Áttörés a sejtanalitikában: spektrális flow citometria

A Soft Flow Hungary Kutató Fejlesztő Kft. 2015. szeptember 1-jén szerződést kötött a Sony céggel áramlási citométerek és sejtanalitikai reagensek kizárólagos magyarországi forgalmazására.


A csúcsminőséget és technológiát jelentő termékcsoportból is kiemelkednek a szakterület legújabb, legígéretesebb berendezései, a spektrális flow citométerek. A Sony Biotechnology által kifejlesztett és gyártott SP6800 és SA3800 Spectral Analyzer készülékek rendkívüli módon kiterjesztik a sejt- és biomarker-analízis felhasználásának területeit.

Az alkalmazott új, innovatív optikai detektálási technika alapjait a világhírű, egyesült államokbeli Purdue University Cytometry Laboratoriesben fejlesztették ki Paul Robinson professzor vezetésével.
Az áramlási citométerek a biológiai és orvostudományi kutatásban és a labordiagnosztikában széles körben használt berendezések, amelyek folyadékban szuszpendált emberi, állati és növényi sejtekről fluoreszcens optikai jeleket gyűjtenek. A jelekből a sejtek működéséről, daganatos jellegéről és más tulajdonságairól kapnak a kutatók és orvosok információt.

Mi is a spektrális flow citometria?

A hagyományos áramlási (flow) citométerek legfeljebb 15-20 különböző hullámhosszú (színű) fluoreszcens jel detektálására képesek. A jeleket színszűrőkkel működő bonyolult optikai rendszerek színek szerint szétválogatják, és egy-egy önálló mérőcellába (detektorba) vezetik. A sejtek tulajdonságait az így keletkező jelek (paraméterek) matematikai analízisével elemzik.
A spektrális flow citométerek ezzel szemben egyetlen optikai modulban rögzítik a sejtek által kibocsátott fény teljes optikai spektrumát. Az optikai spektrumból az egyedi fluoreszcencia intenzitások a spektrum matematikai szétválasztásával (dekonvolúció) határozhatók meg. Ez a technika egyebek mellett azzal az előnnyel jár, hogy az egymáshoz közeli, jelentősen átfedő spektrumú fluoreszcens festékek alkalmazását is lehetővé teszi (pl. FITC és GFP), és gyakorlatilag kiküszöböli a hagyományos flow citométerekben komoly nehézséget jelentő spektrális átfedések (színkompenzáció) korrekcióját. Ugyancsak egyszerűen és hatékonyan választhatók le a spektrumról a sejtek zavaró saját, autofluoreszcencia jelei. Mindezek azt eredményezik, hogy a spektrális flow citométerekben a hagyományosnál több fluoreszcens festék alkalmazható, jobb érzékenységgel és a zavaró hatások egyszerű kiküszöbölésével.

Gyakorlati szempontból érdemes megjegyezni, hogy a spektrális flow citometriás eredmények publikálási esélyei még minden bizonnyal éveken át jobbak lesznek, mint a hagyományos flow citometriás módszerrel kapott eredményeké.

Soft Flow Bioscience: új nemzetközi kereskedelmi hálózat

Az év közepén a Soft Flow Bioscience Kft. létrehozásával – amerikai, cseh és szlovák partnerek közreműködésével – a kelet- és közép-euró­pai országokra kiterjedő kereskedelmi hálózatot építettünk ki. A több mint húszezer terméket tartalmazó kínálat a www.softflowbio.com címen elérhető webáruházból ismerhető meg. A termékek között több ezer saját, Soft Flow Bioscience márkanévvel kerül forgalomba. A hálózat nem titkolt célja, hogy a magas árfekvésű „márkákhoz” képest kedvező áron, de a minőséget érintő kompromisszumok nélkül kínáljunk megbízható, az ismert márkákkal egyenértékű reagenseket, készülékeket, kiteket és laboreszközöket.

Kereskedelem és K+F: szinergikus hatások

A Soft Flow Hungary Kft. pécsi K+F laboratóriumában a sejtanalitikai és assay fejlesztési projekteket négy flow citométer, MagPix® készülék, Olympus scan R HCS mikroszkópos rendszer, két sejttenyésztő labor, sejtbank és konjugációs kémiai labor támogatja. Évtizedes tapasztalatokkal rendelkezünk a sejtanalitikai analízis és gyűjtőszoftverek fejlesztésében is, mint például a világcégek által is forgalmazott FCAP Array™ szoftver a multiplex analitikai eredmények értékelésére. Mindezek kiváló szakmai hátteret biztosítanak ahhoz is, hogy K+F munkatársaink támogassák kereskedelmi partnereinket, és gyakorlati képzést nyújtsanak kereskedelmi munkatársainknak.
Az elmúlt években kiemelkedő eredményeket értünk el mikrogyöngy alapú multiplex analitikai eljárások fejlesztésében, amelyek között wa mikotoxinok mérésére szolgáló FungiPlex élelmiszerbiztonsági alkalmazás volt a legfontosabb. Jól képzett, tapasztalt szakembergárdával állunk gyógyszeripari partnereink rendelkezésére flow citometriás és HCS mikroszkópos mérésekkel, valamint sejtanalitikai szolgáltatásokkal (Cell Based Drug Discovery Screening).•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka