2014. november 3.

Szerző:
Szegedi Imre

Ahogy a jós látja

A neves hazai előadók mellett ezúttal egy igazi nemzetközi sztárt is sikerült Budapestre hívni. Most nem egy könnyűzenei fesztivált dicsérünk, hanem egy nagyon is komoly terület, az innováció egyik eseményét. Októberben került sor az Innotrends Hungary 2014-re, a Nemzeti Innovációs Hivatal második alkalommal megrendezett konferenciájára.

Két nap alatt 15 szekció előadásain szorongtak az érdeklődők, Leonard Brody, a látnoknak titulált kanadai vállalkozó fel­lépését felfokozott várakozás előzte meg. A világszerte ismert vállalkozó, kockázatitőke-befektető, bestselleríró és médiaszakember, a startup világ nemzetközileg elismert véleményvezére több ország kormányának, multinacionális nagyvállalatnak, kockázatitőke-társaságnak is tanácsadója. Rendkívüli előadói képessége okán az egyik legkeresettebb előadó.

Elmondta, hogy az innovatív vállalkozók a gazdaságban soha nem látott erőt képviselnek, amit azzal igazolt, hogy napjainkban a nagy gazdasági tőkések szövetségének lobbija már nem tudja letörni az egyéni kezdeményezéseket. Már vagy hetven éve feltalálták az elektromos autót, de eddig egyszerűen nem állt érdekében a gazdasági elitnek – amely inkább a kőolajra alapozott motorizációra voksolt –, hogy széles körben elterjedjen. Elon Musk elektromos autója, a Tesla jól mutatja, hogy az innovatív cégek pillanatok alatt olyan bevételekre tehetnek szert, amivel már gazdasági lobbitevékenységre is képesek, és nem lehet őket megállítani. Olyan korban élünk, amikor a forradalmi újítások pillanatok alatt leküzdenek minden akadályt, mindannyiunk életét egyik napról a másikra megváltoztatják.

Korszakváltó hatása van az internetnek, ami olyan fokú szabadságot adott, ami alapjaiban változtatta meg a kommunikációs csatornákkal való kapcsolatunkat. „A történelem során az utca embere először vehette kezébe a saját kommunikációja fölötti uralmat” – mondta a startup guru. Mára a Földön élő több mint hétmilliárd ember közül kétmilliárdnak van internet-elérhetősége. Most azért küzdenek a nagy cégek, hogy miként tudják bevonni a következő egymilliárdot, s majd a többieket. Szemünk előtt zajlik az embereket, gépeket és adatokat összekötő, ipari internetnek nevezett jelenség. Korszakváltás ez a javából.

Tényleg a javából? Az internet sokkal szabadabb – és persze sokkal veszélyesebb is a korlátlan szabadsága miatt. A modern ember ma munkaideje kétharmadát a virtuális világban tölti. Azt mondják, 2015 végére a nyugati világban a házasságok mintegy háromötöde az online kapcsolatok révén köttetik majd.
Na, ennek azért nem örülök, de egy nagyon is valódi Teslával ki­békülnék.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka