2013. május 2.

Szerző:
Somlai Adrienn

Geochem Földtani és Környezetvédelmi Kutató, Tanácsadó és Szolgáltató Kft. • geochem-ltd.eu

Egy innovátor vállalkozás lehetőségei és korlátai

Az innovatív, K+F-ben már komoly eredményeket elért cégek, különösen a kis- és középvállalkozások (kkv-k) nehéz helyzetben vannak ma Magyarországon. A jogi és gazdasági környezet gyakori változása, a forrás-, a fedezet- és a fizetőképes kereslet hiánya komoly kihívás elé állítja őket. Dr. Fedor Ferenc, a Geochem Kft. ügyvezetője és az Alkalmazott Földtudományi Klaszter (AFK) szakmai menedzsere szerint a legnagyobb probléma az, hogy a cégek egyik napról a másikra, folyamatos bizonytalanságban élnek, jövőjük nem tervezhető.


A baranyai Geochem Kft. már számos projektben bizonyított. 2008-ban felépült a cég kőzetfizikai laboratóriuma, mely azóta is folyamatosan fejlődik. High-tech felszereltségük nemzetközi szinten is elismert. Részt vettek a Bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló biztonsági értékeléséhez kapcsolódó betonminősítési munkákban, valamint – részben EU-s finanszírozással – a nagy aktivitású radioaktív hulladékelhelyezés projekthez kapcsolódó K+F tevékenységet is végeztek. Jelenleg az AFK tagjaival két közös kutatás-fejlesztési projekten is dolgoznak, valamint a Pécsi Tudományegyetem Anatómiai Intézetének különböző speciális vizsgálatokat végeznek.

Dr. Fedor Ferenc

„Bár laborunk világszínvonalú, ten­gerentúli és európai érdeklődésre egyaránt számot tart fejlesztéseivel, méréseivel, azok precizitásával – mondja dr. Fedor Ferenc –, itthon nehéz boldogulnunk. Még úgy is, hogy az AFK megalapításával lehetőségeink jelentősen nőttek. Külföldi útjaim tapasztalatai alapján elmondhatom, hogy a világ minden táján szükség van arra, amit csinálunk, itthonról azonban, főként forráshiány miatt, kevés megkeresésünk van. Méréseink alapvetőek a rezervoárminősítésben, fejlesztéseink egyedülállóak a radioaktív hulladékelhelyezés projekthez kapcsolódóan, ám mintha itt nem lenne ránk szükség. Ezek a mérések speciális felszereltséget, ismereteket igényelnek, világszerte kevés labor, és az is csak fejlesztést követően tudná elvégezni őket, ráadásul hosszú várakozás után és jóval drágábban. A hazai helyzet és a külföldi érdeklődés azt mondatja velünk, hogy minél előbb nyissunk a külföldi piacok felé, és kapacitásunkat ott próbáljuk meg értékesíteni.

Jelenlegi kapacitásunk 200-300 vizsgálat elvégzésére elég évente. Ha kapacitásainkat külföldön kötjük le, akkor egy hazai nagy projekt esetén vagy csak várólistával, vagy jelentős kapacitásfejlesztéssel tudnánk az adott projektben részt venni – véli a Geochem ügyvezetője. – Ez utóbbi viszont egy kis cég esetében nagy kockázatokat rejt magában, hiszen az erőforrások megduplázása csak az eszközök szintjén 200 millió forint költséggel járna. Ezt garanciák nélkül nem lehet bevállalni.

A Geochem Kft. által kifejlesztett, rend­­kí­­­vül tömör anyagok áteresztő­ké­pes­­sé­­gé­­­nek
vizsgálatára alkalmas berendezés

Magyarországon a kis, innovatív cé­gek forráshoz jutása meglehetősen korlátozott, elsősorban a fedezet hiánya miatt. A bankok a kockázat miatt nem adnak hitelt, a kockázatitőke-befektetés pedig nem ad más kiszállási lehetőséget a cégeknek, mint a külföldi értékesítést. Szakmai tőkebefektetők szinte nem is léteznek hazánkban ebben az iparágban. A K+F pályázati források e cégek számára csak korlátozottan állnak rendelkezésre, a túlélést és nem a fejlődést segítik. Ráadásul a piaci verseny is erősen torzult, mivel például egyetemi laborok rá vannak kényszerítve az árbevételi projektek indítására, ugyanakkor az erőforrásokat (műszerbeszerzés, munkatársak költségei stb.) jóval olcsóbban teremtik elő, mint a piaci cégek.”

A nehéz helyzet ellenére a cégvezető reméli, hogy nem kell kivonulniuk a hazai piacról. Céljuk, hogy a céget mind az eszközparkot, mind a munkatársakat illetően tovább fejlesszék, olyan mérnöki irodát és laboratóriumot létrehozva, mely megállja a helyét külföldön és itthon egyaránt.
A cikk megjelenése az Alkalmazott Földtudományi Klaszter az Új Széchenyi Terv Dél-dunántúli Operatív Program keretén belül a Vállalati együttműködés és klaszterek támogatása (DDOP-1.1.3-11) konstrukció által támogatott.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka