2013. december 3.

Szerző:
Bencze Áron

CG Electric Systems Hungary Zrt. • cgelectric.hu

Határozott nyitás az atomerőmű-piacon

A kis teljesítményű és szériatermékek helyett elsősorban a speciális tervezésű és nagy teljesítményű motorok kerülnek a CG Electric Systems Hungary Zrt. fókuszába – pozicionálta a Ganz Villamossági Művek jogutódjának jövőbeli irányait Szendrődi István, a Forgógép Üzletág igazgatója.


 A Paksi Atomerőmű és a Ganz, azaz a magyar erősáramú ipari berendezések világszerte elismert fellegvára gyakorlatilag két összefüggő fogalom. Egyebek között generátorok, szivattyúmotorok, transzformátorok és kapcsolóberendezések tucatjai jelzik a két cég szoros múltját a nyolcvanas és kilencvenes években. A kapcsolat azonban továbbra is élő, hangsúlyozta Szendrődi István, kiemelve: a jogutód CG Electricnek jelenleg is egy ötéves karbantartási szerződése van Pakssal, és reményeik szerint a bővítésben is részt tudnak majd venni a cég teljes portfóliójával. Az optimista várakozás alapjait az elmúlt években megvalósult tulajdonosváltás jelentheti: 2006-ban csatlakoztak a 14 országban is gyártóbázissal rendelkező CG-csoporthoz.

TVV221 típusú generátor állórész újra­­tekercselése 250MVA, Paksi Atomerőmű

Az új éra hamar kézzelfogható változásokat eredményezett, a foglalkoztatottak száma közel megduplázódott, a 10 milliárdos árbevétel pedig idén eléri a 30 milliárd forintot. Tóth Balázs HR és kommunikációs igazgató szerint nemcsak a hazai, de nemzetközi pozíciójukat is sikerült megerősíteniük, és mára felvették a versenyt a korábban utolérhetetlennek hitt konkurenciával is. Mint fogalmazott, évszázados szakmai örökségüket hosszú idő után végre sikerült ötvözni a pénzügyi stabilitással, melynek eredménye az évek óta tartó kapacitásbővítés. Jelenleg egy hétmillió eurós fejlesztés zajlik, amit két éven belül szeretnének megduplázni. Tóth Balázs ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormánnyal kötött stratégiai megállapodás hosszabb távon is biztosíthatja a cég ez irányú elképzeléseit.

A CG Electric Systems Hungary Zrt.-nek jelenleg nagyfeszültségű transzformátorok, tokozott biztosító- és kapcsolóberendezések, valamint forgógépek gyártása mellett szervizelési és fővállalkozási üzletága is van. A cégcsoport legújabb döntése szerint a jövőben a tápiószelei gyárból látják el transzformátorokkal Európát, a Közel-Keletet és Afrikát is. „Ezen a területen is szükségünk van kapacitásunk megduplázására, a megnövekedett piaci igényeknek köszönhetően ugyanis just in time termelést szeretnénk” – jellemezte a helyzetet Tóth Balázs, aki kitért arra is, hogy miután minden egyes terméküket egyedileg tervezik és gyártják, ezért az új kollégák továbbképzését cégen belül kell megoldaniuk.

Felújított TVV221 típusú generátor állórész (250MVA) útban a Paksi Atomerőmű felé

Az évtized elején egy másik Ganz-utód, az orosz Atomenergomas többségi tulajdonában lévő Ganz EEG Kft.-vel közösen sikerült belépni az orosz atomerőművi piacra. „Az elsősorban 35 tonnás szivattyú­motorokat jelentő beruházások közül kettőt már lezártunk, de további megrendeléseink is vannak” – mondta el az üzletág-igazgató. Azt is megtudtuk, hogy a cég minél előbb szeretne betörni más országok piacára, és ebben nagy segítséget jelenthetnek a Roszatom oroszországon kívüli beruházásai.

„A CG Electric az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet fordított ezen a területen a dokumentációk és minősítések megszerzésére, így 2014-től már nemcsak a négyes és a hármas, de a szigorú kettes zónába is szeretnénk berendezéseket szállítani. Méghozzá egyre speciálisabb és nagyobb teljesítményű berendezéseket, ugyanis a rendkívül alacsony árakkal dolgozó koreai és kínai konkurencia miatt már nem érdemes felvenni a versenyt a szériagyártásban. Egyre inkább az egyedi termékekre van igény, ahol a know-how valódi többletet jelent – hangsúlyozta Szendrődi István. – A 2014-es számok mindenesetre az új irány helyességét bizonyítják: az előzetes szerződések és az ajánlati állomány alapján várhatóan úgy tudjuk kezdeni a jövő évi üzleti évet, hogy teljes körűen lefedett az év a rendelésekkel.” Szendrődi István véleménye szerint ebben nagy szerepet játszik, hogy a kapacitás­bővítésnek köszönhetően idén már 100 tonnáig képesek termékeket előállítani. Határozott előrelépés történt a vízi erőműveket működtető hidrogenerátorok esetében, amelyekkel az Ausztriában, Szlové­niában, Bulgáriában és Csehországban található turbinagyártó cégeket célozták meg, de a cég egyre markánsabban van jelen motorjaival a cementiparban, szalaghajtó motorokkal a bányaiparban, szivattyú­motorjainak köszönhetően pedig pedig az ivóvíz-, szennyvízkezelő- és sótalanító telepeken is. A cég életében fontos szerepet tölt be a társadalmi szerepvállalás is.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka