Innovációs Nagydíj csúcsnavigációért

A 2012. év legjelentősebb hazai innovációs teljesítményéért járó Magyar Innovációs Nagydíjat március 21-én az Országházban adták át. A Nagydíj (bronz kisplasztika és jelentős pénzjutalom) az elmúlt időszakban a gazdasági élet egyik legrangosabb elismerése lett. A pályázati felhívásra érkezett 28 jelentkezés közül választották ki a legjobbakat. Az elmúlt évben az informatika és az agrárgazdaság területén voltak jelentős innovációs teljesítmények.


Fotó: Boltresz Attila

A 2012. évi Innovációs Nagydíjat az NNG Kft. kapta az iGO Automotive navigációs szoftverért. A vállalat mára a világ legnagyobb autóipari beszállítóinak és autógyártóinak szállít kompakt navigációs megoldást. Az iGO Automotive termékfejlesztésnek köszön­hetően az NNG Kft. 2012-ben 34 százalékos árbevétel-növekedést ért el, több mint 1,6 milliárd forint értékben. Ma már a világ tíz legnagyobb autómárkájából hét az NNG iGO Automotive megoldását alkalmazza új multimédiás egysége részeként. A budapesti központú navigációs szoftverfejlesztőnek emellett huszonöt autógyártóval és egy tucat autóipari beszállítóval van együttműködési megállapodása. A folyamatosan bővülő megrendeléseknek köszönhetően a vállalat létszáma 35,5 százalékkal, 408 főre bővült 2012 végén. A társaság a jelenleg kiemelten kezelt ázsiai piac magas szintű kiszolgálására új irodát nyitott Indiában és Kínában, de már a japán és a dél-koreai piacokra készül betörni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2012. évi Ipari Innovációs Díjában és az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. 2012. évi Szervezeti Innovációs Díjában a BalaBit IT Biztonságtechnikai Kft. részesült a tevékenységfelügyeleti eszközök új generációjának kifejlesztéséért. A Shell Control Box nevű termék egy olyan tevékenységfelügyeleti berendezés, amely a távoli szerverekhez, virtuális asztalokhoz és a hálózati eszközökhöz való hozzáférést ellenőrzi.

A Vidékfejlesztési Minisztérium 2012. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjában a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt. (Dalmand) részesült víztakarékos, öntözési és halászati fejlesztéseiért. A két ágazat 800 millió forintos fejlesztésével 527 hektáron létrejött egy Európában egyedülálló, teljesen automatizált öntözőrendszer.
A Vidékfejlesztési Minisztérium 2012. évi Agrár Innovációs Díját
a Farmgép Kft. (Debrecen) kapta új, korszerű permetezőgépek kifejlesztéséért.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2012. évi Innovációs Díjában a GRP Plasticorr Kft. részesült a műgyanta alapú Plastimol® PR javító bilincs kifejlesztéséért, amely gázvezetékek hibahelyeinek javítására alkalmas. A módszer a gázszállítás megszakítása nélkül működik – a megoldást több országban szabadalmaztatták.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2012. évi Innovációs Díját a Mikropakk Műanyag- és Fémfeldolgozó Kft. nyerte el a kétkomponensű PUR-habokhoz kifejlesztett MikaTech membrán rendszerért. A Mikropakk fejlesztőcsapata által kidolgozott membrán elem kiegyenlíti a palackban létrejövő nyomáskülönbséget, megszüntetve a problémát okozó erőhatást. Az innovációnak köszönhetően a selejt ötödére csökken, ezzel negyven tonnával kevesebb veszélyes hulladék keletkezik.

A Magyar Innovációs Szövetség 2012. évi, a legeredményesebb, újonnan alapított innovatív kisvállalkozásnak járó Innovációs Különdíjában a Jáger Prod Kft. (Nemesvámos) részesült a kültéri nagyelosztó szekrények termékfejlesztéséért. A létrehozott tokozatcsalád hőre keményedő műanyagból készülő, különösen hosszú élettartamú termék. A fejlesztésnek köszönhetően a 2011-ben alakult Jáger Prod Kft. 2012 végére már 45 munkavállalót foglalkoztatott.

Három sikeres tavalyi innováció kiemelt elismerést kapott. „A gabonafélék, az olajosnövények és a szója természetes biológiai alapjainak fejlesztése és hasznosítása” című innováció a szegedi Gabonakutató Közhasznú Nonprofit Kft.-hez fűződik.
A másik díjazott „A földgáz kénhidrogén- és vízgőztartalmát mérő lézeres fotoakusztikus elvű műszer kifejlesztése és piacra vitele” című innováció. Ezek a mérőműszerek kiválóan alkalmasak a földgázban, illetve a földgáz- és olajiparban előforduló gázokban található vízgőz és kénhidrogén koncentrációjának folyamatos, automatikus és online mérésére. Megvalósítók: Hilase Fejlesztő, Gyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., Mol Nyrt. Kutatás Termelés Divízió, Videoton Holding Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem.
A harmadik díjazott a „Magyar siker az angol vizeken” című innovációval a bicskei Magyarmet Finomöntöde Bt., amely egy speciális öntvény kifejlesztésével járult hozzá a londoni olimpia sikeréhez. Míg 2011-ben az öntöde angol exportbevétele 76,4 millió forint volt, addig 2012-ben ez majdnem a duplájára, 151,9 millió forintra nőtt.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka