2014. november 3.

Szerző:
B. Szabó Edina

Fotó:
NIH

Innotrends Hungary 2014

Nagy érdeklődés mellett zajlott az Innotrends Hungary 2014 rendezvény, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) második alkalommal megtartott konferenciája. A konferencia és szakkiállítás a hivatal egyik kiemelt feladatát, vagyis a hazai kutatás-fejlesztés és innovációs törekvések, valamint a nemzetközi szervezetek és módszerek bemutatását hivatott támogatni.


A két nap alatt 15 szekció előadásain kapkodhatta a fejét a látogató – az előadásokon nem annyira az újdonságok, mint inkább a mögöttük rejlő megvalósítási törekvések, az innovációs szándék ereje miatt.
Pálinkás József kormánybiztos megnyitóbeszédében hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy a magyar innovációs környezet szereplői és a nemzetközi színtér kormányzati és üzleti innováció támogató szereplői megismerhessék egymás módszertanát, hogy ne csupán az európai, de az ázsiai és a latin-amerikai kapcsolatok is tovább erősödjenek.

Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásával összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos nyitotta meg az idei rendezvényt

Spaller Endrének, a NIH elnökének beszéde után az Innotrends Hungary 2014 kiemelt külföldi vendége, a Koreai Köztársaság nagykövete, Nam Gwan-Pyo köszöntötte a vendégeket és a kiállítókat.

A rendezvény kiemelt vendégeként Nam Gwan-Pyo, a Koreai Köztársaság nagykövete köszöntötte a résztvevőket

Az első nap plenáris ülésén a meghívott nemzetközi szakemberek mondanivalója egy témához kapcsolódott: mit tesz rosszul az európai piac az innovációk kezelése tekinte­té­ben? A finomhangolást, természetesen kri­tika megfogalmazása nélkül, a meghívott koreai szakértők indították el, előadásaikban az egyes kutatás-fejlesztési, ipari, szolgáltatói és oktatási területeket áttekintve impozáns számokat ismertettek hazájuk statisztikáiból. A Park Geun-hye elnök asszony által meghirdetett „kreatív gazdaság” jegyében elmondták, hogy az általában is jelentős beruházások elosztásában a hangsúly egyre erőteljesebben a valóban innovatív gazdaság megvalósítása felé tolódik el. Mindez a kiemelt ipari szektorokban létrehozott logisztikai, gyakorlati és oktatási központok megerősítésével is jár.

Míg Dél-Korea az elért eredményeket mutatta be, Roland Strauss, az IncubatorEurope képviseletében arról beszélt, hogy az európai gondolkodásmódban leginkább a hibázáshoz való viszonyunkon kellene változtatni. Mert az európai környezet nem engedi a hibázást, bünteti a bukást, holott éppen az újrapróbálásra kellene biztatnia. Az európai üzleti viselkedés sem másnak, sem magának nem engedi a bukást, és nem támogatja az újrakezdést. Márpedig ez olyan motiváció, amihez adott esetben pénzre nincs is szükség. Kiemelt lehetőségeként mutatott rá a YourEUProfile programra, amely komoly kérdéssort követően pontosan innovatőrre, cégre szabva összegyűjti az összes uniós támogatási programot és pályázati kiírást. A youreuprofile.eu oldalon a hosszadalmas, de kifizetődő regisztráció után szinte nem lehet lemaradni a változásokról.

A nap kétségtelenül az egyik legjobban várt programja Leonard Brody – akit szakmai berkekben egyszerűen látnoknak neveznek – előadása volt. Erős kezdéssel ragadta meg a hallgatóság figyelmét, majd vitte is végig a gondolatot, miszerint az emberi viselkedés változása nélkül a technológiai változás mit sem ér.

Az egyik legjobban várt előadó a vállalkozó, kockázatitőke-befektető, bestseller­író, médiavizionárius Leonard Brody

A számos felfedezés közül az internet azért maradt fenn, mert az emberek számára fontossá vált a minél többekhez történő egyszerű kapcsolódás, aztán fontossá vált az információadás minden szinten, a jelenlét bizonyítása, a megosztani akarás és nem utolsósorban a konfliktusok kezelése is. Tudomásul kell vennünk például azt, hogy az embereknek immár biztosan legalább két személyiségük van: a valós és a virtuális, és ezt üzleti szempontból is külön kell kezelni.

Az Innotrends Hungary 2014-en adták át a Nők a Tudományban Egyesület által létrehozott Nők a Tudományban Kiválósági Díjat az űrkutatás, a biotechnológia és az anyagtudomány területén

A plenáris ülések mellett a látogatók a párhuzamos programok és szekcióülések – a start­up-hype, az agrárinnováció, az agy- és űr­kutatás, a megújuló energia és a felsőoktatás vagy éppen az internet, a szellemi tulajdon védelme – közül választhattak, továbbá részt vehettek a tudományos és technológiai szakdiplomatákkal folytatott panelbeszélgetéseken.

Az Európai Bizottságtól Clara de la Torre, a Kutatási és Innovációs Fő­igazgatóság igazgatója, a Horizont 2020 és a kulcstechnológiák, valamint az ipar erősítése Európában címmel tartott előadást

Emellett a kiállítótérben olyan magyar ötletek sorakoztak az élelmiszer-ipari részt­vevőktől az építőiparig, a robotika szereplőitől a szállodaipari alkalmazásfejlesztőkig bezárólag, amelyek közül többet a rendezvény előtt szakmai zsűri választott ki.

A bemutatkozó startupok képviselői nem unatkoztak, hiszen a két nap alatt nem volt olyan időszak, amikor ne állt volna érdeklődők csoportja egy-egy újdonság előtt.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka