2013. február 5.

Szerző:
Bencze Áron

VariaTech Consulting Kft. • variatech-consulting.hu

Áttörés az élelmiszeriparban

Egyetlen dologhoz értünk, a termékfejlesztéshez – foglalta össze tömören a VariaTech Consulting Kft. portfólióját Tóth Gábor ügyvezető. A magyar tulajdonosi háttérű vállalkozás jelenleg a BX Food nemzetközileg minősített élelmiszer-ipari informatikai rendszer fejlesztésén dolgozik.


A VariaTech Consulting Kft. 2004 óta foglalkozik olyan modern fejlesztő­eszközök készítésével, amelyek segít­ségével gyorsabban és hatékonyabban képes vállalatirányítási rendszerekhez csatlakozó üzletági megoldásokat fejleszteni. Az ügyvezető szerint az ICT megoldások piacán a fejlődés alappillére a technológiai nyitottság és függetlenség. A cég folyamatosan figyelemmel kíséri a különböző informatikai megoldások térhódítását, és fejlesztési módszereinek köszönhetően bármely vezető technológiához képesek csúcsminőségű IT megoldások gyors fejlesztésére, vagy a már meglévő termékek illesztésére. A cég vezetői az SAP rendszerekhez illeszkedő BX FW fejlesztési technológia el­készülte után döntöttek úgy, hogy eddigi tapasztalataikra támaszkodva, gyártási megoldásokra koncentrálva kis- és középvállalkozások számára fejlesztenek alkalmazást. Az innovációra nyitott volt a piac: jelenleg több termékkel, iparági megoldással több mint 600 vállalkozásnál vannak jelen a magyar és a világpiacon egyaránt.

Tóth Gábor

„A VariaTech Consulting néhány éve került kapcsolatba az élelmiszeriparral, és külföldi partnerei révén jutott ahhoz az információhoz, mely szerint egy komoly ügyfélkörrel rendelkező élelmiszer-ipari megoldásszállító nemzetközi cég ügyfélköre – mintegy kétszáz cég – a közeljövőben felszabadul. Ez felkeltette az érdeklődésünket, és volumenéből adódóan megérte egy külön erre a területre specializálódott fejlesztést is megvalósítanunk” – jegyezte meg Tóth Gábor. A beruházás célja a BX Food iparági megoldás tervezése, programozása, automatizált tesztelése, oktatási és marketingdokumentumokkal való ellátása, továbbá bevezetése a magyar és a nemzetközi piacra. A projekt megvalósulásához nagymértékben hozzájárult egy sikeres pályázat is; az Új Széchenyi Terv Akkreditált klaszter tagvállalatok komplex technológiai innovációjának támogatása című pályázati kiírás keretében GOP-1.3.1-10/B-2010-0031 azonosító számmal, 46 492 000 forint vissza nem terítendő támogatást nyert el a VariaTech Consulting.

Az ügyvezető szerint a fejlesztés során komoly helyzeti előnyt jelentett számukra az iparág alapos ismerete, ennek köszönhetően ugyanis a rendszer valóban azokra a speciális problémákra nyújt megoldást, amelyek kizárólag az élelmiszeriparban merülnek fel. Tóth Gábor példaként a raktárkezelés és a receptúrák körüli bonyodalmakra hívta fel elsősorban a figyelmet. Az első esetben nemcsak az számít, melyik áru mikor érkezik, hanem a szavatosság is, a másodikban pedig a folyamatosan változó körülmények (hőmérséklet, az alapanyagok minősége és fajtája) nehezítik a helyzetet.

A BX Food az élelmiszer­-ipari gyártók megoldása

Ez az összetett élelmiszer-ipari informatikai megoldás egyelőre pilot fázisnál tart, ám nemcsak a hazai, de a nemzetközi környezetben is kiemelkedőnek számít – hangsúlyozta az ügyvezető, kiemelve: még az első negyedévben nyitni szeretnének külföldi piacok felé. Mint mondta, visszajelzések alapján sikerült egy olyan rendszert kifejleszteniük, amely kifejezetten az élelmiszer-ipari gyártóvállalatoknak jelent ideális megoldást. Egyebek között javul a cégek gazdaságossága, és hamarosan megtapasztalják a beszerzett informatikai eszközeik, rendszereik hasznosságát, képesek lesznek kihasználni az informatikában rejlő lehetőségeket, kedvet kapnak újabb fejlesztésekhez, informatikai beruházásokhoz – sorolta az előnyöket Tóth Gábor.

Az ügyvezető elmondta, hogy termékeik magas minőségére mi sem jellemzőbb, mint hogy a több száz ügyfél igényeit maximálisan kielégítő rendszer karbantartására egy maroknyi csapat képes. Magyarázatképpen hozzátette azt is, szakmai függet­lenségük megőrzése érdekében viszonteladói hálózaton keresztül értékesítik termékeiket.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka