Egészségesebb búzát nemesítettek

Az ELKH Agrár­tudományi Kutató­központ Mező­gazdasági Intézetének munkatársai közel tíz éve nemesítenek rost­anyagban gazdagított gabonaféléket.


A rostanyagok azért fontosak, mert lényeges szerepük van az egészségünk meg­őrzésé­ben. Egyebek között segítik a bélmozgást és a karcinogé­nek megkötését, illetve csökkentik a koleszterin­szintet és a glükóz abszorpcióját a vékony­bélben, ezáltal közvetett módon hozzá­járulnak a szív- és érrend­szeri betegségek, valamint a 2. típusú diabétesz kockáza­tá­nak csökkenté­séhez. Egyes rost­anyagok (például a rezisztens keményítő) szelektíven táplálják a vastagbél jótékony baktériumait, serkentik azok szaporodását, vagyis pre­bioti­­kum­ként működnek.

A rostanyag növelésére vállalkozó kutatócsoport két úton indult el. Az egyik az emberi emésztésnek ellenálló, úgynevezett rezisztens keményítő mennyiségi arányának növelését célozta meg a búzában, míg a másik meg­közelítés­ben a sejtfal­alkotó poliszacharidok, közülük is elsősorban az arabinoxilánok mennyiségét növelték a kutatók. Kísérleteikhez olyan kínai búzagenotípust használtak, amelynek lisztje két-háromszor annyi vízoldható arabi­noxilánt tartalmazott, mint a többi 150 vizsgált fajta.

A kutatások eredményeként sikerült 15 százalékkal növelni a búzakeményítő amilóz­tartalmát, ezzel pedig jelentősen nőtt a rezisztens keményítő mennyisége is. Huszonegy százalékos növekedést értek el továbbá a búza teljes arabinoxilán-tartalmában, és 49 százalékot a vízoldható frakcióéban.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021
Címkék

Innotéka