Az év magyar beszállítója

A FÉMALK Zrt. nyomásos alumínium öntöde 25 éves múltra visszatekintve törekszik arra, hogy a lehető legszélesebb körű szolgáltatást nyújtsa vevőinek úgy, hogy támogassa a termékfejlesztési folyamatokat is.


A cég jelenleg közel hatszáz főnek ad munkát, a munka­társak 14 százaléka felsőfokú végzettségű. A vevők által is elismert, fiatal termékfejlesztő csapatuk van, valamint a fejlesztést támogató tesztlaboratóriumuk, továbbá saját szerszámtervezésük és szerszámüzemük. A hozzáadott érték növelése érdekében lépéseket tesznek a CNC megmunkálás és az egyre összetettebb szerelési tevékenységek irányába is.
A cég árbevétele tavaly 20 százalékkal nőtt – 16 milliárd forint volt. Fejlődésének két hajtóereje az autóipari elköteleződés és a folyamatos innováció, illetve e tényezők egymást erősítő hatása. Száz százalékban autóipari beszállító, az elmúlt időszakban elsősorban Tier2 szinten (vevők: BASF, ZF, TrelleborgVibracoustic, Bosch, Hella, Delphi), ám egyre nagyobb a részesedésük a Tier1-es (VW, BMW) kapcsolatoknak.

A FÉMALK 2013–2014-ben több mint ötven, közvetlenül a BMW részére szállítandó termék különböző mélységű fejlesztését végzi, és e termékek sorozatgyártását készíti elő. A nagyszámú összetett tevékenységet jelentő projekt koordinálására projektmenedzsmentet vezettek be, emellett létszámában jelentősen bővült a termékfejlesztő csapat (jelenleg 18 fő). A cég korábban részt vett a BMW i8 és i3 projektjében hat termék fejlesztésével; részben az itt nyújtott teljesítményük alapozta meg a számottevő jövőbeni árbevételt biztosító projektekre történt nominációt.
A Dunavarsányi Ipari Parkban 2015 végéig a zrt. – gyártókapacitása növelése érdekében – saját erőre támaszkodva mintegy ötmilliárd forintnyi zöldmezős beruházást hajt végre, ugyanakkor párhuzamosan fejleszti csepeli telephelyét.

A FÉMALK Zrt. tulajdonosa, dr. Sándor József 2012-ben Az Év Üzlet­embere volt.
A vállalatról Szentes Zsolt cégvezető a következőket mondta: „Az innovációt a lehető legszélesebb jelentéstartalommal értelmezzük. A FÉMALK alapvető filozófiája a konzervatív gazdálkodás melletti, az innovációra támaszkodó folyamatos fejlődés, a műszaki színvonal és a minőség mind magasabb szintre emelése, a termelékenység és hatékonyság (ideértve az energiahatékonyságot) fokozása a mennyiségi növekedés feltételeinek megteremtése mellett. Kiemelt gondot fordítunk a környezeti hatások mérséklésére is. Mindennek alapja a vállalati kultúrában és a kiművelt, az újdonságra nyitott emberfőkben rejlik.

A FÉMALK az elmúlt két évben 20 százalékos ütemben növekedett, és ez prognosztizálható 2014-re és a következő évre is. Ez mennyiségre egyre nagyobb és nagyobb lépéseket jelent, amihez az erőforrásokat biztosítani kell. Mindamellett nem csupán méretben növekedünk, hanem tevékenységünk is egyre összetettebb és szerteágazóbb lesz. Próbáljuk a szinergiákban rejlő lehetőségeket kiaknázni. De minden esetben a kulcskérdés a humán erőforrás, mert ez a legszűkebb keresztmetszete bárminemű fejlődésnek, növekedésnek. A FÉMALK humánerőforrás-igénye a betanított munkástól a fejlesztőmérnökig terjed. Jelenleg a honlapunkon kilenc nyitott pozíció van meghirdet­ve, ami jól példázza igényeinket.
A FÉMALK jól felfogott érdekének tekinti a szakemberképzésben való részvételt. Évek óta részt vállalunk a középfokú duális képzésben, ez évtől a Weiss Manfréd Szakközépiskolával együttműködve, partnerre találva az iskolában, közreműködünk a járműipari fém­alkatrész-gyártó képzés megszervezésében, amelyet mi kezdeményeztünk. Az alapötlet Győrből származik, ahol ezt a képzést a Nemak Győr Kft. a Lukács Sándor Szakközépiskolával együttműködve már elindította. Tapasztalataikat megosztották velünk is, hogy segítsék kezdeményezésünk sikerét. Múlt évtől a Kecskeméti Főiskolán lévő duális képzésben is részt veszünk. Emellett kapcsolatban vagyunk a BME Gépészmérnöki, illetve a Miskolci Egyetem Anyagmérnöki Karával.
A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) március 27-én átadta Az Év Befektetője díjakat. A Szépművészeti Múzeumban megtartott gála keretében a kiemelkedő befektetői teljesítményt nyújtó cégeket díjazta. Az Év Magyar Beszállítója díjat idén a FÉMALK kapta. Megjegyzem, hogy az előző évi díjazott, a Csaba Metál Zrt. is a mi iparágunkból került ki.”


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka