2013. március 6.

Szerző:
B. Szabó Edina

IBM-technológia a magyar felső­oktatásért

Hamarosan a középiskolák számára is megnyílik az IBM Magyarország Academic Initiatives programja, mely ingyenes hoz­záférést ad licencköte­les szoftverek és más technológiai megoldások oktatási célú használatához. A vállalat, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infokommunikációs Államtitkárságának kezdeményezéséhez csat­lakozva, programját kiterjeszti a magyar felső­oktatási intézmények teljes körére.


Az Academic Initiatives programban eddig azok az intézmények vehettek részt, amelyek az IBM-mel külön megállapodást kötöttek. A szoftverletöltés lehetőségével eddig tizenhárom felsőoktatási intézmény élt, melyek több száz, egyébként licencköteles szoftverhez férhettek hozzá ingyen (köztük Websphere, Rational, Tivoli, Lotus, ILOG, Connections, InfoSphere termékekhez). Az ez évre tervezett széles körű nyitáshoz a korábbinál gyorsabbá, automatikusabbá válik a letöltéshez, a szoftver- és szerverhasználathoz szükséges megállapodások megkötése, a következő hónapokban pedig fokozatosan nyitják meg az összes hazai középiskola számára a programot.

Az oktatási célra szabadon felhasználható szoftverek közvetlen, azonnali segítséget jelentenek az intézményeknek, de a fejlett informatika a felsőoktatás más területein is ösztönözhet előremutató, hosszú távú változásokat. A felhő alapú technológiára alapozó program célja az egyetemek, főiskolák korszerű IT rendszerekhez juttatása, magas sajátköltség-igény nélkül. Egy-egy kutatási terület egymástól akár több száz vagy ezer kilométerre működő hallgatói és kutatói csoportok számára válik nyitottá és hozzáférhetővé, miként azt már működő nemzetközi példák is mutatják.

A technológia itthon is könnyen, egyszerűen megvalósítható, hiszen az egyetemi felhő létrehozása nem feltétlenül igényel külön beruházást, ha a kormányzati felhő infrastruktúrájának kiterjesztésével valósul meg. Egy ilyen rendszer a távoli elérés révén a középiskolai informatikaoktatást is fenntarthatóvá és korszerűvé teheti, így segítve a felzárkózást az elmaradottabb régiókban.
A vállalat igény szerint konzultációt, kurzusfejlesztést és előadásokat tart a programban részt vevő intézményekben.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka