Biztonságos és gazdaságos szellőzés

Nem pusztán egy terméket, hanem egy teljes rendszert nyújt 25 éves garanciával a Kompozitor Kft. a szellőztető berendezések biztonságos és gazdaságos üzemeltetéséhez. Kecskeméthy Géza, a cég ügyvezető igazgatója beszélt a VentilFlex szellőzőcső bélelési technológiáról, illetve a további fejlesztési tervekről is.


A Kompozitor Kft. kidolgozott egy olyan, üvegszállal erősített, nagy hőállóságú műgyantából készült csövet, melyet FuranFlex márkanéven, kémények bélelésére alkalmaznak. A kéménycső szükséges hőállósága 500–1000 °C, a kémény típusától függően. Ilyen hőállóságú műgyantát csak a Kompozitor Kft. gyárt. Az ilyen gyantából készült kéménycsövet még lágy állapotban húzzák be a ké­ménybe, ahol gőzzel felfújva felveszi a kémény formáját, és a hő hatására visszafor­díthatatlanul megkeményedik, így kialakítva egy hő- és korrózióálló, acélszilárdságú kompozit béléscsövet. Ma már 34 országban, köztük az Egyesült Államok magas épületeibe is beépítik. Erre az anyagra és technoló­giára alapozva a Kompozitor Kft. kidolgozott egy új szellőző bélelési rendszert, amelyet VentilFlex néven forgalmaznak.

Hogyan merült fel az ötlet, hogy kémény­bélések után kompozit anyagú béléscsöveket alkalmazzanak légcsatornák esetében is?

– Az épületek nagy részében vannak szellőzővezetékek, amelyek általában fémcsövekből, fémlemezekből készülnek. A fémlemez hátrányaival szemben a VentilFlexnek komoly előnyei vannak.

Az elmúlt évek sikerei után arra jutottunk, ha a tüzelőberendezések tereit képesek vagyunk maradéktalanul kiszellőztetni a Furan­Flex béléseinknek köszönhetően, akkor miért ne tudnánk a sokkal kellemesebb környezetben üzemelő szellőzőkürtők kibélelését is megoldani. Éppen ezért hoztuk létre a Ventil­Flex termékünket, melyet 2014 óta forgalmazunk, és elsősorban Svédországban és a skandináv országokban alkalmazzák.

Milyen elvárásoknak kell megfelelniük a VentilFlex csöveknek?

– Olyan anyagot kellett fejlesztenünk, amely számos követelménynek megfelel, úgymint légtömörség, felületi érdesség, hő- és tűzállóság, hőtani tulajdonságok, mechanikai (szilárdság) és kémiai (korrózió- és vegyszerállóság) tulajdonságok. Svéd partnerünket a kiváló technikai tulajdonságok mellett az a forradalmian új technológiai megoldás győzte meg, aminek segítségével bontás nélkül lehet nem egyenes vonalú légtechnikai kürtőket is kibélelni. A légtömörség az energiaveszteség szempontjából lényeges: egyrészt el kell kerülni a keresztszennyeződéseket, másrészt biztosítani kell azt is, hogy a rendszer vesztesége minél kisebb legyen. A kifejezetten szigorú követelmények alapján a D kategóriánál is jobb eredményeket produkáltunk, azaz a veszteségünk kevesebb, mint a szabvány szerinti 1 százalék.

A légtechnikai vezetékek egyik legnagyobb ellensége a korrózió, amely nemcsak mechanikai szilárdságvesztést, de élettartam-csökkenést is okoz.
A VentilFlex legfőbb előnye kiemelkedően jó korrózióállósága, ami a speciális műgyantakeverék kedvező kémiai tulajdonságainak köszönhető. Ezért termékünkre 25 év garanciát vállalunk.

Ugyancsak lényeges szempont a légcsatornák felületi érdessége, elsősorban az áramlás szempontjából. A VentilFlex felveszi a versenyt bármely fémcső áramlási ellenállást befolyásoló tulajdonságával, ami a minimális lerakódások esetében azért is fontos, mert – a sima felületnek köszönhetően – tisztításuk jóval könnyebb. Svédországban a szellőzőrendszereket évente két alkalommal kötelező tisztítani.

Eddig két különböző színben fejlesztettek ki VentilFlex csöveket. Miben különbözik egymástól a piros és a fekete?

– A különböző színek eltérő tűzállósági fokozatokat jelölnek.

A légtechnikai csövek külső tűz esetén nem eshetnek össze, és nem is vezethetik tovább a tüzet, zsír- és olajlerakódások meggyulladásakor pedig bizonyos ideig ellen kell tudniuk állni. A fekete színű VentilFlex mintegy fél órán keresztül képes ellenállni egy 500-600 fokos tűznek is, a piros színű VentilFlex RKV pedig egy órán át tartja meg szigetelőképességét és szilárdságát is 1000 fokon.

A Limiting Oxygene Index (LOI) vizsgálati módszer alapján a polietilén anyagok már 17 százalékos oxigénkoncentráció mellett is égnek, a faanyagok 20 százalékos, az általunk kifejlesztett fekete anyag azonban 80 százalékos értéket ér el, a piros pedig 100 százalékot, azaz gyakorlatilag nem éghetőek. A számos minősítő vizsgálat közül talán a spanyol Afiti nevű cégnél elvégzett teszt szemlélteti legjobban a kifejlesztett piros anyag hőállóságát: a 62 percig tartó, 1000 °C feletti terhelés után nem a béléscső ment tönkre, hanem a vizsgálóberendezés károsodott a magas hő hatására.

A fémekhez képest a műanyagok milyen hővezetési tulajdonsággal bírnak?

– A légtechnikai vezetékeket mindig hőszigetelni kell, hogy ne legyen veszteség, és elsődleges szempont, hogy a levegő a kívánt hőmérsékleten jusson el az adott helyre. Összehasonlításul: míg a VentilFlexnek mindössze 0,3 W/mK (watt/méter-kelvin) a hővezetési tényezője, addig az acélé 50 W/mK, a rozsdamentes acélé pedig 16 W/mK. A falvastagságokkal egybevetve a VentilFlex 2,5 milliméter, az acél 0,8–1,0 milliméter, tehát a termékünk hőszigetelő képessége több mint százszorosa az acélcsőének. Azaz kevesebb szigetelőanyagot kell használni, sőt, sokszor nincs is szükség hőszigetelésre.

A FuranFlex esetében már korábban meg lehetett tapasztalni a kiváló mechanikai, kémiai és fizikai tulajdonságait. A VentilFlex is hasonlóan vizsgázott?

– Termékünk beépítés előtt flexibilis, azonban acélszilárdságúvá keményedik ki beépítés után, ráadásul hosszú csőszakaszok építhetők be csatlakozó idomok nélkül még zsúfolt helyen is. Nem utolsó szempont, hogy míg az acélcsövek kisebb falvastagságuk miatt könnyen behorpadnak, addig a VentilFlexnél – az üvegszál-erősítésű anyagnak köszönhetően – ilyen probléma nincs. Ez azért is lényeges, mert minden keresztmetszet-változás áramlási ellenállás-növekedést okozhat, és a cső felületi érdessége is módosulhat.

A fizikai tulajdonságok vizsgálata során is megfelelünk az elvárásoknak: a VentilFlex az ideális kör keresztmetszet mellett technológiájából eredően képes felvenni bármilyen alakzatot, akár 90 fokos irányváltást is meg tudunk oldani külön idom beépítése nélkül, és hosszabb csőszakaszoknál sincs szükség csatlakoztató idomokra.

Hol ajánlott alkalmazni a VentilFlexet?

– Elsősorban meglévő épületek szellőzőkürtőiben találkozhatunk fekete vagy piros anyagú VentilFlex beépítésekkel, de emellett új épületek szellőzővezetékeihez, tűzveszélyes nagykonyhai zsírcsatornák esetében is az egyik legoptimálisabb megoldást nyújtja. A termékeinkre adott 25 év garancia természetesen nem azt jelenti, hogy utána már nem használható a cső, akár több száz évig is teljes értékű megoldást nyújthat. Ezért is merült fel a kérdés, hogy ha idővel elbontják az épületet, mi lesz a szellőzőrendszeren használt VentilFlexszel? A környezetvédelmi elvárásoknak megfelelünk, ugyanis az anyag őrlése és darálása után különböző utak alapjaiba bekeverhető. Egészségre ártalmas anyagot pedig nem tartalmaz a termék.

Milyen további fejlesztések várhatók ezen a területen?

– A Kompozitor mérnökeivel folyamatosan dolgozunk a VentilFlex további termékváltozatain, elsőként a korrózióálló belső fólia bevezetésén. Egy fóliát fogunk erősíteni a VentilFlex belső felületére, letéphetetlenül. A fólia vékony, átlátszó, lúgoknak, savaknak és minden egyéb folyékony vegyszernek korlátlan ideig ellenáll. Emellett szeretnénk belépni a Heating, Ventilation, Air Conditioning (HVAC) piaci – épületgépészeti területek összefoglaló megnevezése – területekre, és lehetőséget látunk a régebbi, akár műemlék jellegű ingatlanok esetében is. A régebben épült, egészségre veszélyes anyagokból (azbeszt) készült lég­csatornák bontás nélküli bélelésére is kiválóan alkalmas a VentilFlex.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka