GTKB Kft. – a járműkészülékek gyártója

A magyar tulajdonú, száz főt foglalkoztató Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. immár fél évszázada vesz részt jelentős sze­replőként a vasúti járművek gyártásában és fenntartásában. Az évtizedek alatt kialakult gyártási kultúra, a széles skálán mozgó gyártási képességek, a felhalmozódott tudás és tapasztalat stabil és megbízható partnerré teszik a járműkészülékek széles palettájának beszállítójaként. A gyár saját fejlesz­tésű járműipari gyártmányokkal is törekszik a piaci igények elébe menni.


A száz százalékban magyar tulajdonú, és száz főt foglalkoztató bajai GTKB, azaz a Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft., melynek egyik fő tevékenységi köre a kötöttpályás járművek elektromos, illetve elektronikus készülékeinek gyártása, a nagynevű Ganz-járműgyártás egyik örököse. Az immár ötvenéves múltra visszatekintő tevékenység és gyártási kultúra, a széles skálán mozgó gyártási képességek, a felhalmozódott tudás a vasúti járműgyártás fontos szereplőjévé teszik a gyárat, amely egykor a Ganz Villamossági Művek Bajai Készülékgyára volt. Mozdonyokat, valamint vasúti kocsik különféle villamos berendezéseit (kontaktorok, kontrollerek, csatlások, kapcsolók, szelepek, fékmágnesek, ellenállások, mozdony- és járművezérlők, áramszedők stb.) gyártják itt. A cég további meghatározó gyártási szegmensei a vasúti infrastruktúrához tartoznak: a váltóhajtóművek (elsősorban az Alcatel típusú elektrohidraulikus váltóállító mű) és a reléalapú vasúti biztosítóberendezések (a Domino 55 és 70 rendszerek bel- és kültéri egységei, berendezései), de itt említhető a vasúti felsővezeték-rendszer fontos eleme, a szakaszoló hajtás is.

A korszerű elektronikus technológia az elektronikai szerelde és a nagyfeszültségű próbaterem kiépülésével 2001-ben honosodott meg, amikor a cég főtevékenysége a saját fejlesztésű elektronikus hajtásrendszerre alapozott kötöttpályás városi járműgyártás volt. A Baján gyártott elektronikus készülékek Róma, Nápoly, Riga, Tallinn, Landskrona, Budapest és Debrecen járműveiben működnek ma is. Az Alstom nevével fémjelzett új budapesti metrószerelvények elektronikus hajtásrendszerének berendezései is a bajai Ganz üzemében készültek, tesztelésükre, bemérésükre is a gyár nagyfeszültségű próbatermében került sor.

A társaság a piaci igényeknek több új, saját fejlesztéssel igyekszik elébe menni (pneumatikus áramszedők trolibuszokhoz, vákuummegszakító, fűtőkészülék, földelő szakaszoló kapcsoló, újszerű, törőelemes nagyvasúti áramszedő stb.), és ezért szorosan együttműködik a többnyire szintén „ganzos” eredetű külső mérnökirodákkal is – nemcsak megőrizve, hanem újszerű üzleti modellek keretében tovább is fejlesztve a „ganzos” örökséget.

Az áramszedő felül­né­zetből

A társaság egyik jelentős fejlesztési sikere egy korszerű pneumatikus trolibusz rúdáramszedő, amely szabályozott körülmények között létesít oldható-súrlódásos kapcsolatot a jármű és a felsővezeték között. Napjainkban a duóüzemű troliknál kiemelten fontos, hogy az áramszedőt a vezetőfülkéből lehessen biztonságosan működtetni.

A ganzos áramszedő a vezetőfülkéből biztonságosan működtethető

A követelményeknek megfelelve az áramszedőt mikrokontrolleres vezérléssel/szabályozással láttuk el. Így a kialakított – járműiparban használatos – CAN kommunikációtól kezdve a tényleges működtetés csúszómód-szabályozásáig minden a mikrokontroller feladata. A rudak helyzetétől (magassági, oldalirányú) függően impulzusszélesség-moduláció (PWM) szabályozással történik a felsővezeték nyomóerő-beállítása, a rudak felengedése, lehúzása, kiugrás esetén biztonságos helyzetbe hozása. Mivel egy (jellemzően alacsonypadlós) trolibuszon a tetőn helyezzük el az erősáramú berendezéseket, nagy hangsúlyt fektettünk a teljes körű elektromágneses kompatibilitásra (EMC – emisszió és immunitás).
Az áramszedő vezérlésébe GPRS alapú távmenedzsmentet építettünk be. A modul SPI buszon kommunikál az áramszedő vezérlésével, egyedi kommunikációs protokollal. A távmenedzsment UDP alapú, így ahol van mobilszolgáltatású internetelérés, lekérdezhető az áramszedő állapota, esetleges hibajelzései, egyszerű, PC-n futó (Windows/Linux) programmal.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka