2011. május 31.

Szerző:
Paulik Katalin

Folyamatos fejlődés immár 25 éve

A 77 Elektronika Kft. 1986-ban alakult Budapesten, és a saját fejlesztésű orvosdiagnosztikai eszközöket gyártó, 100 százalékban magyar tulajdonban lévő családi vállalkozás hamarosan elismert high-tech vállalattá nőtte ki magát. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a vállalat termékeit ma már világszerte ismerik és használják. „Az innováció viszi előre a céget” — hangsúlyozta magazinunknak Zettwitz Sándor, a jubiláló cég ügyvezető igazgatója.


Termékeiket és a vállalat folyamatos fejlődését különböző díjakkal jutalmazták. Melyekre a legbüszkébb?
− A Magyar Termék Nagydíjat 1998-ban és 2010-ben is megkapta egy-egy új fejlesztésű termékünk. 2000-ben Innovációs Nagydíjat kaptunk a vércukormérőnkre, és a teljes vizeletlaboratórium berendezésünket 2010-ben a Leginnovatívabb Termék Nagydíjjal jutalmazták.
Hogyan kezdődött?
− A nyolcvanas évek elején jelentek meg Nyugat-Európában az első olyan készülékek, amelyekkel a betegek otthon mérhették a vércukorszintjüket. 1986-ban, a kemény importkorlátozások idején, a friss diplomás és nagyon tehetséges fizikus vejem itthon kapható alkatrészekből elkészítette az első vércukormérő készüléket. A feleségemmel közösen alapítottuk a céget, amely már az első évben hatszázezer forintos forgalmat ért el. Egyik alaptermékünk ma is a – főleg hazai piacra gyártott – vércukormérő, amelynek a hatvanadik típusát fejlesztjük jelenleg. A fejlesztések sorában a második egy hordozható vizeletmérő készülék volt, amely kiválóan alkalmazható a háziorvosi gyakorlatban általánosan vizsgált 11 legfontosabb paraméter meghatározására. Az első vizeletmérőnket követte egy laboratóriumi félautomata készülék, a legutóbbi fejlesztésünk pedig a vizeletvizsgáló szedimentációs laborgép, amely már vizeletüledék vizsgálatára is alkalmas. A berendezést éppen a válság előtti évben kezdtük el forgalmazni, és az árbevételünk 2007–2008-ban 26 százalékkal, 2007 és 2010 között pedig 40 százalékkal nőtt. Ez a termékünk a cég zászlóshajója, hat szabadalom védi. Büszkék vagyunk, hogy a világon jelenleg legjobb technológiát fejlesztettük ki, amiről elmondhatjuk, hogy szinte berobbant a világpiacra. Európán kívül Dél-Amerikától a Távol-Keletig összesen 72 országba exportálunk, arra pedig különösen büszkék vagyunk, hogy tavaly Kínában eladtunk 120 gépet, és megjelent a piaci palettánkon Új-Zéland.

Meglévő termékeik továbbfejlesztése mellett esetleg profilbővítést is terveznek?
− A vércukormérő és a vizeletanalizáló berendezések gyártásában nagy tapasztalatot szereztünk az elmúlt évek során. Folyamatosan fejlesztünk, egyrészt a berendezések pontosságát növeljük, másrészt gondolkodunk olyan diagnosztikai eljárásokon, amelyekhez a mi fotométerünk alkalmassá tehető, de bővíteni nem akarunk. Továbbra is az innovációra helyezzük a hangsúlyt, az árbevételünk 7-8 százalékát forgatjuk vissza fejlesztésbe, szemben a magyar átlaggal, ami 0,9 százalék. A vállalat jelenleg több mint 350 embert foglalkoztat, közülük 63 fő mérnöki és gyártásfejlesztési munkát végez. A dinamikus fiatalokból álló kutató- és fejlesztőgárdánkhoz tartoznak a formatervezők is, hiszen ma már egy terméket megfelelő dizájn nélkül nem lehet eladni. Saját kereskedelmi szervezetünk végzi a forgalmazást, és nagyon korszerű gyártási háttérrel rendelkezünk, a gépparkunk maximum 2-2,5 éves. A hozzánk látogató vevő egy európai mércével mérve is modern vállalatot ismerhet meg.
Mondana magáról néhány szót?
− Gépészmérnökként végeztem a Budapesti Műszaki Egyetemen. Kezdetben fejlesztőmérnökként dolgoztam, majd a külkereskedelembe kerültem. 1977-ben a Technoimpex Külkereskedelmi Vállalat alapított Olaszországban egy magyar céget, amelynek hét évig voltam a vezetője. Milánóból hazatérve a Technoimpex kereskedelmi igazgatója lettem. 1990-ben vettem át a családunk tulajdonában lévő vállalkozás irányítását, amiben az olaszországi tapasztalataimat nagyon jól föl tudtam használni.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023
Címkék

Innotéka