A Windows XP hivatalosan is befejezi pályafutását

A Microsoft tájékoztatása szerint a Windows XP és az Office 2003 támogatottsága is megszűnik 2014. április 8-án. Ez azt jelenti, hogy nem készül több biztonsági frissítés, és az egyéb alkalmazások vagy hardverek kap­csolása is nehézkessé, akár megoldha­tatlanná válik XP operációs rendszert futtató gépeken.


A többször meghosszabbított támogatási időszaknak ezzel végleg vége, ám a Microsoft nem engedi el felhasználói kezét. Természetesen az átállás új szoftverre nem jár ingyen, de a vállalat például díjmentes online oktatást szervez az átállás megtámogatására, illetve értesítésre feliratkozva átlátható pdf tájékoztató is kérhető. Ez egyértelművé teszi az átállás szükségességét, és javaslatot tesz a megoldás(ok)ra.
Az ajánlott átállás természetesen a Windows 8.1 oprendszerre vonatkozik, amely jelenleg a legfrissebb verzió, irodai csomagnak pedig az Office 365 ajánlott. Ezek legfontosabb előnyei a megszokott grafikus környezet, dinamikus munkafelület, a gyorsaság vagy a szupport, és természetesen a biztonság, amit például integrált víruskereső szoftver nyújt, akár asztali gépet, akár tabletet használunk. Rendszergazdai szempontból kiemelendő a biztonság, valamint a gyors telepítés, a követhetőség, az azonos kezelőfelület, na meg a folyamatosan elérhető technikai segítség.
Az XP kifutása nem jelenti azt, hogy a Vista vagy a Win 7 rendszereket is ki kell dobni, létrehozható az a vegyes infrastruktúra, amely továbbra is hatékonyan támogatja a cégek működését.
Az említett tájékoztatóból az is kiderül, hogy sajnálatos módon az XP-ről nem lehet egy lépésben a Win 8-ra frissíteni a rendszert. Ezért vállalati környezetben mindenképpen ajánlott a gondos tervezés, felmérve időt és költséget, valamint az egyéb alkalmazások, hardverek, felhasználói profilok átmentési lehetőségeit is. Elegendő időt kell hagyni a betanulási időszakra is, hiszen jóllehet azonos szoftvercsaládról van szó, az új felület és a funk-ciók eltérnek a megszokottól.
Egyedi felhasználói környezetben – magánszemélyként – egyelőre úgy tűnik, egyszerűbb új gépbe beruházni, vagy internet nélkül tovább használni XP-s eszközünket. Azok a gépek, amelyeken ez az op­rendszer fut, valószínűleg maguk is elöregedtek az elmúlt években.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka