2013. június 4.

BME-Infokom Innovátor Nonprofit Kft. • bme-infokom.hu

Energiahatékony, nagy hatótávolságú, vezeték nélküli átviteli rendszer

Az információs technológiai eszközök mindennapi használatával megnő az igény arra, hogy egyszerűen, gyorsan és olcsón tudjunk kommunikálni egymással, illetve a központi egységekkel, ezzel könnyítve a gép-gép, illetve ember-gép interakciót.


Az általunk kidolgozott vezeték nélküli átviteli rendszer ezekre a problémákra jelent megoldást, a nem engedélyköteles 433 MHz-es frekvenciasávot használva. A RemoteSense új szintre emeli a vezeték nélküli szenzorhálózatokat. Az alkalmazott rádiós technológiának és a korszerű protokollnak köszönhetően egy olyan átviteli rendszert hoztunk létre, amely önszerveződő módon, energia- és költséghatékonyan tud információt eljuttatni egy központi egységhez úgy, hogy a terjedési tulajdonságai lényegesen jobbak, mint más, hasonló technológiáknak. A rendszer szabadtéren 2-3 kilométeres körzetben, épületen belül pedig 3-5 szint között biztosítja az információátvitelt, amit mesh hálózat kialakításával valósít meg.

A RemoteSense kidolgozása során olyan kis sebességű átviteli rendszer kialakítása volt a cél, amely a vezeték nélküli csatornán a lehető legkisebb energiafelhasználással viszi át az információt. A kommunikációs eszközök a csatornaparaméterek függvényében adaptív módon választják meg az átviteli tulajdonságokat (például csomagméret, adóteljesítmény) és az alkatrészek minimális fogyasztásának köszönhetően az egy hasznos bit átviteléhez szükséges energia lényegesen kevesebb, mint más, hasonló technológiák esetében. Ezáltal elérhető, hogy a rendszer két ceruzaelemről akár évekig üzemeljen.

A megoldás kiválóan alkalmazható vezeték nélküli smart metering feladatokra, segítségével víz-, villany-, illetve gázórák távoli leolvasása is megoldható. Környezetvédelmi monitoring és egészségügyi megfigyelőrendszereknél új lehetőségeket nyit a nagy hatótávolság, az energiahatékony működés és a state of the art biztonsági megoldások használatával. A kétirányú kommunikáció, valamint az egyszerű és önműködő telepítés jóvoltából ipari létesítményekben és intelligens otthonokban egyaránt alkalmazható mind információgyűjtésre, mind beavatkozó egységek vezérlésére.

A RemoteSense az Internet of Things koncepció egyre nagyobb térhódítása miatt – a korábban említett alkalmazási lehetőségeken kívül – számos más M2M területen is használható. A technológiát más fejlesztési projektjeinkben is eredményesen tudjuk alkalmazni, például nagy területeken kiépített szenzorhálózatok által gyűjtött környezeti adatok (hőmérséklet, páratartalom, napsugárzás, oxigénszint, talajnedvesség stb.) továbbításakor.

A 433 MHz-en működő RemoteSense hatótávolsága többszöröse az egyéb hasonló átviteli rendszerekének, a rádiójel betonon és vízen való áthatolási képessége sokkal jobb, mint más megoldásoknál. E tulajdonságai okán nagy területek lefedéséhez jóval kevesebb egység felhasználására van szükség. Az önszerveződő képességnek, az automa­ti­kus hibadetekciónak és a multi-hop routing­nak köszönhetően igen egyszerű és olcsó az eszközök telepítése, üzemeltetése. Utólag vagy ideiglenesen is kialakíthatók hálózatok, például egy felmérés idejére egy épület tervezési fázisában.

Az univerzális interfészek igénybevételével könnyen lehet a rendszerhez különböző szenzorokat, illetve beavatkozó egységeket illeszteni.
A korszerű biztonsági megoldásokkal az eszközök közötti kommunikáció teljesen védettnek tekinthető, speciális algoritmusok gondoskodnak a privacyről, és jelzik az esetleges külső módosításokat.

A RemoteSense technológiával 2012-ben több hazai (Techshow, Conference On Cyberspace, Infotér Konferencia) és két külföldi kiállításon (Gitex Technology Week – Dubai, ICT without borders – Turkish Hungarian cooperation – Isztambul) vettünk részt nagy sikerrel. Az új fejlesztést a 2012-es Techshow-n közönségdíjjal jutalmazták.
A RemoteSense technológiát legközelebb az InnoTrends Hungary 2013 szak­kiállításon, június 11–12-én mutatjuk be.


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka