Az állatok és a gombák evolúciós kapcsolata

Számítógépes evolúcióbiológiai kutatásnak köszönhetően sokkal jobban megérthetjük a komplex többsejtűség párhuzamos kialakulását a gombák és az állatok között – az eredményeket a Nature szakfolyóirat közölte.


Genetikai hasonlóságok az állatok és a gombák között

Noha az állatok és a gombák között látszólag hatalmas különbségek vannak, a két élőlénycsoport jóval közelebb áll egymáshoz, mint bármelyikük a növényekhez. A genetikai hasonlóságok miatt ma már a soksejtű állatokat és a gombákat egy nagy leszármazási „szupercsoportba”, az Opisthokontába sorolják. Az ugyanakkor kevéssé ismert, hogy e csoport közös ősét követően hogyan zajlott az állatok és a gombák mára drámai különbségeket eredményező evolúciója.

A most publikált kutatás eredményei azt valószínűsítik, hogy a soksejtű állatok csak azután jelentek meg, hogy az őseik fokozatosan „összegyűjtötték” az eredményes soksejtűséghez szükséges géneket. Ez a folyamat tehát már a soksejtű állatok egysejtű ősében is elkezdődött, és a gének számának növekedésével járt. Ezzel szemben a mai gombák ősei ellentétes evolúciós utat jártak be: fokozatosan gé­neket veszítettek. Az is kiderült, hogy az állatok génjei főként géntöbbszöröződéssel sokasodtak, míg a gombák több gént nyer­tek úgynevezett horizontális géntranszfer – amikor nem kö­zeli rokon fajok között történik génáramlás – segítségével, főként a protisztáknak nevezett egysejtűektől és a baktériumoktól.

A cikk első szerzője Eduard Ocaña-Pallarès, aki a kutatás idején Szöllősi Gergely ERC-támogatással létrehozott csoportjában dolgozott posztdoktori kutatóként az ELTE Biológiai Fizika Tanszékén.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka