Hogyan legyél okosgazdi? – a technológiai fejlesztések egyre nagyobb számban fókuszálnak a négylábú családtagokra

Egy állat felelősségteljes gondozása nem kis feladat. Az elmúlt években számos okos kiegészítő és telefonos alkalmazás jelent meg a piacon, melyek sokat segíthetnek a gazdáknak. Például távolról felügyelhetik a házi kedvenc(ek) otthoni mozgását, applikáción keresztül rendelhetnek kutyasétáltatót, egészség- és aktivitásfigyelő eszközökkel kontrollálhatják az állat állapotát, és akkor sem kell aggódniuk, ha netán elfelejtették volna reggel megetetni vagy megitatni. Az izgalmasabb megoldások közül válogattunk.


Okoskiegészítők, telefonos alkalmazások gazdiknak.Kép: Depositphotos/stokkete

Az emberiség állatokkal kialakított különleges kapcsolata az ősidőkbe nyúlik vissza, a kutyák háziasításának időpontját ugyan továbbra is tudományos viták övezik, azonban a németországi Oberkassel környékén talált mintegy 33 ezer éves kutyaállkapcsot a legkorábbi ismert háziasított állatmaradványként tartják számon. A macskák pedig 10-12 ezer évvel ezelőtt Mezopotámiában adták fel először teljes „függetlenségüket”. A legfrissebb kutatások szerint világszerte növekszik az állattartás mértéke, különösen a millenniumi háztartásokban, amelyek általában kisebb létszámú családokat jelentenek, és a gyermekvállalás is későbbre tolódik. Csak az Egyesült Államokban, Brazíliában, az Európai Unió­ban és Kínában több mint félmilliárd kutya és macska él a háztartásokban, miközben a becslések szerint a világ lakossága több mint felének van házi kedvence. Egy 2022-es felmérésből az derült ki, hogy idehaza még ennél is magasabb az arány, a magyar háztartások csaknem háromnegyedében tartanak házi­állatot. Nem csoda hát, hogy a technológiai fejlesztések egyre nagyobb számban fókuszálnak a négylábú családtagokra.

Okosotthonok

Az egyik legnépszerűbb terméknek számítanak jelenleg a piacon az intelligens kutyaházak, amelyek között magyar fejlesztést is találunk. A Magyar Divat & Design Ügynökség LAB inkubációs programjában megvalósuló okosotthon egyebek között külső és belső kamerákat és Bluetooth-vezérlésű külső, rejtett világítást is tartalmaz. Az újrahasznosított anyagok felhasználásával készült Pet Flat esztétikus külsejének köszönhetően bel- és kültéri di­zájntárgyként is funkciót kaphat. A kutyaház tetején nap­elem termeli az energiát, melyet a világításhoz és a kamerák üzemeltetéséhez lehet felhasználni.

Pet Flat napelemes kutyaházA Tilia 2002 Bt. és Ulmann István Pet Flat kutyaháza tetején napelem termeli az energiát, melyet a világításhoz és a kamerák üzemeltetéséhez lehet felhasználni. (Kép: hfda.hu)

A piacon érdekesebb extrák is fellelhetők: a ZenCrate a vihartól, esetleg a tűzijátéktól rettegő vagy éppen a gazdi távollététől szorongó kutyák megnyugtatását tűzte ki célul. A kutyaházban mozgásérzékelő jelzésére zene szólal meg, mely a hangszigetelt külső falak jóvoltából elnyomja a külső zajokat.

ZenCrate intelligens kutyaházA legnépszerűbb termékek közé tartoznak a gazdák körében az intelligens kutyaházak. A ZenCrate a vihartól és a tűzijátéktól rettegő vagy éppen a gazdi távollététől szorongó kutyát nyugtatja meg. (Kép: zendogcrate.com)

A megrágott, poros pokrócokat váltja ki egy másik korszerű megoldás, a fűthető kutyalak, amelyet telefonos applikáción keresztül vezérelhetünk. Nem kell többé aggódnunk a befagyott itatótálak miatt sem, ugyanis a házakat akár külön edénymelegítővel is rendelhetjük. Biztonságos védelmet kínál a kisállatajtók új mikrochipes generációja is. Az okosalkalmazással nemcsak lezárható távolról a bejárat, de manuális beállítással egyszerre akár 32 különböző kis testű állat belépését lehet vele egy­idejűleg szabályozni. A precíz mikrochip-szkennelési technológiának köszönhetően a falra, üvegre és fafelületre egyaránt szerelhető ajtón bejutva idegen négylábúak már nem zavarhatják meg a ház nyugalmát. Az alkalmazás segítségével megoszthat­juk ismerőseinkkel kedvencünk profilját, továbbá értesíté­sek érkeznek telefonunkra az ajtó használatáról.

Ugyancsak a közkedvelt termékek között tartják számon az okos etető- és itatórendszereket, melyek automatikus adagolórendszerrel ellátott, programozható eszközök. Ezek segítségével folyamatosan ellenőrizhető a házi ked­vencek élelembevitele és hidratáltsága. Léteznek mobilapplikációval kiegészített fejlesztések is, amelyek üzene­tet küldenek a telefonra az etetés kezdetéről, végéről, valamint az elfogyasztott étel mennyiségéről is. Az okoseszköz az adatok felhasználásával statisztikát vezet és vizsgálja a táplálkozási szokásokat, a rendszerek pedig akár két hétre elegendő élelmet képesek előre „betárazni”.

Professzionális sétáltatók

A legújabb technológiákra a sétáltatás során is támaszkodhatunk. A Moestar UFO okoskutyapórázának ergonomikusan kialakított gyűrűs formája nemcsak elosztja a húzóerőt, megkímélve a csuklónkat, de az újító megoldás jóvoltából használata közben a kezünk is szabad marad.

A Moestar UFO okoskutyapórázA Moestar UFO okoskutyapóráz gyűrűs formája elosztja a húzóerőt, az applikáció révén pedig nyomon követhetjük a kutyasétáltatás közben megtett lépések és az elégetett kalóriák számát. (Kép: store.imoestar.com)

A gyűrű mindkét oldalára beépített pulzáló LED-fények már messziről figyelmeztetik a járművezetőket vagy ke­rékpározókat, így a sötétben megelőzhetők a balesetek, sőt zseblámpaként is funkcionálhat a gyengén világított helyeken. A spéci pórázhoz készített applikáció segítségével pedig nyomon követhetjük a kutyasétáltatás közben megtett lépések és az elégetett kalóriák számát is. A szíj hossza állítható, de a maximális távolságot a fejlesztők – a biztonságot szem előtt tartva – 2,6 méterben határozták meg.

A Moestar UFO okoskutyapórázA gyűrű mindkét oldalán beépített pulzáló LED-fények biztonságot nyújtanak a gyengén világított helyeken. (Kép: store.imoestar.com)

A Moestar UFO kutyapóráznak újratölthető lítium­akkumulátora van; mikro USB-kábellel úgy két óra alatt lehet feltölteni, a folyamat végét pedig piros lámpa jelzi.

A massachusettsi fejlesztőknek hála egészen új értelmet nyertek a kutyanyakörvek is. A Petpace felokosított eszközeire olyan, vezeték nélküli érzékelőket szereltek, amelyek folyamatosan követik a kutya életjeleit, és időben figyelmeztetést küldenek, ha betegségre utaló jeleket tapasztalnak. A nyakörv nyomon követi a testhőmérsék­letet, a légzést, a pulzust, az állat aktivitását, de még az elégetett kalóriák számát is. Miközben a kutya játszik, eszik és alszik, a szoftverek analizálják az információkat, és összevetik más, fajspecifikus adatokkal. Amennyiben a mérések alapján a kutya állapota eltér a megszokot­tól, a nyakörv figyelmeztetést küld a gazda okostelefon­jára. A nyakörvben tárolt adatok az állatorvosnál is hasznosak, hiszen a rögzített tünetek alapján könnyebben és gyorsabban lehet felállítani a diagnózist. Az okosesz­köz nyomon követi a felírt gyógyszerek hatékonyságát és a gyógyulás folyamatát is, így az is előbb kiderülhet, ha másfajta kezelésre lenne szükség.

Egy nagyszabású kutatás szerint a pandémia éveiben csak az Egyesült Államokban több tízmillió háziállat talált új gazdára, azonban a home office éra vége új helyzet elé állította a friss gazdikat. Ezek után nem meglepő, hogy Európa és a világ nagyvárosaiban egész iparág épült a kutyasétáltatásra. Manhattanben a jómódú ügyfelekkel rendelkezők akár 100 ezer dollárnál is magasabb összeget kereshetnek évente. Az erre specializálódott PetBacker jelenleg ötven országban – köztük hazánkban is – nyújt szol­gáltatásokat. A weblap nem szimplán alternatívát kí­nál az elfoglalt gazdáknak, de a szolgáltatás keretében egyúttal fizetésvédelmet, kisállat-sérülésbiztosítást, napi fotó- és videóriportokat is biztosít számukra, ráadásul a korábbi kisállat-tulajdonosok véleménye alapján hiteles képet is nyújt az oldalra regisztrált sétáltatókról. A GPS kutyasétáltatási funkció lehetővé teszi, hogy a térképen valós időben kövessék a folyamatot, és azt, hogy a kutya hányszor kakilt vagy pisilt, sőt még azt is, hogy mennyire ér­zi jól magát a szabadban. Az adatlapon meg lehet adni, mek­kora távolságot hajlandó utazni egy-egy sétáltatásért, mekkora testű kutyákat vállal, és mennyi időt szán rájuk egy alkalommal. Mindezek mellett a készségek és képesítések is helyet kapnak, tehát előre tisztában lehetünk azzal, hogy képes-e gyógyszereket beadni, vagy rendelkezik-e állatorvosi vagy egyéb szakértői tapasztalatokkal. A PetBacker mesterségesintelligencia-közvetítési rendszere elemzi a kisállat-tulajdonosok igényeit, és ez alapján listázza az elérhető sétáltatókat. Az árak Budapesten elég nagy szórást mutatnak, vannak, akik mindössze ezer forintot kérnek egyetlen alkalomért, az átlag azonban három-négy ezer forintos árat adott meg, de van olyan is, aki például 9500 forintos óradíjjal hirdeti magát. A szolgáltatás egyik legnagyobb előnye, hogy a sétáltató egy időben több négylábúval is képes foglalkozni, azaz a népszerűbbek órabére könnyen két-, háromszorosára vagy akár többszörösére is emelkedhet.

Kézbe a telefonokat

Végezetül néhány hasznos vagy éppen szórakoztató appliká­ció a kisállatimádóknak. Bizonyára sokakkal elő­fordult már, hogy elszaladt mellettük egy gyönyörű kutya, de nem ismerték fel, milyen fajta lehet. A Dog Scanner alkalmazás 370-nél is több fajtát képes megkülönböztetni (a macskákra specializálódott változat 60 fajt ismer fel), és még a keverék kutyák esetében is képes felismerni a különböző fajtajellegeket. Használata rendkívül egyszerű: egyetlen fotó vagy egy rövidebb videó feltöltésével máris indulhat a szkennelés.

A Pet Coach egyfajta kisállatokra szabott egészségügyi kisokos, amely akkor igazán hasznos, ha nincs lehetőségünk állatorvoshoz vinni a kedvencünket. Az applikáción keresztül kérdéseket tehetünk fel egészségügyi, ápolási vagy éppen ok­tatással kapcsolatos témákban, de tünetek esetén képeket is tudunk küldeni, és egy állatorvos 24 órán belül válaszolhat is. Az alkalmazás egyetlen feltétele az angol nyelv használata.

A macskák szeretik eldönteni, mikor foglalkozzon ve­lük a gazdájuk. És a legkevésbé sem érdekli őket, hogy kölcsönös-e az igény a játékra. A Cat Alone appban hét különböző tárgy és állat közül választhatjuk ki a gazdipótlót. Az okos­eszkö­zök képernyőjén mozgásukkal és hanghatásokkal vonzzák magukra a figyelmet. Legalább néhány percig… A My Talking Pet kifejezetten szórakoztató alkalmazás, amelynek segítségével életre lehet kelteni a kedvencünkről készült fotókat. A kiválasztott képet animálhatjuk, kiegészítőkkel turbóz­hatjuk fel, illetve általunk felvett monológo­kat adhatunk a szájába, mintha beszélne.

A My Talking Pet alkalmazással kedvencünk fotóit animálhatjuk.A My Talking Pet alkalmazással a kedvencünkről készült fotókat animálhatjuk. (Kép: downzen.com)

És ha már beszélgetés, a MeowTalk nevű alkalmazás a mes­terséges intelligencia segítségével fordítja le, miről próbál velünk kommunikálni a macskánk. A gépi ta­nulással mű­ködő rendszert azzal tehetjük pon­to­sabbá, ha minél nagyobb mennyiségű mintát töltünk fel az adott macska nyávogásáról. Használatával biztosan tudni fogjuk, hogy a cica éhes, játszani sze­retne, vagy éppen azt akarja, hogy hagyjuk békén.

A MeowTalk alkalmazás macskákhozA MeowTalk alkalmazás a mesterséges intelligencia segítségével fordítja le, miről próbál velünk kommunikálni a macskánk. Használatával biztosan tudni fogjuk, hogy a cica éhes, játszani szeretne, vagy éppen azt akarja, hogy hagyjuk békén. (Kép: meowtalk.app)

A Puppr a kutyák kiképzésében lehet hatalmas segítség, az alkalmazás ugyanis számos videós anyagon keresztül mutatja be, miképp taníthatunk különböző trükköket a legegyszerűbbektől a bonyolultabbakig. Az alkalmazás a jutalmazást támogató úgynevezett klikkert is tartalmaz, a leckék pedig kivétel nélkül a pozitív megerősítésre alapoznak. Az előfizetés esetén szakértőktől is lehet kérdezni az alkalmazáson belül. A DogCam app gyakorlatilag az összes lényegesebb funkciót felsorakoztatja, amely egy fényképező applikáció esetében elvárás, és egy rendkívül fontos kiegészítővel is rendelkezik. A legkülönbözőbb figyelemfelkeltő hanghatásokkal (csipogás, ugatás, fütyülés) kelti fel a kutyák figyelmét, így a jövőben nem lesz gondunk azzal, hogy ked­vencünk éppen a kattintás pillanatában fordítja el a fejét egy elrepülő pillangó után. A BarkHappy feladata, hogy a kutyabarát helyeket listázza az érdeklődőknek. Itt nem csak a kutyabarát éttermekre és kávézókra kell gondolni, megmutatja, hol találunk kutyafuttatókat és állatorvosi rendelőket vagy olyan üzleteket, ahol tápot vagy játékokat vásárolhatunk a kedvencünknek.•

Címlapkép: Depositphotos/stokkete


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka