2013. október 2.

Szerző:
Tóth Tímea

NRG-AGENT Kft. • nrgagent.hu

Az ország legnagyobb depóniagázos kiserőműve

Hazánkban évente körülbelül ötmillió tonna szilárd kommunális hulladék kelet­kezik, ennek mintegy 80 százaléka lerakókba kerül. A lerakott hulladék szervesanyag-tartalmából úgynevezett depóniagáz keletkezik, aminek 50-60 százaléka metán. Ennek az üvegházhatást okozó gáznak az égetéssel történő ártalmatlanítása, gázmotoros hasznosítása során villamos energia és hő termelődik.


Gönczi Imre, a kecskeméti székhelyű NRG-AGENT Kft. tulajdonosa szerint Magyarországon akár 30 megawatt teljesítményű, depóniagázzal üzemelő gázmotorpark is üzemeltethető lenne. A megalakulása kezdetén gázmotorok szervizelésével, karbantartásával és üzemeltetésével, majd 2008 óta már gázmotorok gyártásával és telepítésével is foglalkozó cég éppen ezért bővítette cégcsoportját 2005-ben a ZÖLD NRG-AGENT Kft.-vel, melynek fő tevékenysége a hulladéklerakókból kinyert depóniagáz hasznosításán alapuló energetikai beruházások megvalósítása, beleértve a lerakók gázkinyerő rendszerének tervezését, engedélyeztetését és kivitelezését is.

1,03 megawatt teljesítményű CHP egység, Gyál, III. ütem

Az előzőeken túl az NRG Group kulcsrakész technológiai rendszereket kínál mezőgazdasági hulladékból keletkező biogáz, szennyvíztelepi gáz és termálkút kísérőgáz hasznosítására is.
A gázkinyerő és -hasznosító rendszer saját beruházásban való megvalósításának feltétele, hogy a hulladéktelep tulajdonosával vagy üzemeltetőjével a biogáz-szolgáltatásra és -hasznosításra szerződjön a társaság.
Így szerzett jogot a ZÖLD NRG-AGENT Kft. a gyáli hulladéklerakó depóniagázának hasznosítására is. Az első ütemben, 2010 márciusában, 480 kilowatt villamos teljesítményű kiserőmű létesült. Mivel a fejlődő gázmennyiség lehetővé tette a beruházás bővítését, 2011 decemberében megvalósulhatott a második ütem, további 540 kilo­watt villamosáram-termelő kapacitással. Ezzel létrejött az ország legnagyobb depóniagázos kiserőműve. 2013-ban kezdődött a beruházás harmadik üteme, amikor 1030 kWe teljesítményű gázmotort helyeztek üzembe. Így a kiserőmű összteljesítménye – a cég évtizedes gyártóművi és zöldenergia-hasznosítási tapasztalataira építve – 2013 augusztusában elérte a 2,05 megawattot.

A hódmező­vásárhelyi 0,32 mega­wat­- tos ­de­póniagá- ­zos kis­erőmű

Mint azt Gönczi Imrétől megtudtuk, a hulladéklerakó adottságai és a saját fejlesztésű technológia tette lehetővé, hogy Gyálon megvalósuljon hazánk első, 2,05 megawatt teljesítményű depóniagázos kiserőműve, amely körülbelül 6500-7000 háztartás éves felhasználását termeli meg egy év alatt. Ráadásul – tette hozzá az ügyvezető – a villamosenergia-termelésen kívül a megtermelt hőenergiát az üzemeltető A.S.A. Magyarország Kft. irodaépületének fűtésére és melegvíz-ellátásra is hasznosítják.

A gyáli beruházáson kívül a cégnek Hódmezővásárhelyen (0,32 MW) és Zalaegerszeg-Búslakpusztán (0,25 MW) is működik depóniagázzal üzemelő egysége. Ezekkel együtt a vállalkozás tulajdonában lévő gázmotorok beépített villamos teljesítménye 2,6 megawatt.

A vállalkozás vezetése célul tűzte ki, hogy a jövő éve elején az általuk tulajdonolt géppark kapacitása meghaladja a 3 megawattot. Háztartási fogyasztásra vetítve, mintegy 8500-9000 háztartás felhasználását szeretnék megtermelni egy év alatt.
A nagy múltú NRG Group cégcsoport legnagyobb érdemei közé tartozik, hogy eredményeit magyar szürkeállománnyal érte el. Emellett tevékenységének ökológiai szempontból is komoly előnyei vannak, hiszen a biogáztermelés csökkenti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, míg a biogázüzem és az energiacélú biomassza-termesztés növeli a vidék gazdasági lehetőségeit, és helyi munkaerőigényt generál. A világpiaci energiaárak növekvő tendenciája, a szigorodó környezetvédelmi és klímapolitikai előírások hatására előtérbe kerül az energiatakarékosság, nő a megújuló energiahordozók felhasználása iránti hazai érdeklődés.
A társaság jövőbeli sikerének záloga, hogy egyre több a felelősen gondolkodó, környezettudatos megrendelő, akiknek az érdeklődése a zöld energiák felé fordul. Közülük mind többeknek fontos az is, hogy hazai, megbízható, referenciák széles körével bíró, tapasztalt partnert válasszanak.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka