2011. július 8.

Szerző:
Szegedi Imre

Az ifjú nyertesek Helsinkibe utaznak az európai döntőre

Eredeti-e, újszerű-e, tudományos szempontból megalapozott-e és viszonylag rövid időn belül megvalósítható-e, ezek voltak a legfontosabb szempontok a 20. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre beküldött pályamunkák elbírálásánál. A versenyt tavaly év végén a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában – a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból nyújtott főtámogatással – a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal és a Duna Televízióval közösen hirdette meg a Magyar Innovációs Szövetség.


A minél nagyobb érdeklődés és részvétel érdekében színes, figyelemfelkeltő versenyfelhívást tettek közzé hétezer példányban, illetve juttattak el az ország összes középiskolájába és a határon túli magyar középiskolákba; a pályázati lehetőséget az adatbankban szereplő fiataloknak, középiskolai tanároknak, kutatóknak, a sajtónak, a televíziónak, a rádiónak is elküldték. A versenyfelhívás számos nyomtatott és internetes médiumban megjelent.
A megmérettetésen tehát a határon túli magyar diákok is indulhattak, s a május 4-i határidőig összesen 91 pályázat érkezett, ebből 21 volt a magyarlakta területekről beküldött munka.
A bírálóbizottságba elismert tudósokat, akadémikusokat, egyetemi tanárokat és gazdasági szakembereket hívtak meg. A zsűri elnöke Ormos Pál professzor, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóintézet Biofizikai Intézetének főigazgatója, a verseny fővédnöke pedig Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára volt.
A szakmai zsűri által elfogadott 60 pályázatból – ezek közül 18 volt a határon túli magyaroké – 25 munka tudományos kutatási vizsgálatok, mérések elvégzését és összefoglaló tanulmány elkészítését, 35 pályázat új eszköz, eljárás kidolgozását tűzte ki célul.
A beadott pályamunkákból 31 kidolgozását azért nem javasolta a zsűri, mert nem tartotta újszerűnek, nem látta megvalósíthatónak, illetve nem tartotta hasznosnak.

A zsűri értékelésének főbb szempontjai
  • a problémamegközelítés eredetisége és kreativitása;
  • a kidolgozás alapossága, tudományos értéke;
  • az írásos anyag, az alkotás vagy modell színvonala; az elkészített eszköz működőképessége;
  • a projekt befejezettsége – koncepció, konklúzió –, illetve hasznosíthatósága;
  • az eredmények ésszerű és világos értelmezése.

A versenybe bejutottakat a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) menedzserei – egyebek között – tanácsadással, konzultációk szervezésével segítették, látogatást is szerveztek a Szabadalmi Tárba. A zsűritagok mindegyike három-négy pályamunka kidolgozását személyesen is figyelemmel kísérte. E konzultációkon részletesen megismerkedtek a készülő prototípusokkal, modellekkel, és tájékozódtak az elért tudományos eredményekről.
A verseny szervezői biztosították a nyilvánosságot e támogatások elnyerése érdekében, illetve közreműködtek az indokolt költségek megtérítésében. A pályázatok kidolgozását vállalatok, intézmények anyagilag is támogathatták.
A határidőig 49 pályamunkát sikerült kidolgozni, befejezni, végül ezek közül választotta ki a szakmai zsűri a legjobbakat. A versenyzők összesen 21 prototípust, illetve számítógépes programot mellékeltek munkájuk leírásához.
A bírálóbizottság értékelése szerint három I., három II. és négy III. helyezett lett, emellett három különdíjat ítélt oda, hat pályázatot kiemelt, 31-et pedig dicséretben részesített.

Az első helyezett pályázók: Biró Enikő, Ócsvári Áron, Erdélyi Soma, Lipécz Ádám

Az idén szeptember 23. és 28. között Hel­sinkiben megrendezésre kerülő 22. EU Con­test for Young Scientists elnevezésű tehetségkutató verseny európai döntőjében Magyarországot a három első helyezett pályázat képviselheti: Biró Enikő az Új terápiás lehetőség vizsgálata sclerosis multiplexben című munkája; Erdélyi Soma és Lipécz Ádám: az MPA – Medical Pocket Assistant anyagával, továbbá Ócsvári Áron a Tilitoli játék pályaművel.
A három első és a három második helyezett által megjelölt egy-egy tanár egyszeri, százezer forint ösztöndíjban részesült.
A Siemens Zrt. százezer forintos egyösszegű Junior ösztöndíját a legfiatalabb díjazott, a 16 éves Naszlady Márton kapta.
A Google, a nagy teljesítményű és felhasználóbarát számítástechnikai projektet kidolgozó legjobb pályázónak járó különdíjában Orgován József és Lipécz Ádám részesült.
A fiatalok a Google zürichi központjába látogathatnak idén ősszel.
A MISZ százezer forintos különdíját a legjobb határontúli pályázónak, Nagy Tímeá­nak ítélték oda.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka