Biztonságos és környezet­barát gépkocsik

Az innovációs tevékenység hatékonyságának és a saját tevékenységére gyakorolt kedvező hatásának növelése érdekében a Magyar Suzuki Zrt. 2009-től a sorozatgyártás folyamatától elkülönítve jeleníti meg és kezeli a saját innovációs tevékenységét azzal a céllal, hogy annak pozitív hatásait a vállalat fejlődése céljából maximalizálni tudják.


Az innovációs tevékenység a Magyar Suzuki Zrt.-nél alapvetően az új modellek és modellváltozatok prototípusainak kifejlesztéséből, teszteléséből, a tö­meggyártás előkészítéséből, az ehhez kapcsolódó gyártástechnológiai fejlesztésekből, a már piacra került modellekkel kapcsolatos visszacsatoló fejlesztésből, összefoglalóan kísérleti fejlesztési folyamatokból áll. Számos egyéb, például környezetvédelmi vagy az energiafelhasználás csökkentését célzó fejlesztés is folyik a vállalatnál.

A termékinnovációhoz szervesen illeszkednek a marketing- és a szervezeti innováció folyamatai, illetve mindez kiegészül a Magyar Suzuki – főként hazai – beszállítói bázisa által megvalósított innováció támogatásával. A vállalat inno­vációs tevékenysége nemzetközi kooperációban folyik, az anyavállalattal és a beszállítókkal együttműködve. A Magyar Suzuki Zrt.-nél végzett mindenfajta innovációs folyamatot az MSZ CEN TS 16555-1 szabvány szerinti innovációirányítási rendszer fogja össze.

A Magyar Suzuki Zrt., konzorciális együttműködés keretében egyik beszállítójával, a PEMÜ Zrt.-vel, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-vel és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel közösen nyújtotta be támogatási kérelmét a GINOP-2.2.1-15 felhívásra. A projektjavaslat támogatást nyert; a támogatási szerződést 2016. november 25-én írták alá. A projekt elszámolható összköltsége 5 307 777 791 fo­rint, amelyből a vissza nem térítendő támogatás összege 2 596 090 785 forint. A támogatás intenzitása a projekt elszámolható összköltségének közel 50 százaléka.

A 3000 Suzuki-dolgozó mellett a beszállítói és márkakeres­kedői körrel együtt a Magyar Suzuki Zrt. tízezernél több ember számára nyújt megélhetést. A vállalat 2012-ben, a sorozatgyártás megkezdésének huszadik évfordulóján stratégiai együttműködési megállapodást kötött a kormánnyal. A hazai értékesítés mellett a világ több mint 120 országába exportálja az Esztergom­ban készült autókat. Április 19-én jubiláltak, hiszen elkészült a 3 milliomodik személyautó, egy SX4 S-Cross.
Jelenleg ez a típus és a Vitara szabadidő-autó készül Esztergomban.

A projekt tervezett eredményei

  • Új, korszerű, versenyképes, tesztelt Suzuki prototípus előállítása, melynek fő jellemzői: könnyű súly, alacsony fogyasztás, kis környezetterhelés, biztonságosság, a felhasznált anyagok 95 százalékos újrahasznosíthatósága, jó minőség, minimális karbantartási és javítási igény, továbbá széles körű kényelmi és egyéb szolgáltatások nyújtása a vezetőknek és az utasoknak;
  • A Magyar Suzuki Zrt.-ből, egyetemekből, nonprofit kutatóhelyből és beszállítókból álló innovációs hálózat létrehozása és működtetése;
  • Korszerűbb, hatékonyabb és minőségi fejlődést eredményező sorozatgyártási technológia bevezetése a hegesztő­robotok hálózatba kapcsolásával és az MSC gyáron belüli, valamint a gyárat és a beszállítókat összekapcsoló logisztikai rendszerének hatékonyabbá tételével;
  • A sorozatgyártás további technológiai fejlesztésének megalapozása a lézerhegesztés bevezetésének előkészítésével, valamint új, a korábbiaknál jobb műszaki tulajdonságú, költségtakarékosságot biztosító, a személygépkocsik alkatrészeinek gyártásában alkalmazható polimer(ek) kifejlesztésével.

A hat alprojektből álló négyéves projekt megvalósítását a Konzorcium 2016. szeptember 1-jén kezdte meg.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka