Beindult a szezon a szentesi paprika hazájában

A Délalföldi Kertészek Szövetkezeténél az elmúlt évekhez hasonló lendülettel kezdték az évet, nagy erőkkel folyik a munka a kertészetekben és a cégcsoport zöldségválogató és csomagolóüzemében egyaránt – nyilatkozta Ledó Ferenc elnök.


– Évről évre magasabbra tesszük a mércét – kezdte Ledó Ferenc, a szövetkezet elnöke. – 2016-ban 1,3 milliárd forinttal növeltük zöldségforgalmunkat az előző évhez képest. Az értékesített áru mennyiségét illetően is sikerült az elmúlt éveket felülmúlni, összességében 2700 tonnával nőtt a forgalom.

Legfontosabb termékeinkkel, a paprikafélékkel kedvező árakkal kalkulálhattunk. A paradicsommal némileg alacsonyabb eladási árakat értünk el, amit a jelen­tős mennyiségi növekedés kompenzált. 2016 vesztese a káposzta volt, a macedón import ugyanis lenyomta az árakat, de a legfrissebb negyedéves beszámoló adatai szerint idén kompenzáltuk a múlt év kiesését. Az ipari növények (zöldborsó, ipari paradicsom, spenót) tekintetében stag­nálás mutatkozott. Cégcsoportunk tagja a Dalza Kft., amelyen keresztül görögdiny­nyét értékesítünk kül- és belpiacokra. Tavaly 70 százalékos növekedést értünk el az értékesített dinnye mennyiségében, ami közel 570 kamionnyi árut jelent.

– Folytatódik a korábbi évek tendenciája, sikerekről számolhatunk be szövetkeze­tünknél, és ez a vertikális és horizontális integrációnak köszönhető, amit a termeléstől egészen az értékesítésig hajtunk végre. Termelőink e folyamat minden lépésénél szakértő támogatást kapnak szervezetünktől, így tudunk vevőinknek olyan egységesen magas minőségű, nagy volumenű árualapot kínálni, amellyel versenyben tudunk maradni. A DélKerTÉSZ szinte az összes hazai áruházláncnak szállít zöldséget, az együttműködés kulcsa pedig nem más, mint a nagy árualap, a folyamatos szállítás és a megbízhatóság, ami a minőség, az élelmiszer-biztonság, valamint a logisztika területén is megmutatkozik. Az exportra szállítást szekunder TÉSZ-ünkön, a Dombegyházi EURO TÉSZ Kft.-vel közös Hortico-Régió 2009 Kft.-n keresztül valósítjuk meg. Ez az együttműködés megkönnyíti a bejutást a külpiacokra – hangsúlyozta az elnök.

– Kiemelt fontosságú tehát a vevői igények kielégítése és a szüntelenül változó fogyasztói elvárásoknak való megfelelés. Folyamatos fejlesztéseket hajtunk végre, amit a megnövekedett árumennyiség követel meg. Hamarosan elkészül idei nagy beruházásunk, a zöldségválogató és csomagolócsarnok bővítése, ahol termelőink még kényelmesebben, korszerű körülmé­nyek között tudják az árut átadni és késztermékké csomagolni. Célkitűzésünk a hű­tőraktárunk bővítése, hiszen nyáron, például a lecsószezonban, már problémát jelent ekkora árumennyiség tárolása. Jelentős fejlesztés volt tavaly a meteorológiai állomás kiépítése, mert az innovatív technológiákra fogékony termelőink naprakész, pontos adatokat kaphatnak arról, növényállományuk éppen mennyi napfényhez jut, milyen a hőmérséklet, páratartalom stb. Az így nyert adatok megkönnyíthetik például a táp­anyag-utánpótlással, öntözéssel kapcsolatos döntéseket. E fejlesztések hozzásegítik szövetkezetünket ahhoz, hogy helytálljon és megkülönböztető értéket tudjon kép­viselni az egyre globalizálódó környezetünkben – mondta Ledó Ferenc.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka