2013. augusztus 5.

Szerző:
B. Szabó Edina

Dinamikus növekedésben a magyar felhőpiac

A hazai IT piacon is a felhős rendszereknek kedvez az idő. Ahogy azt korábban szakértők megerősítették, a szállítók és vásárlók között egyre ritkábban téma a felhő szükségessége, viszont egyre hangsúlyosabb a vele kapcsolatos problémák leküzdésének módja.


Egy 2012-es felmérés szerint a magyarországi vállalatok a legfontosabb informatikai kihívásnak azt tartják, hogyan tud az IT a legjobban reagálni a változó üzleti igényekre. Egy regionális felmérés szerint a felhőszol­gáltatások iránti igény fő hajtóereje a telepí­tett rendszereknél nagyobb rugalmasság. Magyarországon is ezt emelték ki a legtöbben azok közül, akik már használnak cloud szolgáltatásokat, vagy tervezik ezek bevezetését. A következő érv a mobilitás támogatása, és csak ezeket követi a költséghatékonyság vagy a kiszervezhetőség, a partnerekkel való együttműködés támo­gatása. Ugyanakkor – érthető módon – még mindig az egyik leggyakoribb érv a felhők ellen az adatok feletti kontroll elvesztése, és a kiszolgáltatottság a szolgáltatónak. A biztonság és a helyi rendszerekkel való integráció kihívásai ennél lényegesen kevesebb említést kaptak.

A felhős rendszerek piaca itthon még meglehetősen kicsi: az IT területre fordított költségek alig egy százalékát adja ez a szegmens, ezzel együtt a legnagyobb növekedést produkálja. A következő években 30-40 százalékos lehet az éves növekedés üteme. A cloudra fordított költések túlnyomó többségét egyébként most még a nyilvános felhők viszik el a szoftverszolgáltatásokkal, ezután az infrastruktúra-szolgáltatások következnek, a legalacsonyabbak pedig a platformszolgáltatásokra fordított kiadások. A felmérés szerint a magyar cégek leginkább kommu­ni­kációs és csoportmunka-szoftvereket vesz­nek igénybe, a második legnépszerűbb fel-hős alkalmazáscsoport a CRM, a harmadik pedig a biztonság.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka