2019. augusztus 5.

Szerző:
Bencze Áron

Wieland Kupral Kft. • abmkupral.hu; wieland-kupral.hu

A rézötvözetek szakértői

Tudjuk, mire van szükségük a szektor szereplőinek, folyamatosan igazodunk a vásárlói igényekhez – mutatott rá sikerük titkára Lukács Sándor, a Wieland Kupral Kft. ügyvezető igazgatója, akitől a többi között azt tudakoltuk, milyen lépéseket tettek meg azért, hogy az elmúlt közel három étvizedben a magyar ipar vezető színesfémipari beszállítójává váljanak.


Mennyi időre volt szükség, hogy a színesfémiparban a rendszerváltás utáni években keletkező piaci rést képesek legyenek betölteni?

– 1990 óta a legnagyobb osztrák színesfémipari holding, az Austria Buntmetall enzesfeldi és amstetteni gyárának termékeit értékesítettük hazánkban, és mintegy négy-öt évre volt szükségünk ahhoz, hogy árucikkeinket és márkaneveinket megismerjék Magyarországon. Kezdetben az épületgépészet területére – a vízszereléstől a fűtés-hűtés- és klímatechnikáig – fókuszáltunk, csúcsminőségű vörösréz csőre épülő komplett szerelési rendszert ajánlva. A rendszer elemei között megtalálhatók a fittingek, lapradiátorok, forrasztóanyagok, csőszigetelő anyagok, szerelvények, radiátorszelepek, csőszerelő szerszámok és csőbilincsek is. Már a kilencvenes évek közepére piacvezető pozícióba kerültünk, ezért az ipar számára fontos ipari ötvözetekkel bővítettük portfóliónkat.

Épületgépészeti és ipari csövek

A rézötvö­ze­tek üzletág termékeinek köre igen sokrétű, gyakorlatilag felöleli az összes réz és rézötvözetű félgyártmányt, de kiterjed az alumínium és alumíniumötvözetű félgyártmányokra is. Az üzletág fő árucsoportjai az öntött, sajtolt és húzott színesfém rudak, csövek és profilok, a siklócsapágyak teljes skálája (a fehérfém bélésű öntött csapágyakat és a csapágyfémeket is beleértve), a speciális ötvözetek, a vevő rajzai alapján elkészített termékek, amelyek számos bejegyzett márkanévvel védettek. Ezeket a termékeket az ipar teljes vertikuma felhasználja alapanyag, elő- vagy késztermék formában; egyrészt gyártmányaiba beépítve, másrészt gyártóberendezéseinek gépé­szeti vagy elektromos alkatrészeként. Fontos megjegyezni, hogy hazai vásárlóink között a nagy iparvállalatok mellett a kis- és középvállalatok is egyre nagyobb számban jelentek meg. A folyamatosan növekvő vásárlói elvárás hatására már az évezred elején 1000 négyzetméteresre bővítettük a raktárunkat. Szakembereink igény esetén műszaki és alkalmazástechnikai tanácsadással is szolgálnak.

Sárgaréz rudak
1999-ben kerültek a német Wieland színesfémipari vállalat tulajdonába. Milyen változásokat hozott a tulajdonosváltás?

– Egy közel kétszáz éves hagyományokkal rendelkező vállalat rendkívül komoly stabilitást képes biztosítani. A Wieland körülbelül hétezer alkalmazottat foglalkoztat világszerte, 530 ezer tonna fémet értékesített világszinten, mellyel 3,4 milliárd euró árbevételt ért el tavaly, és leányvállalatainak és képviseleteinek köszönhetően Európa összes országában jelen van. Kezdetben még nem volt érzékelhető komoly változás, azonban az utóbbi években egyre szorosabbá vált az anyavállalattal a kapcsolatunk, így pedig jobban ki tudtuk használni a cégcsoporton belüli lehetőségeinket. Komplett belső számítógépes rendszerünknek köszönhetően naprakészen ismerjük egymás raktárkészleteit, ami még gyorsabb, precízebb és magasabb minőségű vevőkiszolgálást eredményez.

Mi jelenti a legnagyobb kihívást a termékek árainak meg­határozásakor?

– Ezt a folyamatot nemcsak a valutaárfolyamok (dollár-euró és euró-forint) változása befolyásolja, hanem a tőzsde aktuális állása is. A gazdasági válság idején például a réz tonnánkénti ára 10-12 ezer dollárról alig néhány hónap alatt a töredékére, 3000 dollárig zuhant vissza. Egy ilyen változás egy több tízezer tonnás árukészlet esetén rendkívül komoly problémát je­lenthet. Szerencsére a 2007-es radikális esést gyors korrekció követte, és bár a réz ára azóta folyamatosan csökken, de ez kismértékű és lassú változás formájában történik.

Mit kellett tenniük annak érdekében, hogy képesek legyenek megőrizni, és tovább növelni piaci pozícióikat itthon?

– A válság éveiből – elsősorban 20-25 éves tapasztalatainkra támaszkodva – megerősödve jöttünk ki, ugyanis egy célzott termékportfólióval vagyunk jelen, méretskálánk pedig optimális. Tudjuk, mire van szükségük a szektor szereplőinek, folyamatosan igazodunk a vásárlói igényekhez. Rugalmasságunk eredményre vezetett: az évtized elejéhez képest közel 60 százalékkal emelkedett az eladott volumen, és ennek köszön­hetően 2018-ban mintegy 1500 tonna fémet értékesítettünk Magyarországon. Hosszú ideje vagyunk a magyar ipar vezető színesfémipari beszállítója, de ez a fejlődés nemcsak az ipar bővülésére, hanem a piaci részesedésünk további terjeszkedésére vezethető vissza. Elsősorban a hazai piac kiszolgálása a feladatunk, ám esetenként magyarországi cégek határon túli leányvállalatainak megrendelését is ki szoktuk elégíteni. Az elmúlt években egyre nagyobb volumenben szállítunk nyomásos öntödék számára CuNi2Si+Cr (réz-nikkel-szilícium+króm) ötvözetű dugattyúkat, és emellett fontos termékeink közé tartoznak a szabadalmaztatott CAROTEC® márkanevű dugattyúink, melyekkel gyorsabb munkafolyamat érhető el csökkenő állásidővel, nagy lövésszámokkal.

CAROTEC® nyomásos öntődugattyú változatai

Az öntödék statisztikai adatai alapján a költségmegtakarítás innovatív termékeinkkel akár a 30 százalékot is elérheti. Mindez arra vezethető vissza, hogy a belövő­dugattyú biztonságosan rögzítve van a dugattyúszárhoz, a tömítéseket és a homlokfelületet továbbfejlesztettük, maga a dugattyú önmagában egyben csavarozott, a dugattyú­száron pedig pontosabb illeszkedést tudtunk elérni.

CAROTEC® nyomásos öntődugattyú felépítése

Termékcsaládunk extrém hosszú rendelkezésre állási időre képes a hagyományos konvencionális dugattyúkkal szemben; az alaptest, a feszítőanya és a menetes darab többször felhasználható, ráadásul minden kopó alkatrész kisebb átmérőre való utánmunkálása lehetséges.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka