2013. március 6.

Szerző:
B. Szabó Edina

FAIR projekt

A 2010. december 27-i 1314/2010. Kormányhatározat által nevesített, A fejlesztéspolitika egységes infor­matikai támogatása Magyarországon című projekt megvalósítási szakaszába lépett. A nagyságrendileg 2,3 milliárd forint támogatással induló projekt finanszírozását biztosító támogatási szerződés – a megvalósítására kiírt pályázat elbírálását követően – 2012. április 16-án jött létre.


Miként a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, a Kor­mány­zati Informatikai Fejlesztési Ügynök­ség és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. közös sajtótájékoz­tatóján elhangzott: a FAIR projekt célja, hogy létrejöjjön a Fejlesztéspolitikai Adatbázis és Információs Rendszer (FAIR), valamint a Nemzeti Pályázatkezelő Rendszer, illetve az ezekhez kapcsolódó hardvertermékek, IT infrastruktúra és szoftverkörnyezet.

A projekt része a rendszer használatához szükséges képzések biztosítása is.
A projekt célja egy olyan országos kiterjedésű, vezetői információs, elemző- és kontrolling rendszer létrehozása, amely biztosítja az egységes tervezést és végrehajtást a fejlesztéspolitikában. Segítségével több ezer hazai és uniós támogatási konstrukció, közel százezer projekt adata lesz gyorsan lekérdezhető és átlátható.
Az adatbázison keresztül a döntéshozó egyablakos rendszerben tehet közzé minden, a pályáztatással kapcsolatos információt, valamint kommunikálhat az ügyféllel a FAIR központi rendszer egységes felületén keresztül.

Megvalósulásával a pályázók (vállalkozások, szervezetek) számára lehetővé válik az elektronikus pályázati ügyintézés, illetve az egyes pályázatok, szerződések státuszának webes nyomon követése. A FAIR egyik kiemelkedő pozitívuma az adminisztrációs terhek csökkenése felhasználói oldalon. Az adatbázisok összekapcsolá­sával a pályázati anyagok (tulajdonlap, nullás igazolás stb.) elektronikusan rendelke­zésre állnak, így számottevően csökken a beszerzésükre fordított idő. Az egységes pályázatkezelést lehetővé tevő weboldal a felhasználóknak nem lesz bonyolultabb, mint amit eddig megszoktak.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka