Egységesen magas minőség

Sikeres évet tudhat maga mögött a Délalföldi Kertészek Szövetkezete. Évről évre sikerül túlszárnyalni az előző évi teljesítményünket, 2017-ben az árbevételünk már elérte a 8 milliárd forintot, amelynek 98 százaléka tagi árbevételből származik – nyilatkozta magazinunknak Ledó Ferenc, a DélKerTÉSZ elnöke.


– A telepünkön megforduló árumennyiség is folyamatosan növekszik, csak paprikaféléből, amely a fő profilunkat képezi, 35 ezer tonnát értékesítettünk 2017-ben. Jelentős növekedés mutatkozott a fürtös és koktélparadicsom mennyiségében is, tavaly körülbelül hétezer tonna volt az értékesítés, és ez a jövőben várhatóan növekedni fog, hiszen az elmúlt időszak a paradicsom-üvegházak nagyszabású beruházásairól szólt – folytatta Ledó Ferenc. – Szintén jelentős, közel 22 ezer tonna ipari növényt (ipari paradicsomot, zöldborsót és spenótot) biztosított a feldolgozóiparnak a DélKerTÉSZ. A mennyiségi növekedés mögött, a bővítések mellett az áll, hogy termelőink évről évre tapasztaltabbak, így javul az egy négyzetméterre jutó betakarítási arány. Tagjaink folyamatosan szakmai képzéseken vesznek részt, fórumokon nyújtunk lehetőséget a tapasztalatcserére, szaktanácsadóink pedig bármilyen, termeléssel kapcsolatos kérdésben rendelkezésre állnak. Infrastrukturális fejlettségtől függetlenül minden tagunktól egységesen magas minőséget várunk el, hiszen így tudjuk zászlóshajónk, az eredetvédett Szentesi paprika hírnevét megőrizni – hangsúlyozta az elnök.

A DélKerTÉSZ-nél tavaly is voltak infrastrukturális beruházások, bővítették például a zöldségátvevő és válogatócsarnokot, aminek köszönhetően kényelmesebben tudják a szövetkezet termelői osztályozni és csomagolásra előkészíteni az árut. – Idén pedig a hűtőházunkat bővítjük, ami jelentősen megkönnyíti majd a tárolást, hiszen a megnövekedett árumennyiség miatt a raktározás a szezonban szinte már megoldhatatlan – mondta az elnök.

– Az egész hazai agrárágazatban a munkaerőhiány jelenti a legégetőbb problémát, amit a szövetkezetünknél is meg­érzünk. Nemcsak szakképzett munkaerőből van hiány, de termelőink gyakran egyáltalán nem találnak munkaerőt, ami miatt akár a betakarítás is csúszhat, ez pedig szezonban óriási bevételkiesést is okozhat, hiszen napról napra változik az ár. A szakember-utánpótlás kérdésére nagy hangsúlyt fektetünk; három éve elindítottuk duális képzésünket, hogy a hallgatók már a felsőoktatási tanulmányaik során szakmai tapasztalatokra tehessenek szert, így a későbbiekben akár szövetkezetünknél kamatoztathassák a megszerzett tudást.

Csapatunk február elején részt vett a berlini Fruit Logistica szakkiállításon, ahol Magyarország közösségi standján képviseltette magát a DélKerTÉSZ több hazai TÉSZ-szel és más, a zöldség-gyümölcs ágazatban tevékenykedő vállalkozással együtt. Jó lehetőség ez a már meglévő partnerkapcsolatok ápolására, valamint új értékesítési lehetőségek felkutatására. Ilyenkor mindig bemutatják az aktuális trendeket, legújabb technológiákat, amelyek meghatározzák majd a következő éveket. Szembetűnő, hogy az automatizálásra egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek, akár a betakarítás során, akár a késztermékké alakítás, csomagolás terén – ez részben orvosolhatja a munkaerőhiányt. A másik trend, amely körvonalazódik, hogy egyre nagyobb az igény a csomagolt, fogyasztásra kész, úgy­nevezett ready-to-eat termékekre. A mai fogyasztóknak fontos a kényelem, és hogy minél praktikusabb formában jussanak hozzá a napi vitaminadagjukhoz. Ezen a téren is célunk a fejlődés.

A jövőben szükség lesz a jelenlegi egységcsomagjaink újragondolására, így közeledve a fogyasztói igényekhez, valamint a környezetbarát, biológiai lebomló csomagolóanyagok használatát kell előtérbe helyeznünk – hangsúlyozta Ledó Ferenc.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka