2012. március 6.

Szerző:
Farkas András

Duszén Bányászati és Szolgáltatási Kft. • duszen.hu

Hogy kerül a szén a tányérba?

Sokan meglepődnének azon, ha a háziorvosuk egy teáskanál szén napi két alkalommal való fogyasztását írná föl immunerősítés céljából. A piacon az elmúlt időszakban számos étrend-kiegészítő szuszpenzió jelent meg, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak huminsavat, fulvosavat és mikroelemeket. Az élet számos területén alkalmazható huminsav alapú termékek legjobb minőségű, legtisztább alapanyaga a Magyarországon található dudari szén.


A dudari szén intenzív ki­ter­me­lé­se az 1944-es szovjet előrenyomulás hatására kezdődött meg. A szénbánya aranykora az 1960-as évek végén volt, ekkor 1600-nál több bányász fejtette több műszakban és több helyszínen a szenet. Tizenegy kistelepülés lakosságát tartotta el a bánya.
A Veszprémi Szénbányák Vállalatot 1991. december 28-án jogutód nélkül felszámolták. Bezárásakor több mint ezer embert küldtek el. 1993. december 28-án megalakult a ma is működő Duszén Bányászati és Szolgáltatási Kft., amely már nem a fűtőértéke, hanem kivételes tulajdonságai és az abból eredő jótékony hatása okán termeli ki a szenet. A termelés célja olyan magas hozzáadott értékkel rendelkező termékek nyersanyag­igényeinek kielégítése, amelyek exportképesek, illetve húzóágazatoknak értékesíthetők.

Az innovációt egyrészt a szén piaci helyzetének változása, másrészt az új menedzsmenti szemlélet hozta magával. A szénbányák romjain létrejövő új vállalat számos kutatási és fejlesztési projektet indított partnereivel, hogy miként tud magasabb hozzáadott értéket tartalmazó terméket létrehozni. Az innováció vitelében és menedzselésében, illetve a szükséges források előteremtésében nyújt segítséget az ÖKOPolisz Klaszter, amely erre a célra létrehozott és nemzetközileg is elismert partneri együttműködés.

A jó együttműködést példázza a Duszén Kft. és a Pannon Egyetem AC Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet által alkotott konzorcium, amely a 2008-ban elnyert Baross Gábor pályázat (pályázati azonosító: BAROSS_KD07-KD_INTEG_07-2008-0039) keretében fejlesztette ki a Dudarit NPK néven engedélyeztetett és már forgalomban lévő környezetbarát pelletált növénytrágyát. Ennek alapanyaga a világviszonylatban is magas huminsavtartalmú Dudarit szerves ásvány.

Tartós hatása abban rejlik, hogy a talaj nedvességviszonyaitól függően a teljes oldódása kettő-négy hónap, tehát a vegetációs időszak alatt folyamatosan biztosítja a növény harmonikus tápanyagellátását. Célszerű az őszi idényben bedolgozni a talajba, így a tenyészidő alatt folyamatosan fejti ki kedvező hatását a tavaszra feltáródott hatóanyag. A Dudaritot alapanyagként és talajjavítóként több or­szág­­ba, például Olaszországba, Egyiptomba, Szlovákiába, Romániába és Ausztriába exportálják.

A folyamatos kutatás-fejlesztési tevékenységeknek köszönhetően az élet számos területén hasznosítható termékek születtek. Kiváló példa erre a finomra őrölt Dudarit, amelyet a megfelelő adalékanyagok hozzáadásával takarmánykiegészítőként lehet használni. Ezzel hasonló hatás érhető el az állatoknál, mint a növényeknél: erősíti az immunrendszert, így kiváltható az antibiotikumok használata a takarmányozásban.

A humán gyógyászat étrend-kiegészítők formájában alkalmazza a huminsavakat, amelyek mára széles körben terjedtek el. Ezek a termékek a specifikált étrend-kiegészítőkkel szemben egyszerre hatnak immunerősítőként, mikroelempótlóként, antioxidáns-forrásként. Ismert, hogy a huminsavaknak kiemelkedő az antivirális és méregtelenítő hatásuk. Ráadásul, mivel természetes anyagról van szó, az arányokat is maga a természet teremtette meg.

A dudari szén jótékony hatását lassan és elnyújtva fejti ki. A Pannon Egyetem Mérnöki Karával folytatott kutatási és fejlesztési projektek célja, hogy a szén előzetes feltárásával lehetővé tegyék a hatóanyag sérülésmentes és hatékonyabb felszabadítását, valamint meghatározzák azokat a kulcsterületeket és eljárásokat, amelyek során a hétköznapi szénből kivételes tulajdonságokkal rendelkező piaci termék lesz. Így jut tehát a szén az asztalra, a tányérba.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka