2011. május 31.

Szerző:
Paulik Katalin

Folyamatos fejlődés immár 25 éve

A 77 Elektronika Kft. 1986-ban alakult Budapesten, és a saját fejlesztésű orvosdiagnosztikai eszközöket gyártó, 100 százalékban magyar tulajdonban lévő családi vállalkozás hamarosan elismert high-tech vállalattá nőtte ki magát. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a vállalat termékeit ma már világszerte ismerik és használják. „Az innováció viszi előre a céget” — hangsúlyozta magazinunknak Zettwitz Sándor, a jubiláló cég ügyvezető igazgatója.


Termékeiket és a vállalat folyamatos fejlődését különböző díjakkal jutalmazták. Melyekre a legbüszkébb?
− A Magyar Termék Nagydíjat 1998-ban és 2010-ben is megkapta egy-egy új fejlesztésű termékünk. 2000-ben Innovációs Nagydíjat kaptunk a vércukormérőnkre, és a teljes vizeletlaboratórium berendezésünket 2010-ben a Leginnovatívabb Termék Nagydíjjal jutalmazták.
Hogyan kezdődött?
− A nyolcvanas évek elején jelentek meg Nyugat-Európában az első olyan készülékek, amelyekkel a betegek otthon mérhették a vércukorszintjüket. 1986-ban, a kemény importkorlátozások idején, a friss diplomás és nagyon tehetséges fizikus vejem itthon kapható alkatrészekből elkészítette az első vércukormérő készüléket. A feleségemmel közösen alapítottuk a céget, amely már az első évben hatszázezer forintos forgalmat ért el. Egyik alaptermékünk ma is a – főleg hazai piacra gyártott – vércukormérő, amelynek a hatvanadik típusát fejlesztjük jelenleg. A fejlesztések sorában a második egy hordozható vizeletmérő készülék volt, amely kiválóan alkalmazható a háziorvosi gyakorlatban általánosan vizsgált 11 legfontosabb paraméter meghatározására. Az első vizeletmérőnket követte egy laboratóriumi félautomata készülék, a legutóbbi fejlesztésünk pedig a vizeletvizsgáló szedimentációs laborgép, amely már vizeletüledék vizsgálatára is alkalmas. A berendezést éppen a válság előtti évben kezdtük el forgalmazni, és az árbevételünk 2007–2008-ban 26 százalékkal, 2007 és 2010 között pedig 40 százalékkal nőtt. Ez a termékünk a cég zászlóshajója, hat szabadalom védi. Büszkék vagyunk, hogy a világon jelenleg legjobb technológiát fejlesztettük ki, amiről elmondhatjuk, hogy szinte berobbant a világpiacra. Európán kívül Dél-Amerikától a Távol-Keletig összesen 72 országba exportálunk, arra pedig különösen büszkék vagyunk, hogy tavaly Kínában eladtunk 120 gépet, és megjelent a piaci palettánkon Új-Zéland.

Meglévő termékeik továbbfejlesztése mellett esetleg profilbővítést is terveznek?
− A vércukormérő és a vizeletanalizáló berendezések gyártásában nagy tapasztalatot szereztünk az elmúlt évek során. Folyamatosan fejlesztünk, egyrészt a berendezések pontosságát növeljük, másrészt gondolkodunk olyan diagnosztikai eljárásokon, amelyekhez a mi fotométerünk alkalmassá tehető, de bővíteni nem akarunk. Továbbra is az innovációra helyezzük a hangsúlyt, az árbevételünk 7-8 százalékát forgatjuk vissza fejlesztésbe, szemben a magyar átlaggal, ami 0,9 százalék. A vállalat jelenleg több mint 350 embert foglalkoztat, közülük 63 fő mérnöki és gyártásfejlesztési munkát végez. A dinamikus fiatalokból álló kutató- és fejlesztőgárdánkhoz tartoznak a formatervezők is, hiszen ma már egy terméket megfelelő dizájn nélkül nem lehet eladni. Saját kereskedelmi szervezetünk végzi a forgalmazást, és nagyon korszerű gyártási háttérrel rendelkezünk, a gépparkunk maximum 2-2,5 éves. A hozzánk látogató vevő egy európai mércével mérve is modern vállalatot ismerhet meg.
Mondana magáról néhány szót?
− Gépészmérnökként végeztem a Budapesti Műszaki Egyetemen. Kezdetben fejlesztőmérnökként dolgoztam, majd a külkereskedelembe kerültem. 1977-ben a Technoimpex Külkereskedelmi Vállalat alapított Olaszországban egy magyar céget, amelynek hét évig voltam a vezetője. Milánóból hazatérve a Technoimpex kereskedelmi igazgatója lettem. 1990-ben vettem át a családunk tulajdonában lévő vállalkozás irányítását, amiben az olaszországi tapasztalataimat nagyon jól föl tudtam használni.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka