Ételt nem dobunk ki!
Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, s bár ennek jelentős hányada a háztartásokban termelődik, fontos, hogy az élelmiszerlánc minden szereplője részt vegyen az élelmiszer-pazarlás mérsékléséért folytatott küzdelemben.
Ezzel a céllal indította el Maradék nélkül című programját a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) három éve, amelyben részt vesznek az élelmiszer-vállalkozások képviselői is, akik egyrészt a célok meghatározásában és megvalósításában, másrészt a saját gyakorlatias szempontjaikat megosztva segítik a folyamatot. Az élelmiszeripar és -kereskedelem mellett a kutatóintézetek, egyetemek képviselői is szerepet vállaltak a munkában. A vendéglátás, a kereskedelem, az ipar és a civil szektor élelmiszer-pazarlásának megelőzésére javasolt megoldások kidolgozásában négy munkacsoport szakértői vettek részt. A munkájuk eredményeként elkészült útmutatókban olyan jó gyakorlatok szerepelnek, amelyeket hazánkban vagy világszerte már kipróbáltak, vagy jelenleg is alkalmaznak. Ilyen például az élelmiszer-hulladékok nyomonkövetési, mérési rendszerének kialakítása, a minőségmegőrzési idővel kapcsolatos ismeretek kommunikálása vagy az adományozás kérdésköre. Az érdeklődők a Maradék nélkül program honlapjáról tölthetik le az útmutatókat, áll a Nébih közleményében.•