2013. június 4.

Szerző:
B. Szabó Edina

A vállalati wi-fi

A vállalati interneteléréssel kap­csolatban a wi-fit mint lehetőséget emlegetni sokak szerint még mindig nem időszerű. Bár a felhőbe már lö­vünk ki céges adatokat – ha módjával is, de egyre inkább –, a kapcsolat biztosítását még hagyományos úton tartjuk megnyugtatónak. Legalábbis az IT szakemberek zöme még mindig nem kedveli a wi-fi megoldásokat vállalati környezetben. Valóban nem létezik biztonságos megoldás?


Több fórumon is találkozhatunk pró és kontra véleményekkel, mert természetesen létezik biztonságos wi-fi, de – sajnos vagy sem – a használatától függ a biztonság mértéke. Vagyis beállításokon, felhasználói jogosultságokon és szokásokon, IT szabályzatokon keresztül biztosítható a megfelelő minőségű wi-fi kapcsolat, üzleti felhasználásban is. Ez ugyan még nem a teljesítményre vonatkozik, csupán a biztonságra, ám az egyik a másik nélkül felesleges kockázat, felesleges pénzkidobás a cégek működésében.

Nem szabad például összekeverni az otthoni megoldásra bármelyik, üzletben megvásárolható eszközöket a kifejezet­ten vállalati céllal fejlesztett eszközökkel. A kisirodai vagy otthoni célú eszközök éppen annyira nem alkalmasak nagyhálózati kiszolgálásra, mint a betárcsázós internet kedvenc videónk megtekintésére. Mivel egy cégnek sem mindegy sem a minőség, sem az ár, ajánlott átgondolni és szakértővel egyeztetni. Mivel a biztonságot garantáló megoldások egy-egy vállalati wi-fi eszközben ugyanannyira megfelelőek, mint a kábeles hálózatoké, a titkosítás és a hitelesítés szempontjából is találhatunk megfelelőt.

Ami pedig a forgalmat illeti: a vállalati kiszolgálásra tervezett eszközök képesek a gyártók által ígért maximumot kihozni magukból, szinte bármilyen hálózati környezetben. Mivel az elmúlt években jelentős a fejlődés eszköz és biztonság területen is, ráadásul a szolgáltatók is igen rugalmasan kezelik a wi-fi szolgáltatást, érdemes némi időt szánni a terület feltérképezésére.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka