2011. április 6.

Szerző:
Kontra László

Innováció a biztonságért

A Műszer Automatika Kft. vezető fejlesztő gyártó és szolgáltató cégcsoport. Termékeink és szolgáltatásaink skálája felöleli az általunk gyártott berendezések tervezését, gyártását és karbantartását.


Gázérzékelő készülékeink élet- és vagyonvédelmi feladatokat látnak el olyan zárt, illetve szabad tereken, ahol a robbanásveszélyes vagy egészségre ártalmas gőzök, gázok megjelenése robbanás-, illetve mérgezésveszélyt okozhat.

A gázérzékelők mérik a veszélyt okozó anyagok koncentrációját, és a felhasználási területnek megfelelő beavatkozásvezérléssel megelőzik a vészhelyzet kialakulását. A telepített gázérzékelő rendszerek fő részei az ellenőrzött légtérben elhelyezett érzékelők és a hozzájuk csatlakozó – rendszerint a légtéren kívül felszerelt – központi egységek. Gáz- és oldószergőz-érzékelőinket az alábbi területeken alkalmazzuk: kazán-, hűtő- és parkolóházakban, alagutakban, bányákban, vegyipari gyárakban és minden olyan létesítményben, ahol toxikus, esetleg robbanásveszélyes gázszivárgás vagy oldószergőz megjelenése előfordulhat. Gázérzékelőink a magyarországi és a legtöbb nemzetközi szabványnak megfelelnek, emellett – a gyártás, üzembe helyezés és karbantartás során – folyamatos minőségi és biztonságtechnikai ellenőrzésen esnek át.

2009 áprilisában kereste meg cégünket a paksi ETV-Erőterv Zrt. tervezője és jelezte, hogy a Paksi Atomerőmű Zrt. részéről megbízást kaptak az alkoholgőz-érzékelő rendszer rekonstrukciós terveinek elkészítésére.

A megoldandó műszaki feladat megegyezett a lecserélendő rendszer létesítési céljaival: a friss üzemanyag-tároló helyiségben alkoholos mosás során keletkező esetleges robbanásveszély megelőzése, részleges, illetve teljes védelmi beavatkozások, hang- és fényjelzések automatikus indításával. További cél volt még a meglévő gőzérzékelő rendszer megtartható részeihez (kábelhálózat, vezérlés) történő adaptálás. A védelmi rendszer kiegészítéseként hang- és fényjelzőket helyeztünk el az üzemanyag-tároló reaktorcsarnok felőli bejáratához is.
A tervező céggel történt folyamatos műszaki egyeztetést követően 2009 nyarán találkoztunk az atomerőmű érintett szervezeteinek: Biztonsági Rendszer Osztály (BRO), Irányítástechnikai Műszaki Osztály (IMO), Reaktor Osztály (RO) munkatársaival.

A megbeszélésen az elkészült előzetes terv és a cégünk által szolgáltatott készülék specifikus működési információi alapján a feladatokat részletesen pontosítottuk. Ezek után megkezdődött a tervezési folyamat, és az atomerőművi elvárásoknak: ABOS 4 (biztonsági besorolás osztály), EJR (egységes jelölési rendszer), önhibaállapotra vonatkozó speciális követelmények (önálló és egyidejű meghibásodások kezelése), készülék üzemeltetésére vonatkozó speciális követelmények (felelősségi és hatásköri sajátosságok) megfelelő készülék legyártása, programozása és dokumentálása.

A műszaki feladat értelmezése után szakembereink az Extox-Uni i–12 típusú központi egységet és az E-TD-P1/M katalitikus elégetés elvén működő érzékelőket választották ki az alkalmazáshoz. A mikroprocesszoros, párhuzamos jelfeldolgozású központ nagyméretű kijelzőjén leolvasható a jelzést adó érzékelő pontos telepítési helye, programozható jelfogó kimenetei a megfelelő vezérlési logikának megfelelően vezérlik a részleges vagy teljes körű védelmi beavatkozásokat.

A kapcsolódó 8 darab robbanásbiztos kivitelű (Ex II 2G Ex de IIB+H2T5) érzékelő gyors (T90 < 8 s) és lineáris válaszjelet ad a 0–100 ARH%-ig terjedő mérési tartományban. Cégünk az atomerőmű igényeinek megfelelő, LED-es fényforrással ellátott, robbanásbiztos és normál kivitelű jelzőegységeket is szállított a hang- és fényjelzési feladatok ellátására.
A kiviteli tervek elfogadása után a telepítési munkákat az atomerőmű alvállalkozóval végeztette el. A telepítést követően Gázérzékelő Szakszervizünk 2010 augusztusában üzembe helyezte a készülékeket.
A rendszer megfelelően működik, és biztonságosan ellenőrzi a légteret.

Komoly szakmai sikernek tekintjük, hogy múltunk, referenciáink és felkészültségünk alapján sikerült megfelelnünk a Paksi Atomerőmű követelményrendszerének és elvárásainak. A Műszer Automatika Kft. célja, hogy további szerepet tudjon vállalni a Paksi Atomerőmű Zrt. üzemidő-hosszabbítással kapcsolatos munkáiban.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka