2013. október: jegyzet, portré, startup, tudomány, nanotechnológia, paragrafus, innováció, it, zöldkörnyezet, vízgazdálkodás, megújuló energia
2013. október 2.

Szerző:
B. Szabó Edina

Honlap 3D-ben

A háromdimenziós megoldások mindig tartogatnak valami újat, valami izgalmasat. Időről időre beszámolunk az újdon­ságokról, és kifejezetten örülünk, amikor magyar vonatkozású sikerről adhatunk hírt. A Magyar Tudományos Aka­dé­mia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete portál­jának új, háromdimenziós nézete kifejezetten figyelemfelkeltő lett.


Bár a technológia a televízióktól a nyomtatásig, az egészségügytől a gyártástervezésig mindenütt jelen van már, 3D webtartalom annak ellenére is kevés van, hogy a készülékgyártók a monitorokat már 3D képesen is értékesítik. A háromdimenziós webfejlesztés az utóbbi években a nemzetközi informatikai stratégiák kiemelt területévé vált, de egyelőre – az erőfeszítések dacára is – az IT szakma adós maradt a teljes tartalom háromdimenziós technológiára építésével.

A korábban VRML-nek (Virtual Reality Markup Language) nevezett háromdimenziós leíró nyelvet X3D (Extensible 3D Graphics) néven elkezdte továbbfejleszteni a Web3D Konzorcium. Az X3D célja a 3D grafikai elemek szabványos és nyílt XML alapú leírása, amely segíti a 3D komponensek megosztását és megjelenítését. Ez a technológia egyelőre kezdeti stádiumban jár, használatához külön böngészőt vagy böngészőbővítményt kell használni, de a szakértők szerint forradalmi változást hoz majd a vizualizációs és játékiparban.

Azoknak a cégeknek, amelyek külső kommunikációjukban nagy hangsúlyt fektetnek a szemléltetésre, természetesen lehetőségük van egyszerűbb megoldások alkalmazására. Hagyományos monitor esetében a színszűrők használatán alapuló ún. anaglif (pl. vörös-cián) szemüvegen keresztül a felhasználó átélheti a háromdimenziós térélményt. Ezzel számos játékban, DVD és Blu-ray lemezen találkozhatunk, de a NASA is előszeretettel használja oktatási célokra. Magyarországon elsőként ebbe a kutatási irányba kapcsolódik az MTA SZTAKI is: fejlesztői olyan megoldást hoztak nyilvánosságra, amely a HTML, CSS és a Javascript eszközeivel meglévő honlapok háromdimenzióssá alakítását teszi lehetővé.

A fejlesztés jövőbeli irányai között szerepel az Akadémia honlapjának háromdimenzióssá alakítása, de bármely hagyományos honlap átalakítását szívesen elvállalja az intézet, amely az átalakítás folyamatának minél nagyobb mértékű automatizálásán dolgozik.•

 
Innotéka