2015. október 2.

Szerző:
Bencze Áron

Gyors felfűtésű, tűzálló anyagok

„Akár 10–12 óra alatt is lehetséges felfűteni egy kemencét saját fejlesztésű vegyi kötésű anyagaink használatával” – hívta fel a figyelmet az AUFLOW termékcsalád egyik legfontosabb előnyére Császár Csaba, az Auras-2000 Kft. ügyvezető igazgatója, aki vegyészmérnökként maga is részt vett a korszerű termékek kidolgozásában.


Az Auras-2000 Kft. jogelődjén keresztül 1996 óta van jelen a magyar tűzállóanyag-piacon, és több mint egy évtizede saját márkás termékeket is árul AUFLOW néven. Mit lehet tudni erről a termékcsaládról?

– Cégünk elsősorban a vas- és acélgyártás, valamint az öntödék tűzálló anyagainak szállításában, továbbá a különféle berendezések tűzálló falazatának javításában szerzett tapasztalatot az elmúlt két évtizedben. Az öntödék igénye természetesen a minél gyorsabb karbantartási munkálatok elvégzése volt, ezért a hagyományos tűzálló anyagok mellett vegyészmérnökeink kifejlesztették az AUFLOW termékcsaládot.

Alumíniumolvasztó kemence olvasztórészének javítása

A vegyi kötésű anyag használatával – a vegyi kötést speciális nanoméretű anyagok biztosítják – kifejezetten gyorsan lehet az elhasználódott falazatot felújítani, nem kell vibrálni, mint a hagyományos betonokat, az anyag bedolgozása során nem igényel külön eszközöket, mivel önterülő. Az anyag a keverőből betonpumpával is továbbítható, ezáltal csökken az élőmunka-felhasználás idő­szükséglete is. Ráadásul nemrég fejlesztettük ki a felszórható változatú anyagokat, melyek tovább gyorsítják a kivitelezési munkát.

Alumíniumolvasztó kemence ajtópillér- és boltívjavítás

A vegyi kötés lehetővé teszi a gyors melegjavítási munkák elvégzését, a bedolgozás pedig akár 400–500 °C-os falazatra is lehetséges. A gyors megszilárdulás után azonnal kizsaluzható, és megkezdhető a felfűtés. Az anyag konzisztenciája a kötőanyag mennyiségével tág határok között változtatható, ami a tartósságot nem befolyásolja. Ez a megoldás további előnyöket biztosít a tűzálló anyag tulajdonságaiban: alacsonyabb porozitás, nagyon gyors nedvességeltávozás, magasabb melegszilárdság, kiemelkedő hőlökésállóság. Az AUFLOW termékcsalád jelenleg kilenc termékből áll, ebből a két legnagyobb mennyiségben értékesített minőség az AUFLOW–70-es, ami a nagyolvasztók főcsatorna állandó és kopóbéléséhez alkalmas, illetve az AUFLOW–80-as, ami pedig a nagyolvasztók billenőcsatornáihoz használatos.

Alumíniumolvasztó kemence átcsapoló csatornája
Ezekkel a gyors felfűtésű tűzálló anyagokkal mennyivel gyorsabban lehet felfűteni a kemencéket?

– Az öntödéknél a korábban szokásos 3–5 napos felfűtés helyett 24 órás felfűtés elegendő a javítás után, ezáltal a termelésből kiesett idő akár 20-25 százalékkal is csökkenhet egy-egy javítás során. A társaságunkhoz tartozó ki­vitelező-karbantartó csapat képes arra, hogy szinte a nullára redukálja a leállást: egy kisebb alumíniumolvasztó kemence esetében a pénteki munkaidő után kibontották a falazatot, a hétvégén elvégezték az újrabélelést, és a vegyi kötésű anyagoknak köszönhetően 10–12 óra alatt ismét fel lehetett fűteni a kemencét.

Biotüzelésű kazán falazása

Kiegészítő szolgáltatásként munkatársaink a berendezés életciklusa alatt folyamatosan figyelemmel kísérik az elhasználódást, nyomon követik az esetleg felmerülő problémákat, vevői észrevételeket, és igény esetén javaslatot tesznek az időközben esedékes karbantartásokra, illetve a minőségfejlesztésre is.

Biotüzelésű kazán falazata
Milyen kiszerelésekben vásárolhatók meg termékeik?

– A száraz por formájában szállított anya­got egytonnás big-bagben, vagy külön kérésre 25 kilós papírzsák kiszerelésben, a hozzá szükséges AUSOL 1540 minőségjelzésű kötőfolyadékot pedig 1000 literes műanyag tartályban, illetve kérésre kisebb ballonokban forgalmazzuk. Ezeket a korszerű anyagokat licencjog alapján Németországban gyártják, kizárólag nekünk. Ezenkívül széles beszállítói partnerkapcsolatainkon keresztül jutunk hozzá az általunk forgalmazott többi anyaghoz Spanyolországtól Olaszországon és Törökországon keresztül egészen Kínáig. Vásárlói körünk is túllép az ország határain, a forgalmunk mintegy 20 százalékát németországi, osztrák, szerb, szlovák és román ügyfélkörünknek köszönhetjük.

Tégelyes indukciós kemence felső pereme (AUFLOW-70)
Folyamatosan fejlesztik a termékcsaládot?

– Természetesen. Jelenleg két európai uniós pályázaton veszünk részt, ezek keretében egyetemi kutatóhelyek és laborok bevonásával szeretnénk tökéletesíteni az AUFLOW-t. Elsősorban az alumíniumipar számára szeretnénk jóval hatékonyabb tulajdonságokkal rendelkező anyagokat elő­állítani. A fejlesztés terveink szerint két-három évet vesz majd igénybe.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka