2015. január 8.

Szerző:
B. Szabó Edina

Diagnosztikai alkalmazás

A Pécsi Tudományegyetem orvosai a tüdődaganat kialaku­lásának kockázatát felmérő, okostelefonokra letölthető alkalmazást fejlesztettek ki. A klinikai központ mellkas­sebészeti osztályán, valamint a bioanalitikai intézetben dol­gozó szakemberek egyedülálló applikációja segíthet abban, hogy a daganatot már korai stádiumban felismerjék.


Az intézmény tájékoztatójában kiemelte: az E-szűrő nevű, Androidra és iOS operációs rendszerre létrehozott ingyenes alkalmazásnak köszönhetően egy rövid kérdőív kitöltésével bárki felmérheti, mennyire veszélyeztetett a betegség szempontjából. Emellett az alkalmazás képes tíz és húsz évre előre meghatározni a várható állapotot, például azt, hogy egy ma húszéves nő melyik rizikó­csoportba tartozhat harminc- vagy negy­venéves korában. Mivel a program a cellainformációk alapján rögzíti a kitöltés helyszínét, a teszt végén megmutatja a legközelebbi szűrőközpont címét is.

Az alkalmazást már több ezer felhasználó letöltötte és használta, csaknem annyi, amennyi Magyarországon korábban – a kötelező munkaalkalmassági vizsgálatokat leszámítva – egy év alatt részt vett tüdő­szűrésen. A mobil szűrőprogramnak azért van nagy jelentősége, mert hazánkban a tüdőrák a felelős a daganatos halálok legtöbbjéért, százezer lakosra évente több mint száz eset jut. Az előre­haladott tüdőrák ötéves túlélésesé­lye öt százalék, de korai stádiumban akár kilencvenszázalékos is lehet. A diagnosztizálásnak, miként a daganatos megbetegedések esetében, itt is jelentős a szerepe, hiszen a meg­előzés vagy a korai stádiumban felismert tüdőrák kezelhető, operálható.
Az alkalmazás letölthető a Google­Play oldalon keresztül.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka