2012. március 6.

Szerző:
B. Szabó Edina

Botnet támadások

Ahogyan azt a vírusirtó-fejlesztők jósolták, 2012-re az okostelefonok a vírusok elsődleges célpontjaivá váltak. Ugyanakkor elemzők szerint a rosszindulatú szoftverek terjesztésének módszerei is változnak, a hangsúly a hagyományosnak nevezhető csatornákról – e-mail, sms, USB eszközök – áthelyeződik a közösségi felületekre fejlesztett és az azokon terjedő vírusokra.


Ezek mellett támadják a törvényesen, de gyenge védelemmel ellátott weboldalakat, vagyis minden felületet, ahol némi azonosítást követően tartalmat tölthetünk le. A támadó lehet e-mailbe, képi üzenetbe vagy akár alkalmazásba bújtatott vírus, aminek következtében saját eszközeink – akár komplett vállalati struktúrák – fertőződnek meg, és válnak a hackerek eszközeivé. Természetesen tudtunk nélkül.

A botnet ilyen számítógépek hálózata, amelynek egységeit különböző technikával saját irányítása alá vont egy illetéktelen behatoló. A zombi számítógépnek nevezett eszközről úgy is „küldhetünk” spamet – akár több ezret egy időben –, amikor dolgozunk rajta, anélkül, hogy észlelnénk a háttérmunkát.

Miért nehéz azonosítani a botneteket? Nos, egy hálózat akár több tízezer gépből is állhat, gond nélkül kezdeményezhet új feladatot, adathalász jelentőségét talán már meg sem kell említeni. Jelentékeny kiterjedésük nem csupán méretben jelent problémát – óriási felhasználható teljesítményt és sávszélességet biztosítanak irányítóiknak, ezzel együtt nem központosított hálózatról van szó, a dinamikus IP címek pedig nehezen azonosíthatók.

Ha látszólag ok nélkül lassú a gépünk, ha néha úgy tűnik, hogy telefonunk „nem figyel ránk”, ha magunk is a spameknél is gyanúsabb leveleket kapunk esetleg a saját gépünktől – kezdjünk el gyanakodni. Jó esetben ugyan idáig nem juthatunk el, hiszen mindig a legfrissebb vírusvédelem vigyáz a gépünkre. Akár Microsoft, akár Kaspersky vagy F-Secure, esetleg Astaro, tegyünk meg mindent eszközeink védelméért.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka