2013. december 3.

Szerző:
Szegedi Imre

Befektetés a jövőbe!

Azt mondják, utoljára negyven esztendeje, a Szegedi Biológiai Központ megépítésével kapott hasonló volumenű fejlesztést a magyar tudományosság, mint idén ősszel, a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontjának átadásával. Ami azért meglehetősen lesújtó, hogy negyvenévente történik valami érdemi fejlesztés a hazai tudományos életben. Halkan jegyezzük meg, hogy negyven éve egy valóban új központ jött létre Szegeden, most ellenben erről nincs szó.

Annyi történt, hogy az eddig méltatlan körülmények között dolgozó, évtizedek óta nem renovált, málló vakolatú, telente irdatlan pénzekből fűthető épületekből egy ultramodern, minden jóval, ésszerűvel és hasznossal felszerelt, a kutatók igényei alapján kialakított központba költözhetnek szakemberek százai. Ha úgy tetszik, a 20.-ból a 21. századba. A leharcolt épületeket eladják, az így befolyt pénzből pedig más, elhasznált állagú központokat – bőven találni ilyeneket – újíthatnak fel. Nem lett tehát több kutató az Akadémián, de nem is ez volt a cél. A cél az volt, hogy helyzetbe hozzák a magyar tudományosság eddig is döntően nemzetközi nívón teljesítő részét.

A természettudományos kutatás hazai fellegvára formálódik Lágymányoson. Olyan tudáscentrum alakul, amilyenre Közép-Európában sincs példa. Karnyújtásnyira a Természettudományi Kutatóközponttól ott van az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Infopark, de ott van az Ericsson kutató-fejlesztő bázisa is. Legalább ezer elképesztően okos ember koncentrálódik egy helyen. Felsőoktatók, akadémiai kutatók, ipari intézetek szakemberei. Van, aki az ipar igényét fogalmazza meg, mások a kutatók lehetőségeit. Nem kell messzire menni, hogy az eltérő nézőpontok találkozásából valami alapvetően új szülessen.

Egy olyan hely formálódik, ahol adott az érdemi kutatások egyik alapfeltételeként emlegetett kritikus tömeg, vagy más szavakkal, a kritikus kutatósűrűség. Olyan intellektuális koncentrációnak lehetünk szemtanúi, ami valóban befektetés a jövőbe. Nem holnap születnek meg az első eredmények, nem is jövőre várhatók a hely előnyéből fakadó eredmények. De minden adott a kiugró eredményekhez. Ilyen feltételekkel az ember nem magyarázhatja sikertelenségét a mostoha körülményekkel, eszközhiánnyal. Itt teljesíteni kell. Aki itt sem tud, az nagyon nincs jó helyen. Annak hiába adnak meg mindent.

Akár egy ilyen kutatóközpontot. És ahogy hírlik, a következőre sem kell sokat várni. Most a természettudósok költöztek a 21. századba, két év múlva hasonló örömben lesz részük a társadalomtudósoknak. Valami tehát elindult a magyar tudományban.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka