt – mindössze egyharmada.
Hogyan tudnak lépést tartani a gyorsan növekvő értékesítéssel?

– A dinamikusan növekvő értékesítés szükségessé tette termelési kapacitásunk bővítését is, ezért Németországban az újabb gyártólétesítmények létrehozása érdekében több tízezer négyzetméternyi területen folynak az építkezések. Nemcsak az ipari PC-gyártás, az I/O-modulok gyártása, valamint a nyomtatott áramkörök és az alaplapok gyártása bővül, hanem a hajtástechnikai üzletág fejlesztése érdekében új mechanikai gyártólétesítményt épít a Beckhoff a németországi, marktheidenfeldi telephelyén, szervomotorok előállítása céljából.

Az IP 69K védettséggel rendelkező, rozsdamentes acélból készült XTS-rendszer olyan területeken is alkal­mazható, ahol szigorú higiéniai követelményeket kell kielégíteni.
Melyek az elmúlt időszak legkiemelkedőbb termékfejlesztései?

– Az idei Hannoveri Vásáron a Beckhoff mérnökei büszkén mutatták be a világ minden bizonnyal legkisebb ipari számí­tógépét. A mindössze 82 × 82 × 40 mil­liméter méretű új, C6015 típusú ipari PC-nek egy-, két- vagy négymagos processzora lehet, felépítése rendkívül kompakt, és összetett vezérléstechnikai megoldásokat tesz lehetővé. Fajlagos telje­sítő­képesség tekintetében még ennél is fejlettebb a DIN-kalapsínre szerelhető CX 2000­-es sorozat. Az akár 12 magos Intel Xeon processzort tartalmazó vezérlő me­rőben új szinthatárokat feszeget az intelligens alkalmazások területén. A kiállításon bemutattuk az XTS lineáris szállítórendszer legújabb, az élelmiszer- és gyógyszer­ipar számára rozsdamentes acélból készült, higiénikus változatát is. Az IP 69K védettséggel rendelkező, kompakt, rendkívül rugalmas és optimálisan tisztítható XTS-rendszer olyan területeken is alkalmazható, ahol szigorú higiéniai követelményeknek kell megfelelni. Megemlíteném még a kifejezetten folyamatirányítási alkalmazásokhoz kifejlesztett új termékeinket is. A robbanásbiztos ipari terüle­teken alkalmazható új, ELX sorozatú EtherCAT-terminálok és CPX sorozatú vezérlő­­pa­ne­lek moduláris felépítésűek, és kivé­telesen nagy teljesítőképesség jellemzi őket. Ezek a jellemzők ideálissá teszik a folyamatirányítási alkalmazások számára.

Az új, CX20x2 sorozatú beágyazott PC-k sokmagos számítási teljesítményt nyújtanak kalapsínre szerelhető kivitelben.
Két nagy sikerű Beckhoff Technology Day konferenciát tudhatnak maguk mögött. Idén lesz folytatása a rendezvénysorozatnak?

– Természetesen idén is megszervezzük, a rendezvényre szeptember 28-án kerül sor változatlan helyszínen, a budapesti Kopaszi-gáton gyönyörű környezetben található ÖbölHáz rendezvényközpontban. Az eseményen a résztvevők értesülhetnek az automatizálási technológia aktuális trendjeiről, betekintést nyerhetnek a Beckhoff legújabb technológiai és termékújdonságaiba, valamint az ezekkel megvalósult megoldásokba. Szeretettel várunk minden kedves olvasót is, aki érdeklődik az automatizálási technológia újdonságai iránt.•

 
Innotéka