2015. november 4.

Szerző:
Szegedi Imre

Ifjú tudósokat keresnek!

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) 25. alkalommal hirdette meg középiskolások számára az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában tartott rendezvényen a Dr. Kamilo Feher-díjat is átadták.


Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke és a MISZ tiszteletbeli elnöke olyan kreatív fiatalok jelentkezését várja, akik felismertek valamilyen műszaki, természettudományos problémát, és van saját ötletük a megoldásra is. Azt üzente, hogy a fiatalok ne takarékoskodjanak a tudás hasznosításával, mert ez az egyetlen dolog, amely nem kopik el. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az eddigi versenyekre a hazai középiskolák fele küldött jelentkezőt, tehát bőven van még honnan meríteni. A húsz év alatti fiataloknak meghirdetett vetélkedő abban tér el a tanulmányi versenyektől, hogy a jelentkezőknek maguknak kell a megoldandó feladatot kitalálni, majd arra választ adni. A közös nevező pedig a kreativitás, az újszerűség, a gyakorlati használhatóság. Az elmúlt években 350 fiatal tehetség nyert díjat a versenyen, nagy többségük ma már kutatói, oktatói, fejlesztői pályán dolgozik, vagy fejlesztéseket végző vállalkozást vezet.

Friedler Ferenc, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Inno­vációs Hivatal (NKFI) elnökhelyettese szerint a szakmai karrierhez több tulajdonság is kell. A (diplomás) fiatalok legyenek motiváltak, tudjanak csapatban dolgozni, jól beszéljenek angolul, és legyenek műveltek! Ezen a versenyen a jelentkezők egy másik nagyon fontos képességet is ki tudnak fejleszteni – ez a kreativitás. Sipos Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a rendezvény találkozási pontja a tudásnak, a nyelvismeretnek, a személyiségnek, a kitartásnak, a kommunikációnak és az egészséges énképnek. Remélhetőleg találkozási pontja lesz a továbbiakban is a tehetségnek, a pályaválasztásnak és a karriernek is. Megismételte azt a korábbi reményét, hogy még több oktatási intézmény csatlakozik a versenyhez.

Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke elmondta, hogy az innovációs szövetség ezzel a kezdeményezéssel hidat ver a felsőoktatás, a kutatóhelyek, a köznevelés és a hatósá­gok között. Ezzel olyan „erőteret” hoz létre, amely „beszippantja” a fiatalokat és a pedagógusokat. „A jelentkezők között évente nyolc-tíz olyan diák van, aki 17-18 éves korában egyetemi doktori színvonalú munkával rendelkezik” – állította Bendzsel Miklós, aki szerint közös felelősség, hogy ez a tehetség kibontakozhasson.

Az eseményen az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny korábbi négy díjazottja beszélt sikereiről, mutatta be munkáját. Király Szilvia (Építsünk ereket őssejtekből), Bálint Karola (ShopMap, avagy tablet a bevásárlókocsin), Perez-Lopez Áron Ricardo (A fehérjék hálózatai kis mellékhatású gyógyszerek kifejlesztésében), valamint Pázmándi Zsolt Péter (Részecskék mérése TPC detektor segítségével) ismertette sikeres kezdeményezését. A 2015. évi Európai Unió fiatal tudósok versenyén Pázmándi Zsolt Péter munkája különdíjat kapott. A 2014–15-ös ifjúsági verseny egyik első helyezettje egy professzionális, egyben költséghatékony, nyomkövető TPC (ez egy időprojekciós kamra) detektort épített, illetve az ehhez szükséges kiolvasórendszert és egyéb elektronikát megtervezte, legyártotta és beüzemelte. Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban végzett kutatásával hozta el a különdíjat a Műegyetem hallgatója.

Pázmándi Zsolt Péter, Bálint Karola, Király Szilvia és Perez-Lopez Áron Ricardo

A pályázatismertető eseményen az is kiderült, hogy ki kapta az idei Dr. Kamilo Feher-díjat. A pályázaton elnyerhető elismerést Póka Károly, a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziuma egykori, a Műegyetem jelenlegi diákja nyerte el az Exoskeleton kesztyű kifejlesztéséért. Az eszköz „képes felerősíteni gyenge vagy sérülést szenvedett emberek markolásának, valamint ujjainak erejét. A viselhető protézis egy, az ujjakat, tenyeret és alkart körülvevő páncélzatra épül”, a hozzá tartozó energiaforrás és vezérlőegység egy hátizsákban kapott helyet. A hasonló fejlesztésekhez képest az benne az újdonság, hogy kifejezetten az ujjakat és a markolást erősíti, emellett, pneumatikus testvéreivel szemben, könnyen hordozható. A díjat Bendzsel Miklós, az SZTNH elnöke adta át.
Az 1500 dollár jutalommal járó díjat Kamilo Feher, az Egyesült Államokban élő, magyar származású feltaláló és üzletember – egyebek között a Bluetooth és a wifi megalkotója – alapította. A díjat kizárólag az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyek díjazottjai kaphatják, a díjjal járó összeg azt hivatott elősegíteni, hogy a fiatal nemzetközi téren is szabadalmaztathassa találmányát.

A kiírás alapján egyénileg vagy kétfős csapatba szerveződve az az 1995. október 1. és 2002. augusztus 31. között született fiatal pályázhat, aki még nem kezdte meg felsőoktatási tanulmányait. Pályázhatnak határon túli magyar fiatalok is, de az EU-döntőre csak azok juthatnak ki, akik magyarországi iskolába járnak, vagy magyarországi intézményben végezték kutató-fejlesztő munkájukat kettős állampolgárként.
A nyertes (legfeljebb három lehet) egy éven át havi harmincezer forint ösztöndíjat, a második helyezett (legfeljebb három lehet) havi húszezer forintot kap, míg a harmadik helyezett (bronzérmes négy fiatal lehet) havi juttatása tízezer forint.
A legfiatalabb díjazott megkapja a Siemens Zrt. százezer forintos Junior Ösztöndíját. A legjobb pályamunkát beadó határon túli pályázó a Magyar Innovációs Szövetség egyösszegű, százezer forintos ösztöndíját nyeri el. Az első és második helyezett fiatalok által megjelölt egy-egy középiskolai tanár egyszeri százezer forintos ösztöndíjban részesül. (A zsűri, indokolt esetben, a díjak között átcsoportosításokat hajthat végre. A zsűri döntése végleges, fellebbezésnek helye nincs.) Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1–3. helyezettjei 30 többletpontra jogosultak a felsőoktatási felvételi eljárás során. A legjobb három pályázat lehetőséget kap 2016. szeptember 16. és 21. között Brüsszelben, az Európai Unió által 40 ország részvételével rendezendő európai döntőn való részvételre, ahol további értékes pénz- és különdíjakat (3500–7000 euró) lehet nyerni.
A versenyen kiválasztott tehetséges fiatalok számos nemzetközi versenyen, szakmai utazáson vehetnek részt, így például a tudományos versenyek olimpiáján az Egyesült Államokban (Intel ISEF), a Stockholm International Youth Science Seminaron, illetve a Nobel-díj átadási ünnepségén, továbbá az International Sustainable World Project Olympiadon Houstonban, a London International Youth Science Forumon, vala­mint a svájci Élővilág Kutató Héten.

Pályázni lehet műszaki, természettudo­mányi, környezetvédelmi, informatikai és matematikai területről bármilyen inno­vatív alkotással, találmánnyal, kutató- vagy fejlesztő-, illetve tudományos munka eredményével. Ezenkívül pályázni lehet a National Instruments myDAQ nevű termékének újszerű, sehol máshol nem alkalmazott, használt vagy publikált mérési vagy adatgyűjtési eljárásának kidolgozásával, illetve konkrét gyakorlati feladatok megoldására irányuló alkalmazással is. A versenyen bármilyen egyéb versenyre vagy pályázatra készített pályamunkával, illetve műszaki alkotással is részt lehet venni. A kidolgozandó vagy megoldandó feladat legfeljebb kétoldalas vázlatát doc formátumban kell eljuttatni e-mailben – az innovacio@innovacio.hu címre – 2015. november 26-án 15 óráig. (A pályázatnak tartalmaznia kell a kiválasztott kutatási vagy fejlesztési témát, a meg­oldásra irányuló javaslatot, az elérendő célt és a konkrét megvalósítás módját, valamint a pályázó adatait.)
A pályázat elfogadásáról a tudományos vagy műszaki cél, illetve színvonal és a kidolgozhatóság figyelembevételével határoz a bírálóbizottság. A döntésről minden jelentkezőt 2015. december 15-éig értesítenek. Az első fordulóban elfogadott és részletesen kidolgozott pályázatokat 2016. március 31-én, 14 óráig kell beküldeni a verseny titkárságára. Csatolni kell adott esetben a bemutatást elősegítő saját készítésű modelleket, műszaki megoldásokat, kísérleti berendezéseket. A pályázatok kidolgozását vállalatok, intézmények is támogathatják anyagilag.
A második fordulóban kidolgozott pályaműveknél a zsűri a probléma megközelíté­sének eredetiségét és kreativitását, a kidolgozás alaposságát, illetve tudományos értékét, az eredmények ésszerű és világos értelmezését értékeli. Ugyancsak fontos szempont az önálló, saját munka kimutathatósága, nyilvánvalósága, a projekt befejezettsége és jövőbeli hasznosíthatósága.
Az ünnepélyes díjátadásra jövő év májusában, kétnapos kiállítás keretében kerül sor. A legjobb pályaműveket 2016 szeptemberében, a Kutatók Éjszakáján is bemutatják.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka