2012. december 4.

Szerző:
B. Szabó Edina

Egyre népszerűbb a mobilfizetés

Az IBM tavasszal mutatta be PureSystems névre keresztelt integrált rendszercsaládját.


A technoló­gia különlegessége, hogy egyesít minden rendelke­zésre álló IT elemet – fizikait és virtuáli­sat egy­aránt. A beépített szakértelemmel ellátott megoldás hamarosan itthon is bizonyíthat: Ma­gyar­ország legnagyobb, biztonságos mobilfizetési megoldásokat szállító vállalatának szolgáltatásait támogatja majd. A havonta egymillió mobil­fizetési tranzakciót bonyolító Cellum-csoport egy – a PureSystems szervercsaládba tartozó – IBM FlexSystem rendszerrel bővíti kapacitásait, hogy követni tudja az új piaci trendeket.

Egy tavalyi felméréssorozat szerint a mobilfizetés nálunk is egyre elterjedtebb: a mobiltulajdonosok 12 százaléka legalább hetente egyszer mobilja segítségével rendezi számláját. A jelenleg kétféle megoldást (SMS-es vásárlás vagy a bankkártyát helyettesítő mobilfizetés) a felhasználók többnyire parkolásra, autópálya-matrica rendelésére vagy elektronikus lottóvásárlásra veszik igénybe.

Az SMS-es, micropayment vásárlás hazánkban, egye­lőre, a mobilvásárlás elterjedtebb formája. Az okostelefonos alkalmazással működő, itthon MasterCard Mobile néven ismert mobilepayment megoldással viszont internetes és QR kódos vásárlás, prepaid telefonkártyák, fesztivál- és taxikártyák feltöltése is lehetséges.

A bankkártya-helyettesítő mobilfizetést a legtöbben sárga csekkek befizetésére használják, hiszen a mobilszolgáltatók mellett ma már a nagy közműcégek is kínálnak ilyen lehetőséget a számla rendezésére. Emellett egyre több a MasterCard Mobile-lal befejezett internetes vásárlás. Az új technológiát leggyorsabban a jegyrendelő portálok, az elektronikus cikkeket kínáló webshopok és az ételt házhoz szállító szolgáltatások adaptálták.

A webshopokban nincs szükség bankkártyaadatok megadására, kizárólag a telefonszámot kell beírnunk. Nem kérdés – így sokkal biztonságosabb a vásárlás. •


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka