A talajmegújító mezőgazdaság gondolkodó embert kíván
A talajmegújító mezőgazdaság gondolkodó embert kíván, mert a munka kilencven százaléka abból áll, hogy gondolkodunk, és a csak a fennmaradó tízben dolgozunk – nyilatkozta magazinunknak Kökény Attila, a TMMG technológia egyik ismert hazai képviselője, aki konferenciákon, rendezvényeken meghívott tanácsadóként rendszeresen tart előadásokat a témában. Ismeretterjesztő munkája során járja az országot, találkozik a gazdákkal, hogy megossza velük a szántás nélküli, talajbiológiára épülő TMMG-technológiák alkalmazásában szerzett saját tapasztalatait.
Azt olvastam, hogy ezzel a módszerrel növelni lehet az élet sokféleségét a talajban, a beszivárgó vizet, a talaj szervesanyag-visszatartását, és a tápanyagok keringését, továbbá, hogy képes megszüntetni a talajeróziót, sőt csökkenteni a légkörbe jutó szén-dioxid mennyiségét is azáltal, hogy megköti a szenet a talajban. Mégis hogyan teszi mindezt?
− A talajmegújító mezőgazdaság egy technológiai keretrendszer, ezen belül számos eljárást lehet alkalmazni a talaj termékenységének növelése érdekében, vagy hogy több vizet és szenet kössön meg. Mindezt úgy, hogy közben a lehető legkevesebbet bolygatjuk a talajt. Egyvalami viszont tilos: a szántás. Aki felszántja a földjét, annak számolnia kellene azzal, hogy legalább három-négy évre visszaveti a humuszképződést a talajban.
Miért, mi történik szántáskor a földben?
− A szántás során 30-40 centiméter mélységben átforgatják a teljes földszelvényt, ami azt jelenti, hogy míg a felszínen és a közelében található biológiailag legaktívabb réteg 30-40 centiméter mélyre lekerül a földbe, addig a nyers kőzetlisztet kifordítják a felszínre. Gyakorlatilag a természetes talajfejlődést rombolják szét minden egyes szántással, és lerombolják a talajban legfontosabb gyökérkapcsolatos gombák, a mikorrhizák hálózatát. A mi munkánk legfőbb célja az, hogy minél több gazdát elérjünk és megpróbáljuk meggyőzni őket arról, hogy talajtermékenységet nem lehet fenntartani szántással, mert a forgatásos talajművelés olyan a földben kialakult életközösségek szempontjából, mint egy atomcsapás. Gondoljunk arra, amikor egy földcsuszamlás, hegyomlás vagy egy vulkánkitörés után a felszínre került nyers kőzetet elkezdik benépesíteni a baktériumok, amit azután követnek a gombák, az egysejtűek… Szép lassan elkezd felépülni a talajban a táplálékháló, s ahogy szaporodik a táplálék mennyisége a földben, egyre fejlettebb növények jelennek meg a rendszerben. Ezt hívják szukszessziónak az ökológiában. Így jönnek létre a csodálatosan gazdag gyeptársulások és az erdők. Mi ezt a folyamatot szeretnénk látni a termőföldeken is.
Egyik online bejegyzésében idézi Edward H. Faulkner 1943-ban megjelent Plowman’s Folly című könyvéből azt a mondatot, ami később új korszakot nyitott a mezőgazdaságban. A szerző a talaj kimerülésének látszólag megoldhatatlan problémájával kapcsolatban ezt írta: „Valójában soha senki nem talált tudományos okot a szántásra.” Ön mikor találkozott először ezzel a filozófiával?
− Nyolc éve, amióta mezőgazdasággal foglalkozom, azonnal a természetes termékenységet felépítő módszerekkel kezdtem el dolgozni. Sohasem szántottam, és mégis egészséges növényeket termesztek. Az egész történet egy rendkívüli módon tönkretett föld megvásárlásával kezdődött, amit senki sem akart megvenni a helybéliek közül, csak én, a kívülről jött. Azon gondolkoztam, hogyan tudnám termékeny talajjá változtatni ezt a területet. Igyekeztem tehát megtalálni azt a rendszert, amelyben a természet is létrehozza a termékeny talajokat. Megnéztem, milyen tulajdonságaik vannak és hogyan alakultak ki a világ legjobb termőtalajai; a fekete mezőségi talajok. Ezt követően megpróbáltam imitálni azt, ahogy a természet kialakította ezeket a talajokat, azóta is erre épül az egész rendszer. Amit a természet több ezer év alatt létrehozott, arra, úgy néz ki, hogy mi is képesek vagyunk, és sokkal rövidebb idő alatt, mert megvannak hozzá a technikai eszközeink. Az első és legfontosabb, hogy megpróbáljunk kiküszöbölni vagy legalább minimalizálni minden zavaró fizikai hatást.
Ez azt jelenti, hogy nem távolítják el a gyomnövényeket, nem szántanak, nem permeteznek?
− A szántás abszolút kizárt, viszont minden szélsőségesen leromlott állapotú talajnál szükség van például oxigén- vagy nitrogénbevitelre. Ezt a mélyebb talajmunkát azonban általában az első egy-két évben, a talajjavító folyamat elején végezzük, utána már kizárólag csak sekélyen – maximum tíz centiméter mélyen – műveljük a talajt, amennyiben szükség van rá. Szoktunk permetezni, igaz, éjszaka. Ugyanis elég sok biológiai anyaggal dolgozunk a talajmegújító mezőgazdaságban, és az UV fényre, kiszáradásra érzékeny mikrobákat általában folyékony oldatban juttatjuk ki a növényekre, ezért permetezünk naplemente után. Az éjszakai permetezésnek óriási előnyei vannak egyébként a konvencionális gazdálkodásban is: éjjel jobban hasznosulnak az anyagok, ezért kisebb dózisok is elegendőek, így kisebb lesz az ökológiai kár és több pénz marad a pénztárcában.
Ehhez a technológiához különböző speciális eszközöket, gépeket használnak?
− Nincs szükség különleges gépekre, mert egyre több gazdaság rendelkezik például a sekély műveléshez alkalmas tárcsás boronával vagy szántóföldi kultivátorral.
A TMMG keretrendszer fontos eleme a talaj-előkészítő munkákat mellőző direktvetés a mulcsba. Hogy érik el, hogy ne a gyom, hanem a kultúrnövény erősödjön?
− Ennek a rendszernek elengedhetetlen részét képezi a vegyes takarónövények használata, és ahogy már korábban is említettem, rendkívül fontos, hogy minél kevesebbet forgassuk a talajt. Ez azt jelenti, hogy minden körülmények között próbálunk minimalizálni bármiféle fizikai műveletet. Azonban, amikor az ember elkezd dolgozni egy földterületen, ott általában hihetetlen mennyiségű gyommal találkozik. Arra viszont kevesen gondolnak, hogy a gyomok a természetben szolgáltatásokat nyújtanak, vagyis a megjelenő gyomflóra a terület ökológiai egészségét próbálja meg helyreállítani, valamint gyarapítani a szerves anyag mennyiségét az adott talajban. Minél kizsákmányoltabb egy föld, annál invazívabb gyomok jelennek meg rajta, mert a természet a legerősebb helyreállítókat küldi a rendszerbe. Ha megnézzük, milyen invazív gyomnövények szaporodtak el Magyarországon az elmúlt évtizedekben, egyértelműen kiderül, hogy azok a legtönkretettebb talajok gyomnövényei, amelyek próbálják csökkenteni a tömörödést, továbbá tápanyagokkal és kalciummal gazdagítani a földet. Összességében ezt nevezzük a gyomok ökológiai szolgáltatásainak. Csakhogy, amikor elkezdünk egy területen kultúrnövényeket termeszteni, a gyomokat valahogy el kell tüntetni. Az erre kidolgozott Integrated Pest Management (IPM) több megközelítést is használ. Legegyszerűbb a gyomirtó alkalmazása, ami ugyan nem tilos ebben a rendszerben, de igyekszünk minél kevesebbet használni. Ehelyett inkább a gyorsan növő takarónövényeket hívjuk segítségül, ezek árnyékában a gyom nem kap elég fényt, kimerül, visszahúzódik, míg végül elpusztul.
A takarónövények ezek szerint konkurensként lépnek fel a gyomokkal szemben?
− Azt szeretnénk, hogy a takarónövények lássák el azokat az ökológiai szolgáltatásokat, amelyeket egyébként a gyomok végeznének, vagy próbálunk versenyt létrehozni azáltal, hogy olyan takarónövényeket vetünk, amelyek az adott terület gyomflóráját szorítják vissza.
Itthon a gazdák saját maguknak kísérletezik ki, vagy készen vásárolják a takarónövény-keveréket?
− Itthon is vannak cégek, amelyek árulnak takarónövény-keveréket, de mindegyik gazda magának választja ki a tapasztalatai alapján legmegfelelőbbnek ítélt magkeveréket. Arra azonban fel kell hívni a figyelmet, hogy minden egyes gazdaságnak, azon belül minden táblának, vetésforgónak külön élete, különböző igényei vannak.
Hogy történik a direktvetés, és hogyhogy nem alakul ki versengés a növények között?
− A talajmegújító technológiában a két főnövény – ami jellemzően a gabona és a tavaszi kapásnövény – vetése közötti időt próbáljuk meg kitölteni nagy változatosságú takarónövényekkel, amelyek a talaj termékenységének növelésében is szerepet játszanak, hiszen az élő növények a gyökerükkel folyamatosan fontos szerves vegyületeket juttatnak a talajba. Ezeket a magokat vetjük el a gabona aratása után, általában augusztusban, miután elvégeztük − már ha szükséges − a gyomirtást, valamint a tarlókezeléseket, esetleg a talajlazítást, ezt követően ősztől kora tavaszig hagyjuk nőni a takarónövényeket. Némelyek közülük kifagynak télen, a megmaradtakat pedig fizikai vagy kémiai módszerekkel kezeljük, hogy el tudjuk vetni a következő főnövényünket. Ám ősztől tavaszig olyan felszíni takarást biztosítanak ezek a rendszer fontos részeit képező növények, ami alatt sokkal jobb környezetet tudunk létrehozni a talajban: nem fagy meg, nem szárad ki, megőrzi a ruganyosságát és nem forrósodik fel, mivel nincs kitéve intenzív napsütésnek, ami szintén nagyon fontos a talajélet fejlődése szempontjából. A célunk az, hogy növeljük a talaj termékenységét, de közben létrehozunk egy védettebb környezetet is, egy új élőhelyet, amely otthona a hasznos rovaroknak.
Tavasszal pedig ebbe a mulcsba vetnek, de hogyan, milyen előkészítő munkálatok után használnak például műtrágyát?
− Tavasszal vagy ledaraboljuk szárzúzóval a megmaradt takarónövényeket, vagy lehengereljük, és ha ez utóbbit gyomirtás is követi, akkor egyben marad a földön a mulcs. Trágyázásra, tápanyag-utánpótlásra pedig szükség van mindaddig, amíg ki nem alakul a talajban a termékenység.
Ez hány év?
− Erre nem lehet általános választ adni. Van, ahol tíz, van, ahol tizenöt év alatt érünk el abba a fázisba, amikor már nincs szükség külső tápanyag bevitelére, mert olyan termékenység alakult ki a talajban, ami átlag feletti hasznot biztosít a terület tulajdonosának. Talajvizsgálatok alapján állítjuk be a tápanyagbevitel összetételét és mennyiségét, amit aztán folyamatosan csökkentünk. A célunk, hogy eljussunk egy olyan szintre ezzel a technológiával, amikor már csak a direktvetés – amit semmiféle talajművelés nem előz meg – marad a rendszerben. Az összes input a talajban pedig mindössze a takarónövények és a főnövény vetőmagjai lesznek, ám amíg nem jutunk el idáig, legalább a nitrogént és mikroelemeket pótolnunk kell a rendszerben.
Nyolc éve foglalkozom TMMG-vel, és mind a mai napig nagyon sokat tanulok azoktól, akik évtizedek óta dolgoznak no-till, illetve talajmegújító rendszerekkel. Ez egy folyamatosan finomodó technológia, ami újabb és újabb tapasztalatokkal gazdagodik itthon és külföldön. Gyakorlatilag egy forradalom zajlik a mezőgazdaságban. Először volt a zöld forradalom, a második világháborút követően a rengeteg vegyszerrel, jelentős mennyiségű műtrágyázással végzett forgatásos művelés. Ez volt a nagyon intenzív mezőgazdálkodási technológia korszaka 1950 és 1985 között, aminek következtében sikerült tönkretenni a talajok termékenységét. Napjainkra azonban már annyira kimerültek a termőföldjeink, hogy nagyüzemi intenzív termeléssel és még több műtrágya felhasználásával nem lehet magasabb átlagtermést elérni. A statisztikák alapján kijelenthető, hogy ez a gazdálkodási módszer 2010 körül globálisan elérte a csúcspontját. Ma már valószínűleg csak egy talajra épülő technológiával lehet a termékenységet fenntartani. Ez lesz a barna forradalom, a talajmegújító mezőgazdaság korszaka.
Az intenzív mezőgazdasághoz képest a TMMG-ben mennyivel kisebb a termésátlag?
− Nem tudok pontos adatokat mondani, általában tartjuk a szokásos átlagokat, de jellemzően aszályos években inkább több lett a termés, de van, ahol a saját rekordjaikat is meghaladják. Ez mindenhol a talajtól függ.
Ez a keretrendszer egyszerű:
- Szántás nélküli, okszerű, minimumművelés és direktvetés
- Mulcshagyó gazdálkodás
- Nagy változatosságú takarónövények használata
- Mikrobiológiai oltás kezelt trágyával vagy komposztoldatokkal
Mivel tudják a gazdákat meggyőzni, hogy áttérjenek a talajmegújító mezőgazdaságra?
− A talajmegújító technológia bizony gondolkodó embert kíván. A munka kilencven százalékát a gondolkodás teszi ki, és csak tízet a fizikai földművelés. Éppen fordítva, mint ahogy az „így szoktuk csinálni” mezőgazdaságban, azaz szöges ellentétben áll a hagyományos földműveléssel. Olyan embert igényel, aki tud döntéseket hozni, mindig alkalmazkodik az adott helyzethez, és a jó döntéseinek köszönhetően megfelelő lépésekkel halad előre. A világ számos országában dolgoznak termelők a TMMG-hez hasonló, valóban fenntartható módszerekkel. Az oly sokat hallott, és célként megfogalmazott fenntartható mezőgazdasági termelésnek pedig csakis a talaj termékenységét javító eljárások lehetnek az alapjai, amelyek általában a humusz mennyiségének extrém növelésével járnak. Sajnos az a tapasztalatom, hogy a termelőket nem lehet meggyőzni arról, hogy váltsanak, és valamilyen másfajta technológiát alkalmazzanak. Számos alkalommal mutattuk be, hogy milyen hozamokkal dolgoznak a talajmegújító termelők, ezek között világrekordnak számító direktvetéssel termesztett kukoricaterméseket, ennek ellenére a gazdák többsége világszerte meg van arról győződve, hogy ez nem lehetséges. Olyan pszichológiai gát van az emberek többségének a fejében, amit elég nehéz áttörni. A legfontosabb azonban az lenne, hogy a vásárlók megismerjék, megértsék és eldöntsék, hogy milyen gazdálkodási rendszert támogatnak: azt, amelyik a talajok tönkretételére épül, miközben hatalmas mennyiségű vegyszert, műtrágyát használ fel és üvegházhatású gázt bocsát ki, vagy egy olyan termelési rendszert támogatnának inkább, amelyik a természettel együttműködve, több ökológiai elemmel és jóval kevesebb vegyszerrel dolgozik, jelentős, pozitív irányú hatást gyakorolva akár a klímaváltozásra is. Éppen ezért egy olyan védjegy létrehozásán gondolkozunk, amellyel egyértelművé tehetnénk a talajmegújító technológiák ökológiai előnyeit a fogyasztók számára.•