2013. február 5.

Szerző:
B. Szabó Edina

DOStalgia – a személyi számítógép hőskora

A szolnoki Damjanich János Múzeumban látogatható januártól a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum kiállítása.


A tárlat „ínyencségei” közé tartozik a világ első mikropro­cesszora, az Intel 4004, ritka Sinclair ZX Spectrum klónok a Szovjetunióból, valamint az informatika nagy egyéniségeihez, köztük Charles Simonyihoz, Jay Minerhez, Jánosi Marcellhez kötődő tárgyak.

Megtekinthető például a Katica, az a logikai gép, amelyet a pavlovi reflexek utánzására készítettek az ötvenes években. Az első olyan eszközök egyike, amelynek „reagálnia kellett” a fényre és hangra. Kíváncsiak arra, hogy a ma a zsebünkben hordott információtömeg mekkora helyet foglalt (volna) el évtizedekkel ezelőtt? Nos, láthatnak információhordozókat, ameddig a szem ellát… És olyan relikviákkal is találkozhatnak a látogatók, amelyek nem közvetlenül a számítástechnikát idézik, hanem a magyar számítástechnika úttörőinek állítanak emléket egy-egy személyes vonatkozású tárggyal.

A DOStalgia bemutatja az első magyar IBM PC kompatibilis számítógép, a Proper–16 egy teljes konfigurációját is. A különleges magyar számítógépről a gyártó cég alapító igazgatójának, Kovács Győzőnek a múzeum felkérésére, 2011-ben írt személyes visszaemlékezését is elolvashatják az érdeklődők. A 2012 decemberében elhunyt szakember a magyar informatika úttörője volt, a rendezők a kiállítással az ő emléke előtt is tisztelegnek.

A kiállítást a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a túrkevei Finta Múzeum, az Intel Hungary Ltd. közvetlen magyarországi kereskedelmi képviselete, továbbá két magángyűjtő, Mári Zsolt és Nagy Károly gyűjteményeinek legérdekesebb tárgyaiból állították össze.

A DOStalgia kiállítás március elsejéig látogatható. A nyitva tartás ideje alatt régi, DOS alatt futó játékprogramot is ki lehet próbálni – ne hagyják ki, higgyék el, érdemes megmutatni a fiatalabb korosztályoknak is.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka