2018. március 1.

Szerző:
S. I. K.

Hármas rekord a Paksi Atomerőműben

2016 után tavaly is termelési és teljesítménykihasználási csúcsokat ért el a 35 éve működő Paksi Atomerőmű – hangzott el egy sajtótájékoztatón, amelyen Zsuga János, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója és Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója vett részt. Mindezt úgy érte el az ország legnagyobb erőműve, hogy nem a rekordok hajszolása, hanem a biztonság volt az első számú cél.


Az erőmű által felállított egyik rekord: a négy blokk összesen 16 097,6 gigawattóra villamos energiát termelt 2017-ben, ami a bruttó hazai termelés 50 százaléka. A második csúcsteljesítmény: a blokkok összteljesítmény-kihasználása 91,9 százalék volt, ami világszínvonalon is kiemelkedő eredmény. A négyblokkos üzemelés kezdete, 1988 óta pedig minden idők legalacsonyabb kollektív dózisteljesítményét érte el az erőmű – erre a rekordra is méltán lehet büszke a kollektíva.

Zsuga János, Hamvas István és Kovács Antal kommunikációs igazgató

„A Paksi Atomerőmű – biztonságos és kiegyensúlyozott termelé­sének köszönhetően – a hazai szén-dioxid-mentes villamosenergia-ellátás alappillére, az MVM Csoport meghatározó tagja. Az atomerőmű nem csupán az olcsó áram garanciája, de fenntartható módon járul hozzá a klímavédelmi célokhoz, a levegőtisztaság meg­őrzéséhez is” – hangsúlyozta Zsuga János.

A műszaki részletekre kitérve Hamvas István kiemelte, hogy a 2015 végén bevezetett – több hazai és nemzetközi innovációs díjjal kitüntetett – 15 hónapos üzemeltetési ciklusra való átállás hasznossága ismét bebizonyosodott, hiszen ez is hozzájárult ahhoz, hogy tavaly a 2. blokk 100 százalékos kihasználtsággal tudott termelni. A C15 az atomerőmű innovációjának egyik csúcsa, amiben jelentős szerepet játszott a belső munkatársak elgondolása alapján kifejlesztett új üzemanyag.

2017: teljesítménykihasználási rekord

Mindeközben csökkent az évente keletkező kiégett fűtőelemek száma és a radioaktív hulladék mennyisége is. A termelés növekedése mindazonáltal nem ment a biztonság rovására: 2017-ben sem történt a hétfokozatú Nemzetközi Nukleáris Eseményskála (INES) besorolása szerinti 1-es vagy annál magasabb biztonsági kategóriájú esemény. A nullás, vagyis legalacsonyabb szintű jelentésköteles eseményből pedig mindössze 17 fordult elő.

Egyéb műszaki fejlesztések is folynak az atomerőműben. Az ed­dig megszokott, főjavítások idején végzett karbantartás helyett 2017-ben engedélyeztették a biztonsági rendszerek berendezéseinek a blokkok teljesítményüzeme alatti, üzem közbeni karbantartását is. Úgy sikerült megnövelni az üzem közbeni karbantartási terjedelmet, hogy az eddig elfogadott biztonsági színvonal nem romlott, sőt éves szinten tovább javult.

Sikeresen megtörtént – a négy paksi blokk közül utolsóként – a 4. blokk húszéves üzemidő-hosszabbítása is. Az Országos Atomenergia Hivatal 2017 végén kiadott engedélye alapján az 1987-ben üzembe helyezett reaktor 2037-ig vehet részt az áramtermelésben. Ezzel lezárult az a mintegy másfél évtizedes folyamat, amelynek során az atomerőmű technológiája egy generációval korszerűbbé vált.

Az atomerőmű turbináinak rekonstrukciója is a terveknek megfelelően halad, ennek eredményeként várhatóan 30 megawat­tal nő az atomerőmű jelenlegi 2000 megawattos névleges villamos teljesítménye.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka