Globális folyamatok a klinikai kutatásszervezésben

A bécsi központú Assign group kelet- és nyugat-európai országokban működő irodáin keresztül évek óta szervez klinikai vizsgálatokat. A cégcsoport magyar képviseletét 2006-ban alapították, de dr. Mazalin Kata, az Assign Hungary Klinikai Kutatás Kft. igazgatója elmondta, hogy munka­társaival már hosszú évek óta dolgoznak ezen a területen, s ez idő alatt mind a két régióban komoly tudásra és tapasztalatokra tettek szert a kutatásszervezésben.


Milyen változások várhatók a klinikai kutatásszervezés területén, ha a nagy gyógyszeripari vállalatok továbbra is csökkentik K+F tevékenységüket, illetve azok jelentős részét Kelet-Ázsiába viszik? Ez a konkurencia is nehezíti a régió helyzetét?
− Úgy gondolom, hogy a kutatás-fejlesztés továbbra is nagyon fontos mindenhol a világon, s inkább változik, mintsem csökken. Tény, hogy a költségoptimalizálás érdekében a cégek változtatnak a stratégiájukon. Az egyik ilyen változtatás például az, hogy a nagy gyógyszergyártók úgynevezett preferált szolgáltatókkal kötnek hosszú távú szerződéseket. Ez annyit jelent, hogy a nagyon nagy gyógyszergyárak a nagyon nagy szolgáltatókkal dolgoznak együtt, és úgy csökkentik a költségeiket, hogy a stratégiai partnerüknek kiadják a fejlesztéseik jelentős részét. Ez a tendencia olyan eltolódást eredményez a piacon, ami miatt a kisebb és a közepes cégek szintén kénytelenek stratégiát váltani, például úgy, hogy regionális szerepet próbálnak betölteni, vagy valamilyen speciális területre szakosodnak.

Dr. Mazalin Kata

A piaci eltolódás másik oka, hogy a nagy gyógyszergyárak az egészen korai fejlesztéseiket valóban csökkentették, és inkább kisebb biotechnológiai vagy akadémiai spin-off cégektől vásárolnak ígéretesnek tűnő molekulákat általában a kilinikai fázis I., esetleg a korai fázis II. vizsgálatokat követően.

Az Assign Hungary milyen partnerekkel keresi a kapcsolatot ebben a megváltozott helyzetben?
− Elsősorban a régióban fellelhető kisebb és közepes gyógyszeripari vállalatokkal, illetve azokkal a viszonylag tőkeerősebb biotechnológiai cégekkel, amelyek képesek elindítani klinikai gyógyszervizsgálatokat, vagyis megpróbálunk olyan kisebb biotechnológiai cégek felé nyitni, amelyek hozzánk hasonló keretek között tudnak dolgozni. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy ezeket a korai fázisú, kis beteglétszámú klinikai vizsgálatokat általában szeretik a cégek a saját régiójukban elvégeztetni, mivel egyszerűbben megoldható és természetesen sokkal olcsóbb. Az ilyen kisebb vagy közepes méretű cégek csak akkor mennek el például Kínába, ha valami olyan indikációban akarják a terméküket vizsgálni, ami helyben nem megoldható.

A gazdasági válság mennyiben érinti ezt a szektort?
− A gyógyszeripari kutatás-fejlesztés költségei olyan jelentős mértékben megnőttek az elmúlt években, hogy most minden résztvevő megpróbálja a kiadásait optimalizálni. A biotechnológiai szektor finanszírozói idáig a nagyobb kockázatot vállaló, hosszú távon gondolkodó befektetők voltak, akik mostanra megváltoztak, illetve nagyon sokat veszítettek, ezért kicsit óvatosabban fognak befektetni, ugyanis kevesebb forrás áll a rendelkezésükre.

Milyen célokat tűztek maguk elé a közeljövőre?
− A globális folyamatok hazánkra is érvényesek; ahogy a nagy nemzetközi gyógyszervállalatok stratégiája változik, úgy kell nekünk a regionális szerepünket erősíteni. A célunk az, hogy a gyógyszeripari cégek szívesen jöjjenek a régióba és ezen belül Magyarországra.
Az Assign Hungarynál szeretnénk megőrizni továbbra is azt a specia­litásunkat, amit a kelet- és nyugat-európai tudás és tapasztalat fel­halmozása jelent. Komoly előnnyel jár, hogy mind a két régióban több éve folyamatosan klinikai vizsgálatokat végzünk, ami össze­hasonlításra ad alkalmat, és az egyik régióban szerzett tapasztalatokat a másikban is tudjuk hasznosítani. És végül, annak ellenére, hogy kisebb cég vagyunk, klinikai kutatásban továbbra is az összes létező szolgáltatást tudjuk nyújtani a partnereinknek.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka