Befektetésekkel a jövőért

A növekvő fogyasztói igények és a tiszta (zöld) energia elterjedése az egész világon kihívások elé állítja az energiaszolgáltató vállalatokat. Nincs ez másképp hazánkban sem: az egyik legnagyobb áramszolgáltató vállalatcsoport, az ELMŰ-ÉMÁSZ évente több mint 30 milliárd forintot fordít beruházásokra, hogy lépést tudjon tartani a fejlődéssel – derült ki egy budapesti sajtótájékoztatón.


Dr. Marie-Theres Thiell, az ELMŰ-ÉMÁSZ Igazgatósá­gá­­nak elnöke hangsúlyozta: az elmúlt évek nehéz­ségei ellenére a hazai fogyasztók 44 százalékát villa­mos energiával ellátó csoport hosszú távra ter­vez Magyarországon. A gazdasági növekedésből adódó plusz kapacitásigények, a megújuló energiatermelés (főleg a napelemek) robbanásszerű fejlődése és az e-mobilitás elterjedése viszont folyamatos hálózatfejlesztésre, bővítésre és modernizációra kényszeríti a szolgáltatókat, így az ELMŰ-ÉMÁSZ-t is.

Dr. Marie-Theres Thiell

A német tulajdonosok jóváhagyásával évente több mint 30 milliárd forintot ruháznak be, és ez az összeg a jövőben nem csökkenni, hanem nőni fog. A fejlesztéseknek azonban határt szab a gazdasági racionalitás, valamint az a tény is, hogy itthon az utóbbi években egyre nehezebb képzett munkaerőhöz jutni, és az alvállalkozói árak is elszabadultak.

A technikai-műszaki részletekről Béres József, az ELMŰ Hálózati Kft. és az ÉMÁSZ Hálózati Kft. ügyvezető igazgatója adott átfogó képet. Megemlítette, hogy az ország gazdasági növekedéséből (termelőüzemek, ipari és lakóparkok), illetve az úgynevezett tiszta energia (főleg napelemek) rohamos elterjedéséből adódó feladatok más-más technológiai kihívások elé állítják a vállalatcsoportot, de mindenképpen fejleszteni, bővíteni, modernizálni kell a hálózatot.

Béres József

Egy-egy nagyobb zöldmezős termelőüzem felépülése akár két évig is eltart, van tehát elég idő a nagyfogyasztói igények egyeztetésére és a kapacitásbővítésre. A háztartási méretű kiserőművek (jobbára tetőre szerelt napelemek) esetén viszont a magánembe­reknek már néhány hét is soknak tűnik. Márpedig ezek száma 2017-ben meghaladta a 25 ezret, és évente mintegy 30 százalékkal növekszik. És akkor még nem is szóltunk az összehasonlíthatatlanul nagyobb teljesítményű napelemparkokról, amelyek óriási feszültségingadozást okoznak a rendszerben.

Az egyre gyorsuló ütemben beérkező csatlakozási igények száma tavaly meghaladta a százezret. Ezeket a kérelmeket viszont csak akkor lehet pozitívan elbírálni, ha a környéken van megfelelő hálózati kapacitás és alállomás. Ha nincs, akkor építeni kell, ami sok időbe és rengeteg pénzbe kerül. Az ELMŰ-ÉMÁSZ a következő tíz évben mintegy 17-19 digitalizált, automatizált, környezetbe illő alállomást tervez építeni, ebből egy tucatot Budapesten vagy annak agglomerációjában. A hatalmas összegek és a vontatott engedélyezés mellett az is gondot okoz, hogy a lakosság egy része tart az alállomás sugárzásától és zajártalmától. Indokolatlanul – mint ahogy azt számos szakértői vélemény is bebizonyította.

A vállalatcsoportnak az új fejlesztések mellett természetesen folyamatosan javítania kell meglévő szolgáltatásai minőségét, csökkenteni az üzemzavarok gyakoriságát és időtartamát. Ezt nehezíti meg az egyre szélsőségesebb időjárás: a nagy viharokban, hóesésben dőlnek a fák, szakadnak a vezetékek. Ennek megakadályozására tervezik a föld alatti kábelesítés kibővítését, nemcsak a városokban, hanem a hegyvidékeken is.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka