Egészségesebb búzát nemesítettek
A rostanyagok azért fontosak, mert lényeges szerepük van az egészségünk megőrzésében. Egyebek között segítik a bélmozgást és a karcinogének megkötését, illetve csökkentik a koleszterinszintet és a glükóz abszorpcióját a vékonybélben, ezáltal közvetett módon hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a 2. típusú diabétesz kockázatának csökkentéséhez. Egyes rostanyagok (például a rezisztens keményítő) szelektíven táplálják a vastagbél jótékony baktériumait, serkentik azok szaporodását, vagyis prebiotikumként működnek.
A rostanyag növelésére vállalkozó kutatócsoport két úton indult el. Az egyik az emberi emésztésnek ellenálló, úgynevezett rezisztens keményítő mennyiségi arányának növelését célozta meg a búzában, míg a másik megközelítésben a sejtfalalkotó poliszacharidok, közülük is elsősorban az arabinoxilánok mennyiségét növelték a kutatók. Kísérleteikhez olyan kínai búzagenotípust használtak, amelynek lisztje két-háromszor annyi vízoldható arabinoxilánt tartalmazott, mint a többi 150 vizsgált fajta.
A kutatások eredményeként sikerült 15 százalékkal növelni a búzakeményítő amilóztartalmát, ezzel pedig jelentősen nőtt a rezisztens keményítő mennyisége is. Huszonegy százalékos növekedést értek el továbbá a búza teljes arabinoxilán-tartalmában, és 49 százalékot a vízoldható frakcióéban.•