Adják-veszik adatainkat a neten

Nem kevesebb mint 500 millió Facebook-fel­használó olyan szenzitív adatai kerültek a dark webre, mint a munkahely, a családi állapot vagy éppen a privát telefonszám. A becslések szerint 370 ezer érintett magyar felhasználó kerülhet bajba a hackerek tevé­kenysége miatt. Solymos Ákos, a Quadron Kiber­védelmi Kft. szakértője a többi között a felhasználói önkontroll fejlesztését javasolja védekezésként.


A személyes adatok birtokában az adathalá­szok sokkal kidolgozottabb, célzottabb tá­madásokat tudnak végrehajtani. „Míg korábban olyan csaló levelek érkeztek, amelyek úgy kezdődtek, hogy »Kedves Ügyfél!«, most minden adat megvan ahhoz, hogy a támadó nevén szó­lítsa potenciális áldozatát, vagy SMS-ben küld­jön adathalász linket – ez az úgynevezett smishing (SMS phishing)” – figyelmeztet a veszélyekre Solymos Ákos.

A szakértő szerint az élethűbb próbálkozások jóval nagyobb arányban érik el céljukat, azaz sokkal többen dőlnek be a trükknek. Az ilyen esetek elkerüléséhez a felhasználók részéről tudatosságra van szükség, indokolatlan adatokat semmiképpen se adjunk meg se a Facebookon, se máshol. Hibásak ugyanakkor a szoftverfejlesztők is, akik, mivel gyakran rövid határidővel dolgoznak, sérülékeny terméket bocsátanak a piacra, és természetesen az üzemeltetők is, akik sok esetben nem értenek megfelelően az üzemeltetett rendszerhez.

A mai távmunkával, internetes vásárlásokkal, online szolgáltatásokkal és folyamatos közösségi­média-jelenléttel átszőtt világunkban már nem megengedhető sem a magán­személyek részéről (legyenek azok gyerekek, felnőttek, orvosok, pékek vagy akár autószerelők), sem pedig a vállalatok, szervezetek részéről, hogy ne foglalkozzanak az információvédelemmel.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka