2013. május 2.

Szerző:
Szabó C. Szilárd

Elektrotechnik Szerviz Kft. • et-szerviz.hu

Csúcstechnikát alkalmaznak a védelemben

A szegedi székhelyű Elektrotechnik Szerviz Kft. csúcstechnikát alkalmaz a biztonságtechnikai rendszerek kiépítésében. Varga Tibor ügyvezető igazgató elmondta, főként ipari létesítmények mechanikus és elektronikus védelmi rendszerének tervezésével, telepítésével, üzemeltetésével és karbantartásával foglalkoznak.


Mikor alapították az Elektrotech­nik Szerviz Kft.-t?
– Cégünket 2007 nyarán alapítottuk meg Szegeden. Munkatársaim már a cégalapítást megelőzően is hasonló profilú, vagyis biztonságtechnikai rendszerek tervezésével, telepítésével, üzemeltetésével és karbantartásával foglalkozó társaságoknál dolgoztak. Az Elektrotechnik Szerviz Kft.-t – amely jelenleg 12 főt foglalkoztat – ketten irányítjuk Jakab Ferenc cégvezetővel, okleveles villamosmérnökkel, aki a szakmai munkáért felel, és már 1975 óta foglalkozik biztonságtechnikai rendszerekkel. Én ügyvezetőként a szerződéskötésekért, a pénzügyekért és a humánerőforrással kapcsolatos dolgokért felelek. Cégünk két komoly minősítéssel (ISO 9001 minőségbiztosítási és ISO 14001 környezetirányítási) is rendelkezik.

Biztonsági kerítés lézeres érzékelő­rendszerrel

Milyen referenciákat tudnak felmutatni?
– Az Elektrotechnik Szerviz Kft. kevésbé foglalkozik a lakásriasztók telepítésével, mert úgy ítéltük meg, hogy ott a piac már viszonylag telített. A vagyonvédelem területén főként ipari telephelyek, létesítmények mechanikus és elektronikus védelmi rendszerének tervezésével, telepítésével, üzemeltetésével és karbantartásával foglalkozunk. Kiemelt helyet kap munkáinkban a kerítésvédelmi rendszerek kivitelezése, melyek az alkalmazott optikai szálas érzékelőkábelek alkalmazásával jelenleg a csúcstechnikát képviselik. Speciális terület – amely a kerítésvédelmi rendszereket jól kiegészíti – a biztonsági kerítések, motoros és mechanikus biztonsági ajtók és kapuk szerelése. Emellett természetesen telepítünk riasztó-, video- és tűzjelző-, illetve beléptetőrendszereket. Cégünk erőssége az integrált biztonságtech­nikai rendszerek – riasztáskezelő, kerítés­védelmi, videomegfigyelő és beléptetőrendszer – tervezése, telepítése és karbantartása. Megbízásaink a néhány millió forintostól a százmilliósig terjednek. Szegeden a Tisza-palota teljes beléptetőrendszerét mi terveztük, kiviteleztük és működtetjük. De ahogy lenni szokott, az ember sosem lehet próféta a saját hazájában, így viszonylag kevés munkánk akad Szegeden. A legjelentősebb munkáink közé tartozik az, amit már régóta végzünk az E.On Zrt. debreceni régiójában, ahol mintegy ötven transzformátorállomás kerítésének védelmét terveztük meg, láttuk el a legkorszerűbb elektronikai berendezésekkel. Emellett a Magyar Nemzeti Bank több objektumának, valamint a Mol telephelyeinek és a Paksi Atomerőmű Zrt.-nek is terveztünk és telepítettünk biztonságtechnikai rendszert. Megalakulásunk óta az egyik legnagyobb megrendelőnk a Radioaktív Hul­ladékokat Kezelő (RHK) Közhasznú Non­profit Kft., amelynek mind a három telephelyén aktívan részt veszünk a biztonságtechnikai fejlesztésekben, beruházásokban, valamint egy partnercéggel közösen tartjuk karban a már meglévő rendszereket.

Mi volt a legutóbbi nagy munkájuk?
– A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. bátaápáti telephelyén részben a felszíni, részben a föld alatti létesítmény biztonságtechnikai rendszerének kivitelezése, amelynek során alvállalkozója voltunk egy hasonló területen dolgozó, nagy tapasztalattal bíró cégnek.

Milyen terveik vannak a jövőt illetően?
– Szegeden épül fel az ELI, a lézerközpont, amely a világ legmodernebb tudományos műhelye lesz. Terveink között szerepel az együttműködés a majdani kivitelezővel. Itt szeretnénk kamatoztatni azokat a tapasztalatainkat, amelyeket a Paksi Atomerőmű vagy az RHK Kft. biztonságtechnikai rendszerének kiépítésénél szereztünk. Szándékaink szerint a jövőben is tartós partnerei szeretnénk lenni az RHK Kft.-nek. Tudomásunk szerint a közeljövőben jelenik meg az a közbeszerzési kiírás, amely a cég központi telephelyének bővítésével, így annak biztonságtechnikai rendszerének fejlesztésével kapcsolatos. A pályázaton mi is indulunk, s reméljük, sikeresen szerepelünk.

Hogyan oldják meg, hogy ne kerül­jenek illetéktelen kezekbe azok a tervek, amelyek például a Magyar Nemzeti Bank objektumainak biztonságtechnikai rendszerét írják le?
– Cégünket másfél éve alaposan átvizsgálták. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzeti Biztonsági Felügyelete adott ki számunkra telephelyengedélyt. Ilyet csak nagyon szigorú feltételekkel lehet megszerezni. Mi megfeleltünk a technikai és személyi kritériumoknak, így olyan objektumokban dolgozhatunk, amelyek nemzetbiztonsági szempontból kiemeltek. Cégünk rendszere zárt, belső szabályzataink rendkívül szigorúak, ezért olyan feladatokat is elvégezhetünk, amelyek esetlegesen nemzetbiztonsági kockázatokat rejtenek.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka