Éghajlati és környezeti tesztelés

Mi is az a környezetszimulációs tesztelés? Legegyszerűbben úgy határozhatjuk meg, hogy a szimulált tesztkörnyezetekkel a termékeket valós használatra készíthetjük fel. Ezt úgy érhetjük el, hogy a termékek életciklusa során a lehető legkorábban minél több tesztelési tapasztalatot és teljesítményadatot gyűjtünk.


A szimulált környezeti teszteléssel mesterséges környezetet hozunk létre a tesztelemek számára, így meghatározhatjuk a termékek várható viselkedését valós környezetben, vagyis a gyártási hibák már korai szakaszban felfedezhetők, és ezzel a termékek élet­tartama előre jelezhető.

A környezeti szimulációs tesztelés klasszikus példája a járművek komponenseinek tesztelése. A járművek alkatrészei 24 órás periódusonként többször ki vannak téve hőmérséklet-ingadozásnak; folyamatosan közvetlen napfénynek, így felületük akár a 120 °C-ot is elérheti, télen pedig a sós víz okozta korróziót kell elviselniük. Egy járműalkatrész zordabb időjárási viszonyok között életpályája során több mint 10 000 hőciklust él át.

A SolverGroup tesztcentrum laborvizsgálatai

A SolverGroup fejlesztési és tesztcentrumában lehetőség van szabvány sze­rinti és egyedi UV-, UVC-, klíma- és napfény-szimulációs vizsgálatokra, valamint sópermetkamrás korróziós elemzésre is.

Bevonatok kültéri expozíciós vizsgálataBevonatok kültéri expozíciós vizsgálata (Forrás: American Coating Association)

Q-Sun Xe–2 kamránk egyedülállóan elülső vízpermetfunkcióval is felszerelt, így napfény-szimulációink során – a teljes napfényspektrumon túlmenően – a pára és az eső által okozott károsodást is modellezzük.

Az UV-C-fényt széles körben használják ultraibolya germicid besugárzásként (UVGI) a káros vírusok és baktériumok elpusztítására. Ez a rövid hullámhosszú (254 nanométer), nagy energiájú UV-C-fény a fertőtlenítendő felületet nagymértékben roncsolja. Közép-Európában jelenleg csak a SolverGroup környezetszimulációs laborja képes az UVC-tesztek elvégzésére, melynek során műanyagok, bevonatok és textilek tartósságát vizsgáljuk a fotodegradációs hatásokkal szemben.

A QUV-kamra a napfény, az eső és a páralecsapódás káros hatásait szimulálja a mintákon az ultraibolya (UV-) tartományban. UV-kamránk az esőzést szimuláló vízpermetező funkcióval is felszerelt, mely olyan hatást vált ki napokon vagy heteken belül, amely akár hónapok vagy évek alatt lép fel természetes körülmények között.

Napfény-szimulációs vizsgálatNapfény-szimulációs vizsgálat (Forrás: Q-Lab)

A termékek korrózióállóságának ellenőrzésére az egyik legmegbízhatóbb teszttípus a sópermetkamrás vizsgálat. Ascott CC1000IP kamránk ciklikus korrózióvizsgálatokra is képes, így a folyamatos sópermetvizsgálaton kívül lehetőség van szárításra, kondenzációra vagy kontrollált páraüzemmódra is. A klímaegységgel kiegészített tesztkamra maradéktalanul kielégíti a PV1210-es autóipari szabvány kritériumait is.

A környezeti szimuláció versenyképességi tényező

Túl sok kockázattal jár, ha egy terméket előzetes környezeti tesztelés nélkül visznek piacra. A termékek piacra jutási ideje meghatározó versenyképességi tényező, emiatt nincs elég idő arra, hogy a forgalomba hozataluk előtt, normál használat mellett, hosszú ideig teszteljék azokat. Ezért van szükség jobb fejlesztési és tesztelési stratégiákra, olyan környezeti vizsgálati módszerekre, amelyek megbízhatóan előre jelzik a termékek öregedését és kopását.

Lépjen kapcsolatba velünk: info@solvergroup.hu


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka