Épülethűtés hő­akkumulátorokkal

A klímaváltozás hatásai az egekbe emelhetik az épülethűtés költségeit. Egy magyar fejlesztői csapat, a HeatVentors szakemberei szerint viszont a hűtésre fordított energián mindenképp érdemes, és lehet is spórolni.


Például hőakkumulátorok alkalmazásával. A hőakkumulátor hasonlóan működik, mint az elektromos akkumulátor. Ugyanúgy energiát tárol, csak éppen nem villamos, hanem termikus energiát, azaz hőt, és amire sokszor nem gondol senki, hogy a hideg is hő, tehát elraktározható. Egy irodaház átlagosan évi 600 ezer kilowattóra villamos energiát használ fel az épület hűtésére, ami jelenleg körübelül 43 millió forintos költséget jelent. Hőakkumulátorral ebből akár 11 millió forint is megspórolható. A szakemberek szerint akár húsz-ötven százalékkal is lehet csökkenteni egy nagy klímarendszer hűtésienergia-igényét.

A HeatTank hőakkumulátor kitört ábrája

Ez hasonló elven működik, mint a napelemes rendszerek. Akkor termeli meg a szükséges energiát, amikor olcsó. Éjszaka és hajnalban a legolcsóbb előállítani a szükséges hőmérsékletet, ami kellő hatásfokkal tárolható a hőakkumulátorokban. Ez aztán visszatáplálható a klímarendszerbe, csökkentve a hozzátermelendő hűtés mennyiségét, illetve az előállítás költségét. Miután egyáltalán nem mindegy, hogy a déli 35 Celsius-fokból állítja elő a rendszer a kellemes hőmérsékletet vagy az éjszakai 22-ből. Másik nagy előnye, hogy hőakkumulátorral stabilizálható a klímarendszer terheltsége, csökkentve ezzel a karbantartási igényét, valamint jelentősen meghosszabbítva a teljes rendszer élettartamát.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka